search

więcej o filmie

miniaturka Dowiedz się więcej o filmie:

Wałęsa. Człowiek z nadziei

Galerie

miniaturka miniaturka

więcej o filmie

Zobacz więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Wiadomości

Wiadomości

''Wałęsa. Człowiek z nadziei'': Recenzja najnowszego filmu Andrzeja Wajdy
Legenda czy karykatura? Następne(fot. ITI Cinema)

Legenda czy karykatura?

Szybko, bo już po pierwszych pokazach prasowych, okazało się, że najnowszy obraz Andrzeja Wajdy, "Wałęsa. Człowiek z nadziei", podzieli filmowych krytyków. Tak też się stało.

Z okazji długo oczekiwanej premiery jednego z najważniejszych filmów w historii polskiego narodu, przedstawiamy recenzję Jacka Dziduszki, który miał okazję jako jeden z pierwszych zobaczyć "Wałęsę…" na tegorocznym festiwalu w Wenecji.

Czy zgadzacie się z jego opinią? Od piątku możecie sami ocenić najnowszą produkcję polskiego zdobywcy Oscara.

Czytajcie naszą recenzję >>>


Oceń 
  
Brak średniej oceny.
 




Opinie (722)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
0
~Ja dziad 2013-10-07 (10:04) 6 miesięcy 16 dni 22 godziny i 42 minuty temu

2.5 mln.Polaków wyjechało za pracą, polski emeryt największym dziadem Europy - lepiej nawet w Rumunii i Albanii wielu na śmieciowych umowach z płacą 1.2 tyś. a w kinach film na chwałę Wałęsy ! To nawet żałosnym kabaretem ciężko nazwać !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

4
0
~NIE PLATFORMIE 2013-10-06 (15:06) 6 miesięcy 17 dni 17 godzin i 40 minut temu

Młodzież będzie chodziła na na Człowieka nadziei jak my na Krzyżaków.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

24
0
~Marek 2013-10-06 (15:27) 6 miesięcy 17 dni 17 godzin i 19 minut temu

A bylo by ladniej: Walesa czlowiek z obory.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

16
152
~zibi 2013-10-05 (18:39) 6 miesięcy 18 dni 14 godzin i 7 minut temu

Czy Wy nie czytacie swoich wpisów ? Przeczytajcie i zastanówcie się nad sobą . Przykro to czytać jak się pomyśli że mamy w kraju aż tylu " niepełnosprawnych umysłowo "

odpowiedz

pokaż 11 ukrytych odpowiedzi

4
35
~Warszawiak 2013-10-06 (17:54) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 52 minuty temu

Super film , super Wajda , super Wałęsa ! 100 lat Panie Prezydencie Wałęsa !

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
6
~cichy 2013-10-06 (18:36) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 10 minut temu

a gdzie wówczas byli Kaczyńscy? pytam gdzie? odpowiedzcie wszyscy znawcy naszej historii

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
0
~filip 2013-10-06 (19:50) 6 miesięcy 17 dni 12 godzin i 56 minut temu

kiedy ten pan był prezydentem, rozmawiałem z Niemcami co o nim sądzą. Podsumowanie było krótkie, mają niezły ubaw.

odpowiedz

87
8
~pawel 2013-10-06 (15:16) 6 miesięcy 17 dni 17 godzin i 30 minut temu

Nie wiem czemu gloryfikuje sie tego czlowieka ktory zrujnował nasze państwo i dopuscił do patalogicznej prywatyzacji mielismy przemysł fabryki stocznie a teraz nawet rowerów nie produkujemy! powinni jeszcze nakręcić film o tym jak nasz premier Donek buduje w Polsce zieloną wyspę.

odpowiedz

pokaż 4 ukryte odpowiedzi

5
0
~Widz 2013-10-06 (19:05) 6 miesięcy 17 dni 13 godzin i 41 minut temu

Tandetny film o niegodziwym człowieku i to za nasze pieniądze i pieniądze z Amber Gold ,też nasze.

odpowiedz

4
0
~sg 2013-10-06 (18:51) 6 miesięcy 17 dni 13 godzin i 55 minut temu

Karykatura filmu, tak jak bohater Wałęsa. Gdyby jeszcze film nazwano imieniem, to tak.

odpowiedz

2
5
~cichy 2013-10-06 (18:48) 6 miesięcy 17 dni 13 godzin i 58 minut temu

nie wierzę.... ten film każdą pozytywną opinię na tym portalu ma zaszczekaną, wszyscy tu plują na ten film, o co chodzi? WIEM TO JEST PORTAL DLA PÓŁGŁÓWKÓW DLA KTÓRYCH PISZE SIĘ UKIERUNKOWANE ARTYKUŁY ZWYKLE O TYM JAK WYPRÓŻNIŁA SIĘ CICHOPEK ALBO MUCHA. UTWIERDZAM SIĘ JEDYNIE W PRZEKONANIU, ŻE NIE MA TU CO SZUKAC.... GŁOSUJCIE KASZTANY NA KACZYŃSKIEGO I MACIEREWISZA....

odpowiedz

1
0
~kavior 2013-10-06 (18:48) 6 miesięcy 17 dni 13 godzin i 58 minut temu

E tam, odtwórcą głównej roli miał być Robin Williams ewentualnie Robert de Niro.... Dobrze pamiętamy te wizyty w Polsce i rozmowy na ten temat a tu co... Balon pękł. No, niech będzie ten nasz przaśny Więckiewicz...

odpowiedz

8
0
~Loxley 2013-10-06 (18:45) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 1 minutę temu

Jedne z największych filmów polskiego narodu. Kto to k...a wymyśla? A może narodu radzieckiego? Bolek się cieszy.

odpowiedz

5
20
grazia77783 2013-10-06 (09:36) 6 miesięcy 17 dni 23 godziny i 10 minut temu

dobrze korzystać ze zdobyczy tamtych czasów i udawać mądrego. guzik wiesz więc nie mądrzyj sie

odpowiedz

pokaż 3 ukryte odpowiedzi

0
0
~Historyczka 2013-10-06 (18:44) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 2 minuty temu

O żołnierzach wyklętych to na pewno nie chciałabym zobaczyć filmu ,jeśli oczywiście mówimy o prawdzie .

odpowiedz

8
0
~kisio 2013-10-06 (18:43) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 3 minuty temu

pokazali jak zrobili w polsce 5 procent milionerow i 80 procent zebrakow w imie demokracji teraz jest taki raj zydowski w kraju ze wszyscy wyjezdzaja za praca do anglii hahha taka wspaNIALA POLSKA MIALES CHAMIE ZLOTY ROG I SPRZEDALES ZA GUME DO ZUCIA I JEANSY MIT AMERYKI HAHA

odpowiedz

14
1
~Maroza 2013-10-06 (18:38) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 8 minut temu

Winny jest nie Wałęsa a wasza głupota. Jak od dwudziestu lat się wybiera tych samych oszustów do rządzenia lub wcale nie chodzi na wybory to można mieć pretensje wyłącznie do samego siebie. No ale wiadomo, że żaden polaczek przed sobą sam się do tego nie przyzna bo brak mu cywilnej odwagi do tego....

odpowiedz

13
1
~Józefka 2013-10-06 (18:33) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 13 minut temu

Byłam dziś, w niedzielę, 6.10. Takiej chały dawno nie widziałam. I nie słyszałam, bo Więckiewicz tak się przejął rolą, że trudno go było zrozumieć mimo, że słuch mam bardzo dobry.Wałęsa przerysowany, faktycznie pokazany jako bufon choć jak sam stwierdził, aż taki chyba nie był. Bardzo dobra natomiast pani w roli Danuty Wałęsowej. Historia ukazana płytko i niezbyt porywająco. Chyba dlatego, że scenarzysta Janusz Głowacki nie brał udziału w wydarzeniach bo chyba mieszkał już w Nowym Jorku. To film o tym jak sobie mały Kazio wyobraża powstanie Solidarności. Nie udał się Wajdzie kolejny Człowiek. Może czas już zrobić miejsce młodszym?

odpowiedz

33
1
~dassss 2013-10-06 (15:39) 6 miesięcy 17 dni 17 godzin i 7 minut temu

Ten gniot nigdy nie doścignie "Człowieka z żelaza".

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

14
0
~Cenzor 2013-10-06 (18:26) 6 miesięcy 17 dni 14 godzin i 20 minut temu

Film przedstawia L.W w świetle pozytywnym a jak obejrzeć prawdziwe wydarzenia to już widać że jest to człowiek z znikąd przygotowujący grunt pod stan wojenny tylko po to żeby pokazać Polakom że nie mają walczyć i przeciwstawiać się władzy. Podpisując czerwoną krechą o nierozliczaniu potwierdza swoją współpracę.

odpowiedz