wtorek, 04 marca 2014 09:47 | inf. pras.

''Kamienie na Szaniec'' - mamy recenzję nowego filmu Roberta Glińskiego!

O nowym filmie Roberta Glińskiego było głośno na długo przed premierą. I to nie tylko dlatego, że to ekranizacja ważnej i znanej lektury – przede wszystkim ze względu na kontrowersje i protesty zgłaszane przez środowiska harcerzy i historyków.

Żeby od razu była jasność – zupełnie nie popieram tych sprzeciwów. Wynikają one, moim zdaniem, z braku zrozumienia dla uniwersalności kina oraz, przede wszystkim, światopoglądu dzisiejszego widza. Gdyby Gliński zrobił film tak, jak chcieliby tego harcerze, to byłby on przeznaczony wyłącznie dla nich – do reszty widzów w ogóle by nie trafił. Dlatego też uważam za dobry pomysł, iż bohaterowie są ulepieni w stylu glamour - młodzi, piękni, ze znacznie bliższym dzisiejszemu podejściem do życia. Nie da się nikomu wpoić patriotyzmu czy innych wartości po prostu o nich mówiąc. Gdyby bohaterowie ganiali po ekranie, w co drugiej scenie krzycząc „Bóg, honor, ojczyzna”, „Ratujmy Polskę”, wyszedłby z tego nieznośny, patetyczny gniot.


Zobacz zwiastun nr 1: A tak dostajemy film, który bez większych problemów powinien przypaść do gustu młodym ludziom – i nie tylko. Poza wspomnianym brakiem podniosłych przemów (chociaż kilka oczywiście się zdarza), Gliński daje nam świetnie skonstruowane postaci – a raczej Rudego i Zośkę, bo rola Alka została niestety mocno zmarginalizowana. Z tymi chłopakami, którymi targają wątpliwości i namiętności, którzy zakochują się, bawią – czasem także w wojnę – ale przede wszystkim tworzą zgraną, lojalną grupę, bez trudu da się utożsamić. Tym bardziej, że niemal każdy jest tu bardzo dobrze zagrany, ze szczególnym wskazaniem na Tomasza Ziętka, czyli Rudego. Szkoda tylko, że dziewczyny zostały zredukowane do ozdób – jedyne czym się zajmują to płacz, krzyki i lamenty.

Zobacz zwiastun nr 2: Kamienie na szaniec” mają bardzo dobre, szybkie tempo, a sama akcja hamuje dopiero pod koniec. A skoro mowa już o zakończeniu, to do niego, poza praktycznym brakiem Alka, mam największe zastrzeżenia. Nie mogę zdradzić jak dokładnie wygląda, więc ciężko mi napisać coś więcej. W każdym razie jest nieprzekonujące i nie pasujące do tego, co oglądaliśmy na ekranie wcześniej.

Film dość mocno różni się od książki, co jednak nie jest zarzutem, tym bardziej, że najważniejsze wydarzenia zostały zachowane. Dzięki temu możemy obejrzeć świetnie nakręconą, trzymającą w napięciu sekwencję odbicia Rudego z rąk Hitlerowców pod Arsenałem. Gliński po raz kolejny udowadnia, że jest bardzo zdolnym reżyserem – poza trzymaniem tempa i pewnym prowadzeniem aktorów, potrafi również świetnie grać na emocjach widza. Są tu momenty zarówno zabawne, jak i wzruszające, a co najważniejsze wszystkie trafiają w punkt. Całość jest porządnie zmontowana, udźwiękowiona, a charakteryzacja aktorów robi spore wrażenie - największe w scenie przesłuchiwania Rudego.

Przyznam szczerze, że „Kamienie na szaniec” są dla mnie wielkim zaskoczeniem. I, jak łatwo się domyślić, szalenie pozytywnym. Robert Gliński zrobił wciągający, ciekawy i kipiący energią film. Do tego taki, który będzie nie tylko szeroko i głośno komentowany, ale przede wszystkim trafi do masowej publiczności. Czy warto więc było narazić się na takie głosy krytyki? Moim zdaniem, zdecydowanie tak.

Bohaterowie "Kamieni na szaniec" to chłopcy, wychowani w patriotycznych domach, kształtowani przez harcerskie ideały, postanawiają walczyć. Stają się żołnierzami i choć codziennie ocierają się o śmierć, to jednak nawet w tych okrutnych czasach potrafią żyć pełnią życia. Walczą ofiarnie i z honorem. Odchodzą "jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec", zostawiając po sobie wielką lekcję przyjaźni, honoru i miłości do Ojczyzny.

Autor: Jędrzej Dudkiewicz, ocena: 8/10

REKOMENDACJA
Polecam wiadomość:
Ocena 0/5  

Rekomendowana:
Brak średniej oceny.
A TERAZ...
wyslij znajomym Wyślij znajomym
drukuj Drukuj


Opinie (399)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Lili 2014-03-09 (13:14) 5 miesięcy 23 dni 19 godzin i 32 minuty temu

Film jest przepiękny!!! Przedstawione tragiczne i piękne życie młodych ludzi wzrusza i prowokuje do refleksji

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

59
37
~Pieseczek411 2014-03-05 (17:03) 5 miesięcy 27 dni 15 godzin i 43 minuty temu

Nie rozumiem ludzi , którzy nie przeczytali nawet książki A . Kamińskiego , nie pokusili się o obejrzenie filmu w kinie a wygłaszają negatywne opinie i nawołują do bojkotu filmu . Jakim prawem ?! Ten film nie jest dokumentem , który idealnie strona po stronie pokazuje wszystko jak w książce ... Pamiętajmy , że podczas wojny Rudy , Zośka i Alek mieli po naście lat - często ich koledzy z Szarych Szeregów byli młodsi . Młodzi ludzie , którzy wkraczają w dorosłość - może niekiedy przedwcześnie , zmuszeni do szybkiego dorastania przez wojnę .Bohaterowie "Kamieni na szaniec" to chłopcy którzy walczyli o to co mamy teraz - nawet o to żeby tacy bezmyślni , siędzący przed komputerem , wychowani w dobie internetu , na krwawych grach choć w małym stopniu pojeli o czym jest ten film i czego ma uczyć , co ma pokazać . To nie jest dokument !!! . . Targają nimi różne emocje , namiętności , przeżywają pierwsze miłości , pierwsze rozczarowania , są pełni buntu , obaw . Film miał to wszystko pokazać - tak żeby współcześni docenili ludzi , bohaterów , którzy walczyli o to co wy wychowani w dobie internetu macie teraz . Oni nie siedzieli całymi dniami przed komputerami , konsolami i nie marnowali czasu na bezmyślne gry . Oni walczyli o honor , o wolność , o swoje ideały , o swój kraj .Bohaterowie "Kamieni na szaniec" to chłopcy, wychowani w patriotycznych domach, kształtowani przez harcerskie ideały, postanawiają walczyć. Stają się żołnierzami i choć codziennie ocierają się o śmierć, to jednak nawet w tych okrutnych czasach potrafią żyć pełnią życia. Walczą ofiarnie i z honorem. Odchodzą "jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec", zostawiając po sobie wielką lekcję przyjaźni, honoru i miłości do Ojczyzny. Gdyby bohaterowie ganiali po ekranie, w co drugiej scenie krzycząc €žBóg, honor, ojczyzna€, â€Ratujmy Polskę, wyszedłby z tego nieznośny, patetyczny gniot.

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

0
0
~max 2014-03-06 (11:17) 5 miesięcy 26 dni 21 godzin i 29 minut temu

a co na te przeklamania srodowiska homoseksualne?

odpowiedz

1
1
~Magda 2014-03-06 (10:56) 5 miesięcy 26 dni 21 godzin i 50 minut temu

Zgadzam sie z autorem recenzji. Udalo mi sie zobaczyc film na pokazie przedpremierowym i musze powiedziec, ze film wbil mnie w fotel. Pieknie opowiedziany, lzy same ciekly mi po policzkach. A po filmie burza mysli. Jak ja bym wtedy postapila, jak teraz kieruje swoim zyciem, jakimi warosciami sie kieruje... I kiedy slysze te zarzuty , ze film nie powielil ksiazki, to ogarnia mnie pusty smiech. Film zrobil wrazenie, sprowaokowal widza do przemyslen . A przeciez o to w kinie chodzi...

odpowiedz

1
0
~OlaS 2014-03-06 (10:25) 5 miesięcy 26 dni 22 godziny i 21 minut temu

Widziałam już film na pokazie przedpremierowym. Zrobił na mnie ogromne wrażenie. Młodzi aktorzy zagrali świetnie, zdjęcia Edelmana też super. Po seansie zapadła cisza...

odpowiedz

60
9
~stary 2014-03-05 (22:41) 5 miesięcy 27 dni 10 godzin i 5 minut temu

80% palanciarstwa, które tu kłapie, nie ma pojęcia o książce, nie widziało filmu i w ogóle nie ma pojęcia o tamtych czasach. Czyli zaawansowane buractwo rządzi na portalach. Niedługo możecie dostać kałacha do łapy i ruszyć na obronę wschodniej granicy. poszczacie się ze strachu, bo kałach to nie klawiatura.

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

0
1
~Chrystjana/J/A 2014-03-06 (09:32) 5 miesięcy 26 dni 23 godziny i 14 minut temu

A może Sejm, Prezydent Ministerstwo Nauki i edukacji, zajmie się - etyką życia społecznego, która tylko jedno ma imię, bo to ludzkie - lokalne chrześcijaństwo, czyli chrzczenie - łamiących prawo ludzkie - słowem moralnym. Ale o czym i do kogo - ja mówię, skoro ostatnio promuje się i honoruje rozpoczęcie II wojny światowej - Rewolucji Październikowej, bo Kamień na Szaniec, to ukamienowanie - profesora Szanajcy = założyciela akademickiego zgrupowania - Praesensu, ukamienowanie - go, przez polską młodzież pod przywództwem Rudego, potomka po rudej macierzy carskiej Katarzyny = potomka Carskiego - owego dzielnego choć bezrozumnego Polaka, który pojawia się później, jako ten co rozpętał II wojnę światową i zaiste ma zajebiście trudne nazwisko do wypowiedzenia, bo Nikołaj Siergiejew Chruszczow, czyli filmowy Brząszczyszczykiewicz.. Zatem, na podstawie tych zafałszowanych dziejów -RpE, w książce - Kamień na szaniec= kamienie młodzieży na swojego prof. Szanajca i tym samym atak młodych bandytów polskich, na samodzielną Regionalną Rzeczypospolitą, czyli ich karmicielkę, moim zdaniem, taką nieoświeconą społecznościową Polskę oraz takich marnych edukatorów społecznych, aktorów oraz polityków, należy chyba od podstaw - moralności ludzkiej uczyć i tym samy wręcz palcem - pokazywać co jest ludzkie, a co carskie, co jest rdzennych, a co pazernej rudej dziczy, ze strefy polarnej Poliandrii - Polski, co jest warte naśladowania, a co warte potępienia!! Zatem, niech nikt się nie dziwi, że istnieje - powiedzenie rudy to fałszywy, bo - ruda polsko/ruska carzyca wredna była, a w Warszawie - polski rudy uczeń, ukamienował swego profesora, oczywiście z zaskoczenia i bez powodu, jak Dawid=down, co ewidentnie powtórzyło się i jest kontynuowane obecnie w Krakowie i nie tylko, a pochodzi od - rudych potomków cara/Kuczmy, od Pomarańczowej Rewolucji!! W dodatku, w tej szkolnej lekturze dzieje Powstania Warszawskiego i załogi kobiecej prawdziwej Zofii, co wyszła za komendanta gettowego, aby być bliżej swego uwięzionego w getcie chłopaka i spadochroniarzy, z Parasola, od Rzeczypospolitej, są pomieszani, z prawdziwymi bandytami polskimi, czyli początek Rewolucji Październikowej, z Powstaniem Warszawskim! Ale niech się nie przejmują, ci z rudej macierzy, bo jest się wrednym i durnym tylko wtedy, gdy z rudego= ugrowego/ogrowego na umyśle - plemnika dzikiego człowieka się pochodzi!! W dodatku farby do włosów istnieją!!

odpowiedz

62
17
~Moni 2014-03-05 (09:03) 5 miesięcy 27 dni 23 godziny i 43 minuty temu

Już widzę,że ta "aktorka"ze zdjęcia ma wyregulowane brewki i już widzę,ze nie przypomina osób z tamtych lat.Niedługo będą latać z gołymi cyckami i wmawiać,że tak już wtedy było.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

3
2
~Typowy Polaczek 2014-03-06 (08:52) 5 miesięcy 26 dni 23 godziny i 54 minuty temu

Będę jak typowy polak. Nie widziałem filmu i nie zamierzam go oglądać. Polskie filmy są nudne, wtórne, wciąż tylko o dawnych polskich wojnach, fabuła jest ta sama, aktorzy są ci sami, dialogi te same. jeśli będę chciał wciąż oglądac to samo, to sobie pójdę na punkt ksero.

odpowiedz

0
4
~polska 2014-03-06 (08:48) 5 miesięcy 26 dni 23 godziny i 58 minut temu

juz wolalbym w szkole to ogldac niz czytac te wypociny lektury bzduury

odpowiedz

82
11
~ewa 2014-03-05 (11:19) 5 miesięcy 27 dni 21 godzin i 27 minut temu

tylko dlaczego autor napisał Hitlerowcy wielką literą???

odpowiedz

pokaż 5 ukrytych odpowiedzi

3
0
~Zadowolony 2014-03-06 (08:38) 5 miesięcy 27 dni i 8 minut temu

Wczoraj miałem okazję i przyjemność zobaczyć niniejszy film w Lublinie. Rewelacja ... Gra aktorów i reżyseria na wysokim poziomie. Widziałem więc i serdecznie polecam !!! PS: Do Pani Kasi - ~kasia (02:03) - dla mnie i wielu Osób pan Kuba Wojewódzki nie jest żadnym autorytetem. Przypina każdemu to co chce, a niech lepiej "zobaczy sam siebie" ... Ukłony !

odpowiedz

21
19
~No nie wiem 2014-03-05 (10:10) 5 miesięcy 27 dni 22 godziny i 36 minut temu

Tych dwóch po bokach to na 100% "ciepli bracia",bynajmniej tak ucharakteryzowani, zaś ten w środku to ciepła klucha w porównaniu do 14-latków z Powstania Warszawskiego(ci w dużej części mieli o oczach cierpienie, skrzywdzenie, ból,nieutulony żal, determinację, krzyk :"Nie milczę !" na zabicie mi matki, ojca, siostry, brata, wujka, przyjaciół). - Że też tym puciom na zdjęciu nie wstyd pokazywać się publicznie z takimi głupawymi, lalusiowatymi buziami. Vultus anima index est (twarz jest świadectwem duszy). Ci nawet nie pojmują ogromu przepaści jaka dzieli ich charaktery od postaci,które grają.Ci to przeżyli co najwyżej ciepełko w cieplarnianych warunkach,bezproblemowe dzieciństwo i abstrakcyjne gry komputerowe. Może jeszcze Aleksandra Lisowskiego bezwstydnie wkrótce zagrają. Ten jednak Rzekł : kto boi się iśc sam jeden napięciu (Tatarów, Turków, Niemców, Ruskich, Węgrów,Hiszpanów i kogo bądz, ten nie wraca do domu w pielesze, ten nie jest godzien być z nami !!!".

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

19
10
~piotr 2014-03-06 (00:14) 5 miesięcy 27 dni 8 godzin i 32 minuty temu

identycznie było z Pokłosiem- jeszcze nie obejrzeli, a już ujadali, bo raz powstał film, w którym Polacy nie są idealni

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
0
~góral 2014-03-06 (08:16) 5 miesięcy 27 dni i 30 minut temu

kto robi takie badziewia tak samo jak film WESTERPLATTE -...zgroza to juz jest po prostu zgroza...!!!

odpowiedz

15
3
~galea 2014-03-05 (23:26) 5 miesięcy 27 dni 9 godzin i 20 minut temu

Czasy się zmieniły,zmieniły się oczekiwania młodych ludzi.Jeśli ktoś uważa,że to lektura,to niech lekturę przeczyta.Wiele szumu o nic.Kto będzie chciał zobaczyć film,ten pójdzie do kina i zobaczy.A kto nie chce,niech nie idzie.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
3
~antylizus 2014-03-06 (08:03) 5 miesięcy 27 dni i 43 minuty temu

Film jest do bani - nakręcony dla lemingów - nie ma żadnej wartości historycznej. A ten "krytyk" to ewidentny całujdóópca i lizus.

odpowiedz

108
25
~Helen 2014-03-05 (14:14) 5 miesięcy 27 dni 18 godzin i 32 minuty temu

Skoro film mocno różni się od książki, to nie powinien nosić takiego tytułu.Książka jest dokumentem i opisane są w niej przeżycia młodych ludzi na miarę tamtych czasów.A styl glamour to nie te czasy.Zmarginalizowanie postaci Ala to partactwo.

odpowiedz

pokaż 6 ukrytych odpowiedzi

4
1
~babcia 2014-03-06 (06:41) 5 miesięcy 27 dni 2 godziny i 5 minut temu

.... WSZYSTKO opluwaja tylko nieuki prostackie pisiorowo moherowe hahha

odpowiedz

7
7
~kasia 2014-03-06 (02:03) 5 miesięcy 27 dni 6 godzin i 43 minuty temu

Widziałam odtwórców głównych ról u Wojewódzkiego i z pewnością tego filmu już nie obejrzę

odpowiedz

Filmy festiwalu

Demakijaż

reż. Maria Sadowska

wyk: Magdalena Cielecka, Eryk Lubos, Dorota Deląg

Trzy filmy wyreżyserowane przez kobiety w ramach projektu "30 minut" i ujęte pod wspólnym tytułem "Demakijaż". W skład "Demakijażu" wchodzą "Non Stop Kolor", "Droga wewnętrzna", "Pokój szybkich randek" Marii Sadowskiej, Doroty Lamparskiej i Anny Maliszewskiej.

zobacz pozostałe nominacje do Złotych Lwów

Zobacz więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Bloog.pl

Tech

WP.TV

RTV-AGD