Trwa ładowanie...
d15tr1c

Norman McLaren

Najnowsze informacje
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d15tr1c
Miejsce urodzenia:

Stirling, Stirlingshire, Szkocja, UK

Reżyser:
Filmografia:

Animated Motion #2 (1977)

Animated Motion #1 (1976)

Ballet Adagio (1972)

Linie pozime (1962)

Blinkity Blank (1955)

Around Is Around (1951)

Now Is the Time (1951)

Boogie-Doodle (1948)

Fiddle-de-dee (1947)

Poulette grise, La (1947)

C`est l`aviron (1944)

Chants populaires na (1944)

Keep Your Mouth Shut (1944)

Rainy Day, A (1944)

Dollar Dance (1943)

Spook Sport (1939)

Book Bargain (1937)

Defence of Madrid (1936)

Hell Unlimited (1936)

Camera Makes Whoopee (1935)

Seven Till Five (1933)

Narcissus (1983)

Spheres (1969)

Merle, Le (1958)

Love on the Wing (1939)

Rumba (1939)

Scherzo (1939)

New York Lightboard (1961)

Short and Suite (1959)

Rythmetic (1956)

Begone Dull Care (1949)

Over-Dependency (1949)

Hen Hop (1942)

Stars and Stripes (1939)

Mosaic (1965) (mężczyzna)

New York Lightboard Record (1961) (siebie)

Synchromy (1971)

NBC Valentine Greeting (1985)

Lines: Vertical (1960)

Jack Paar Credit Titles (1959)

Twirligig (1952)

Little Phantasy on a 19th-century Painting, A (1946)

La-haut sur ces montagnes (1946)

Alouette (1944)

Let`s All Sing Together (1944)

Tic Tac Toe (1943)

Five for Four (1942)

Mail Early (1941)

Dots (1940)

Loops (1940)

NBC Greeting (1939)

News for the Navy (1937)

Polychrome Phantasy (1935)

Pinscreen (1973)

Striations (1970)

Canon (1964)

Allegro (1939)

Obedient Flame, The (1939)

Mony a Pickle (1938)

Color Cocktail (1935)

Mail Early for Christmas (1959)

Serenal (1959)

Two Bagatelles (1953)

Phantasy, A (1952)

Hoppity Pop (1946)

V for Victory (1941)

Creative Process: Norman McLaren (1990) (siebie)

Magical Eye, The (1989) (siebie)

Animated Motion #3 (1978) (narrator)

Grierson (1973) (siebie)

Eye Hears, the Ear Sees, The (1970) (siebie)

Opening Speech (1960) (siebie)

Pen Point Percussion (1951) (siebie)

Korean Alphabet (1967)

Job in a Million (1937)

Neighbours (1952)

Pas de deux (1968)

Christmas Cracker (1962)

Zdjęcie

Ukończył dekorację wnętrz w Glasgow School of Art. Już na studiach tworzył pierwsze animacje. Jest jednym z najbardziej znanych i zasłużonych twórców filmów animowanych. Stosował wiele różnych technik m.in. rysunek na taśmie, efekt optyczny, "rysowanie muzyki", fotografia kart optycznego obrazu dźwięku, pixilacja, udział aktorów.
W roku 1941 zorganizował wydział animacji w National Film Board, w Ottawie.

d15tr1c
d15tr1c
d15tr1c
d15tr1c
d15tr1c