WP
WP

Adam Woronowicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor teatralny i filmowy. Urodził się w 1973 roku w Białymstoku, ale kilka lat dzieciństwa spędził w Czarnej Białostockiej, miejscowości położonej w sąsiedztwie rodzinnych stron Księdza Jerzego Popiełuszki.

W roku 1997 ukończył Wydział Aktorski warszawskiej Akademii Teatralnej. Początkowo występował w Teatrze Rozmaitości w Warszawie, a od 2001 roku jest aktorem stołecznego Teatru Powszechnego. Gościł również na deskach warszawskiego Teatru Ateneum, wrocławskiego Teatru Współczesnego oraz w Teatrze Telewizji, gdzie obsadzany był głównie w sztukach współczesnych.

Jako aktor filmowy wystąpił między innymi w „Torowisku” Urszuli Urbaniak (1999) oraz „Chopinie. Pragnienie miłości” (2002) Jerzego Antczaka w roli Maurycego - syna George Sand. Ostatnio zagrał w „Tajemnicy Twierdzy Szyfrów”.

Data urodzenia

25.12.1973

Miejsce urodzenia

Białystok, Polska

Filmografia

To my (1999) (policjant)

Wałęsa. Człowiek z nadziei (2013) (Tadeusz Fiszbach)

Drogówka (2013) (Prokurator Czech)

Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć (2012) (Lau)

Baby są jakieś inne (2011) (Jeden)

Ki (2011) (Miko)

Syberiada polska (2012) (Jan Dolina)

Chopin - Pragnienie miłości (2002)

Sługi boże (2016)

Misiek w Nowym Jorku (2015) (pan Greene (głos))

Czerwony pająk (2015)

Pakt ()

Body/Ciało (2015)

Między nami dobrze jest (2014) (Reżyser)

Pani z przedszkola (2014) (tata)

Boża podszewka II () (Franek Bobulak)

Pod Mocnym Aniołem (2014) (Anioł)

Klinika samotnych serc () (Maciej Ligota)

Mrok () (Ksawery Morski)

Miłość. Film Sławomira Fabickiego (2012) (Prezydent miasta)

Uwikłanie (2011) (Leszek Kopeć, archiwista w IPN)

Zwerbowana miłość (2009) (Lekarz)

Święty interes (2010) (Janek Rembowski)

33 sceny z życia (2007) (dyrektor galerii)

Ojciec Mateusz () (Jerzy Stefański)

Popiełuszko, Wolność jest w nas (2008) (Ksiądz Jerzy Popiełuszko)

Oficer () (paser 'Robbi')

Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa (2012) (rybak)

Klub szalonych dziewic () (Paweł Braniecki)

Rewers (2009)

Droga wewnętrzna (2006) (Rafał)

Demakijaż (2008) (Rafał)

Chrzest (2010) (Gruby)

Taxi A (2007) (urzędnik)

Tajemnica twierdzy szyfrów () (Robert Oppenheimer)

Gwiazdy (film 2017) (2017)

Najlepszy (2017)

Pitbull. Ostatni pies (2018)

Zimna wojna (2018) ( Konsul)

Kamerdyner (2018) (2018) (Hermann von Krauss)

7 uczuć (2018) (Tata Adasia i Mikiego)

Kurier (2019) (Pułkownik Kazimierz Iranek-Osmecki)

Diagnoza ()

Ja teraz kłamię (2019) ( Twardy)

WP
WP
WP