Trwa ładowanie...
d1bln15
d1bln15
d1bln15
d1bln15

Alec Guinness

Najnowsze informacje
d1bln15
Oceń jako pierwszy:
d1bln15
Miejsce urodzenia:

London, England, UK

Filmografia:

Mute Witness (1994) (żniwiarz)

Tales from Hollywood (1992) (Heinrich Mann)

Kafka (1991) (The Chief Clerk)

Eskimo Day (1996) (James)

Monsignor Quixote (1985) (Father Quixote)

Edwin (1984) (Sir Fennimore Truscott)

Future Schlock (1984) (Man in the White Suit)

Foreign Field, A (1993) (Amos)

Mała Dorrit (1988) (William Dorrit)

d1bln15
Zdjęcie

Alec Guinness de Cuffe urodził się 2 kwietnia 1914 roku w Londynie. Był nieślubnym dzieckiem i nigdy nie dowiedział się, kto był jego ojcem.

Za młodu większość swoich pieniędzy wydawał na teatr. Studiował w Fay Compton School of Acting. Po szkole zaczął grać w teatrze, gdzie związał się z grupą Johna Geilguda.

Po wojnie (był w Królewskiej Marynarce) zaczął podbijać teatry amerykańskie. Niedługo potem rozpoczęła się jego wielka przygoda z filmem. Został nagrodzony Oskarem za rolę... w filmie "Most na rzece Kwai".

Tworzył kreacje wybitne, często historyczne - od Adolfa Hitlera do papieża Innocentego III ("Brat Słońce, Siostra Księżyc"). Jego wszechstronność na polu aktorskim najlepiej ukazuje film "Szlachectwo zobowiązuje", w którym zagrał równocześnie kilka głównych ról.

Napisał także własną biografię oraz scenariusz do filmu "Usta Konia". Przełomem w jego karierze były "Gwiezdne Wojny" George'a Lucasa. Filmy te zabezpieczyły mu byt na resztę życia, przyniosły Oskara (honorowego), ale, jak sam twierdził, stały się również jego przekleństwem.

Oto bowiem aktor o wielu twarzach, którego trudno było zaszufladkować do jednej roli, pod koniec życia stał się kojarzony prawie wyłącznie z Obi-wan Kenobim. Zmarł na raka wątroby 5 sierpnia 2000 w Midhurst w hrabstwie Sussex.

d1bln15
d1bln15
d1bln15
d1bln15
d1bln15
d1bln15