search
wszystko o filmie
tape

repertuar kin
Wpisz nazwę miasta:
Repertuar kin
filmy online
premiery

Ostatnie aktywności

Piotr_K Piotr_K uzupełnił DVD/BD w Rodzinne rewolucje
Piotr_K Piotr_K uzupełnił DVD/BD w Miasto Aniołów

Jan Paweł II. Szukałem Was... (2011)

Recenzja "Jan Paweł II Odnaleziony"

środa, 23 listopada 2011 16:25 | dodane przez Piotr Pluciński
Ocena Recenzenta:
Średnia ocena:
Ocena 33/5
Oceń recenzję:
Gdyby dokument Jarosława Szmidta ukazał się pięć-sześć lat temu, można by mu odruchowo zarzucić, że łapczywie sięga do kieszeni spragnionych choćby cienia papieskich relikwii emerytów. Tymczasem film Szmidta wchodzi do kin dzisiaj, gdy koniunktura na Jana Pawła II na dużym ekranie nieco już się wyczerpała. I choćby dlatego wypada oddać mu sprawiedliwość.

Oczywiście nie warto sobie mydlić oczu, to wciąż kino hagiograficzne, którego pierwszorzędnym celem jest wspieranie mitu o tym „największym z Polaków”, „budowniczym mostów”, „dobrym człowieku na złe czasy”. Taki tego plus, że Szmidt nie używa tych wielkich, zaczerpniętych z tytułów innych dokumentów, słów. A przynajmniej stara się, bo już prowadzącemu narrację dziennikarzowi Krzysztofowi Ziemcowi przytrafia się kilka kaznodziejskich, apologicznych wręcz komentarzy.

Sam film, reklamowany jako największa produkcja w historii polskiego dokumentu, stara się jednak wystrzegać kiczu i tandety, które swego czasu serwowały nam zarówno dodawane do każdego brukowca papieskie pseudo-dokumenty i inne cuda pokroju nagranych psalmów, jak i goszczące w kinach fabuły pokroju „Karola – człowieka, który został Papieżem” czy „Jana Pawła II” z Jonem Voightem.

Szmidt zgrabnie unika moralizatorstwa i stara się uwypuklać ważne, bezprecedensowe fakty z trwającego ćwierćwiecze pontyfikatu Papieża. Jest tu Rzym, jest Kraków, ale są też Zambia i Boliwia. Jest wizyta Lecha Wałęsy, są ludzie wyczekujący 2 kwietnia 2005 roku na placu św. Piotra, jest dialog z innymi religiami. „Szukałem was” przybliża pielgrzymki, zapoznaje się z opiniami autorytetów, nieważne, arcybiskupów czy rabinów – tu nie ma miejsca na podziały.

To niegroźny film, daleki taniej martyrologii, a przy tym starający się ukazać Karola Wojtyłę przede wszystkim jako człowieka obwarowanego powinnościami.

Pytanie tylko, czy… my już tego nie wiemy? Ano wiemy. Nie wątpię, że za kilka-kilkanaście lat dokument Szmidta będzie przebojem szkolnych wideotek, którym katecheci edukować będą pokolenia wychowane już pod batutą Benedykta XVI, ale z perspektywy dzisiejszej jest to film raczej niepotrzebny. By promować nauki Jana Pawła II, nie trzeba bynajmniej wydawać grubych pieniędzy na kamery HD i wycieczki do ciepłych krajów…

O wydaniu dvd

Bardzo ładne, estetyczne wydanie. Rozkładany, zdobiony zdjęciami digipack mieście się w poręcznej obwolutce. Technicznie – więcej niż ok. Obraz panoramiczny jest ostry i wyraźny, zaś dźwięk dobrze rozchodzi się we wszystkich kanałach. Na płycie są dwa skromne dodatki: Relacja z pokazu filmu w Watykanie (3:35) i zestaw zwiastunów kinowych i telewizyjnych (4:47). Trochę to rozczarowujące, zwłaszcza, że podczas premiery kinowej filmu wielokrotnie podkreślano, że jest to największe przedsięwzięcie dokumentalne w naszym kraju.

Autor recenzji:

Piotr Pluciński Piotr Pluciński Rekwizytor

A TERAZ...

wyslij znajomym  Wyślij znajomym
drukuj  Drukuj

Opinie (52)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~nixon 2011-03-31 (23:06) 3 lata 6 miesięcy 23 dni 16 godzin i 17 minut temu

dobry, polski film
nie ma w nim karolaka, trzebiatowskiej, mlodego stuhra i adamczyka - DOBRY FILM

odpowiedz

0
1
~malkontent 2011-03-29 (16:25) 3 lata 6 miesięcy 25 dni 22 godziny i 58 minut temu

Ma jeden minus
JEST ZA KRÓTKI!

odpowiedz

1
0
~pufa 2011-03-26 (21:54) 3 lata 6 miesięcy 28 dni 17 godzin i 29 minut temu

mistrz gatunku
najlepszy w swojej kategorii

odpowiedz

1
0
~:> 2011-03-26 (11:56) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 3 godziny i 27 minut temu

Starałem się nie płakać
Ale mi nie wyszło...

odpowiedz

1
0
~Juliusz Cezar 2011-03-26 (11:54) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 3 godziny i 29 minut temu

piękny
wspaniały film

odpowiedz

0
0
~pokerface 2011-03-25 (20:55) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 18 godzin i 28 minut temu

Byłem już dwa razy
i pójdę trzeci!

odpowiedz

0
0
~Gombrowicz 2011-03-25 (20:53) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 18 godzin i 31 minut temu

Dokładnie!
Miejsce kremówek jest w cukierni!

odpowiedz

0
0
~Firdygałka 2011-03-25 (20:52) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 18 godzin i 32 minuty temu

ukłony dla Jarosława Szmidta
Dziękuję, że nie bombarduje pan kremówkami z ekranu.

odpowiedz

1
0
~tarantula 2011-03-25 (20:30) 3 lata 6 miesięcy 29 dni 18 godzin i 54 minuty temu

najwyższa półka
oby więcej takich filmów, nie tylko o papieżu

odpowiedz

0
0
~jarosław 2011-03-24 (22:51) 3 lata 7 miesięcy 16 godzin i 33 minuty temu

nie mogę się zgodzić z powyższą recenzją
JP2 zdecydowanie był wielkim Polakiem, to jest absolutnie niezaprzeczalne. Wystarczy przypomnieć sobie, jak potrafił jednoczyć tłumy i to nie po to, aby zaciągnąć ludzi do kościoła! mało tego, pomimo piastowanego stanowiska spotykał się z przedstawicielami innych religii, głowami kościołów, ideologii i nie chciał ich nawracać; szanował odmienność i drugiego człowieka. Tego też uczył. Jarosław Szmidt bardzo trafnie oddał ideę pontyfikatu w filmie w sposób nienachalny, bez sztucznego przekonywania, a wszystko okraszono dobrymi zdjęciami i muzyką. Dla mnie czempion gatunku.

odpowiedz

1
0
~jarosław 2011-03-24 (22:50) 3 lata 7 miesięcy 16 godzin i 34 minuty temu

nie mogę się zgodzić z powyższą recenzją
JP2 zdecydowanie był wielkim Polakiem, to jest absolutnie niezaprzeczalne. Wystarczy przypomnieć sobie, jak potrafił jednoczyć tłumy i to nie po to, aby zaciągnąć ludzi do kościoła! mało tego, pomimo piastowanego stanowiska spotykał się z przedstawicielami innych religii, głowami kościołów, ideologii i nie chciał ich nawracać; szanował odmienność i drugiego człowieka. Tego też uczył. Jarosław Szmidt bardzo trafnie oddał ideę pontyfikatu w filmie w sposób nienachalny, bez sztucznego przekonywania, a wszystko okraszono dobrymi zdjęciami i muzyką. Dla mnie czempion gatunku.

odpowiedz

1
0
~Grażynka 2011-03-23 (23:18) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 16 godzin i 6 minut temu

wzruszający
Momentami płakałam

odpowiedz

1
0
~federalny 2011-03-23 (22:48) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 16 godzin i 36 minut temu

najlepszy
prawdziwy film o JP2!

odpowiedz

1
0
~SmarkKozy 2011-03-23 (22:44) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 16 godzin i 40 minut temu

dobry film
Ciepły, mądry film o wielkim człowieku.

odpowiedz

1
0
~SmarkKozy 2011-03-23 (17:10) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 22 godziny i 14 minut temu

dobry film
Ciepły, mądry film o wielkim człowieku.

odpowiedz

1
0
~Adam Pioterczyk 2011-03-23 (17:08) 3 lata 7 miesięcy 1 dzień 22 godziny i 16 minut temu

a co jest najlepsze?
Że w roli papieża jest papież!

odpowiedz

1
0
~Megan Fox 2011-03-22 (23:44) 3 lata 7 miesięcy 2 dni 15 godzin i 40 minut temu

Świetny film, panie Szmidt!
Widać te 4 lata pracy

odpowiedz

1
0
~magnolia 2011-03-22 (22:08) 3 lata 7 miesięcy 2 dni 17 godzin i 16 minut temu

piękny
Naprawdę piękny, wzruszający film

odpowiedz

1
0
~pacyfista 2011-03-21 (22:56) 3 lata 7 miesięcy 3 dni 16 godzin i 28 minut temu

Bardzo ważny i potrzebny film
Żyjemy w dobie wojen, nienawiści , terroryzmu, katastrof i kryzysu, dlatego tak ważne jest przypominanie o ludziach takich jak Jan Paweł II i ich osiągnięciach, nie tylko religijnych. Warto obejrzeć ten film choćby po to, by przypomnieć sobie, że ludzie potrafią się jednać, nie tylko dzielić.

odpowiedz

1
0
~kleryk 2011-03-21 (17:01) 3 lata 7 miesięcy 3 dni 22 godziny i 23 minuty temu

@zaratustra
Możesz spokojnie iść, nie będziesz żałować. Mnie w każdym razie film bardzo przypadł do gustu

odpowiedz