Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Alain Delon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Delon urodził się w Sceaux. Przyszły aktor wychowywał się w rodzinie zastępczej (małżeństwo jego rodziców rozpadło się). Edukację zakończył w wieku 15 lat, a jako 17- latek zaciągnął się do wojska i przez sześć lat służył w marynarce, walcząc m.in. w Indochinach.

Gdy w 1956 roku wyszedł do cywila, zamieszkał w Marsylii, podejmując się różnych... zajęć, nie stroniąc od kontaktów z przestępczym półświatkiem. W tym czasie zaprzyjaźnił się z aktorem Jean-Claudem Brialy, który w 1957 roku namówił Alaina na wspólny wypad do Cannes w czasie festiwalu filmowego.

Ta wyprawa okazała się przełomem w życiu Delona. Przystojna twarz i otaczająca go aura zawadiaki sprawiła, że w Cannes potraktowano go jak początkującego aktora (mimo że nigdy wcześniej nie grał) i zaproponowano role w kilku filmach. Delon wybrał "Quand la femme s'en mele" Yvesa Allegreta. W tym filmie powstał ekranowy wizerunek Delona jako romantycznego awanturnika, który miał przetrwać całe lata.

Kariera Delona nabierała rozpędu. W 1958 roku zagrał w "Bądź piękna i milcz" oraz w "Christine". Na planie pierwszego z nich poznał swojego przyjaciela i wieloletniego ekranowego partnera Jean-Paula Belmondo, na planie drugiego - Romy Schneider, z którą dzielił życie przez kilka następnych lat.

W 1960 roku weszły na ekrany kin dwa filmy, zaliczane dziś do najlepszych w dorobku aktora. Po premierze "W pełnym słońcu" Rene Clementa, gdzie Delon wcielił się w postać... mordercy- biseksualisty, okrzyknięto go "francuskim Jamesem Deanem", a "Rocco i jego bracia" Lucino Viscontiego otrzymał w Cannes nagrodę specjalną jury. Trzy lata później Delon znów zagrał u Viscontiego, tym razem w "Lamparcie" (1963). W międzyczasie wystąpił w "Zaćmieniu" (1962) Michelangelo Antonioniego.

Qaqwqwrqw

Skandale towarzyszące życiu gwiazd nie ominęły i Delona. Jego życie prywatne trafiło na pierwsze strony brukowców, gdy aktor odmówił uznania dziecka niemieckiej modelki i piosenkarki Nico, z którą miał romans na początku lat 60. Dzieckiem ostatecznie zajęła się matka Delona, która swego czasu oddała własnego syna do rodziny zastępczej. W 1968 roku Delon i jego żona Nathalie Canovas zostali zamieszani w śledztwo w sprawie morderstwa ich ochroniarza, które zarazem ujawniło powiązania ze światem przestępczym... wielu prominentnych Francuzów. Delonowie zostali jednak oczyszczeni z wszystkich zarzutów.

Lata 70. i 80. to okres w karierze Delona, gdy kojarzony był głównie z rolami w kryminałach takich jak "Był sobie glina". Jednocześnie nadal współpracował z wielkimi reżyserami takimi jak Joseph Losey ("Pan Klein" z 1976) czy Volker Schloendorff ("Miłość Swanna" z 1984 roku). W 1987 roku Delon ożenił się z Rosalie van Breemen, z którą ma dwójkę dzieci.

W sumie aktor zagrał w ponad 80 filmach. Pod koniec lat 90. zakończył karierę kinową, choć pojawia się niekiedy w produkcjach telewizyjnych. Obecnie aktor odcina kupony od swoich osiągnięć aktorskich firmując swoim nazwiskiem meble, ubrania, perfumy, a także papierosy.

Data urodzenia

08.11.1935

Miejsce urodzenia

Sceaux, Hauts-de-Seine, Francja

Filmografia

Adieu l`ami (1968) (Dino Barran)

Żółty Rolls-Royce (1965) (Stefano)

Borsalino (1970) (Roch Siffredi)

Notre histoire (1984) (Robert Avranche)

Soleil rouge (1971) (Gauche)

Acteurs, Les (2000) (Alain Delon)

Jour et la nuit, Le (1997) (Alexandre)

Zaćmienie (1962) (Piero)

Samuraj (1967) (Jef Costello)

Asterix na Olimpiadzie (2007) (Juliusz Cezar)

Jeune marié, Le (1983)

Faibles femmes (1959) (Julien Fenal)

W pełnym słońcu (1960) (Tom Ripley)

Rocco i jego bracia (1960) (Rocco Parondi)

Co za radość żyć (1960) (Ulysse Cecconato)

Diabelskie szuczki (1962) (Pierre Messager, syn)

Czarny tulipan (1964) (Julien de Saint Preux/Guillaume de Saint Preux)

Filmmaking On the Riviera (1964) (siebie)

Aventuriers, Les (1967) (Manu)

Samoura?, Le (1967) (Jef Costello)

Diaboliquement vôtre (1967) (Pierre)

Jeff (1969) (Laurent)

Madly (1969) (Julian)

Fantasia chez les ploucs (1971)

Il était une fois un flic (1971)

Szok (1973)

Race des seigneurs, La (1973) (Julien Dandieu)

Zorro (1975) (Diego/Zorro)

Monsieur Klein (1976) (Robert Klein)

Comme un boomerang (1976) (Jacques Batkin)

Gang (1977) (Robert)

Mort d`un pourri (1977) (Xavier)

Toubib, Le (1979) (Jean-Marie)

Tegeran-43 (1980) (Inspector Foche)

Za skórę gliny (1981) (Choucas)

Amour de Swann, Un (1984) (Baron de Charlus)

Passage, Le (1986) (Jean Diaz)

Ne réveillez pas un flic qui dort (1988) (Eugene Grindel)

Nowa fala (1990) (Roger Lennox/Richard Lennox)

Sois belle et tais-toi (1958) (Loulou)

Belmondo, le magnifique (1996) (siebie)

Une chance sur deux (1998) (Julien Vignal)

Car That Became a Star, The (1965) (siebie)

Samourai, Le (1967) (Jef Costello)

Dwaj ludzie z miasta (1973) (Gino)

Quand la femme s`en m?le (1957) (Jo)

Christine (1958) (Franz)

Chemin des écoliers, Le (1959) (Antoine Michaud)

Skok na kasyno (1963) (Francis)

Karambole (1963)

Félins, Les (1964) (Marc)

Zemsta OAS (1964) (Thomas)

Once a Thief (1965) (Eddie Pedak)

Lost Command (1966) (Capt. Phillipe Esclavier)

Texas Across the River (1966) (Don Andrea)

Girl on a Motorcycle (1968) (Daniel)

Piscine, La (1969) (Jean-Paul)

Clan des Siciliens, Le (1969) (Roger Sartet)

W kręgu zła (1970) (Corey)

Veuve Couderc, La (1971) (Jean)

Doucement les basses (1971)

Zabójstwo Trockiego (1972) (Frank Jackson)

Lodowate serce (1972) (Marc Rilson)

Pierwsza spokojna noc (1972) (Daniele Dominici)

Tony Arzenta (1973) (Tony Arzenta)

Skorpion (1973) (Jean Laurier)

Spalone stodoły (1973) (Le juge Larcher)

Gitan, Le (1974) (Le Gitan)

Borsalino & Co. (1974) (Roch Siffredi)

Flic Story (1975) (Roger Borniche)

Armaguedon (1976) (Dr. Michel Ambrose)

Homme pressé, L` (1977) (Pierre)

Attention, les enfants regardent (1978) (The Man)

Concorde: Airport `79, The (1979) (Capt. Paul Metrand)

Trzech ludzi do zabicia (1980) (Michel Gerfaut)

Battant, Le (1983) (Darnay)

Parole de flic (1985) (Daniel Pratt)

Cinéma (1988) (Julien Manda)

Dancing Machine (1990) (Alan Wolf)

Retour de Casanova, Le (1992) (Casanova)

Un crime (1993)

Ours en peluche, L` (1994) (Jean Riviere)

Luchino Visconti (1999) (siebie)

Un flic (1971) (Commissaire Edouard Coleman)

Szok (1982) (Martin/Christian)

Tre passi nel delirio (1968) (William Wilson)

Lampart (1963) (Tancredi)

Cannes... les 400 coups (1997) (siebie)

Paris brûle-t-il? (1966) (Jacques Chaban-Delmas)

Amours célèbres (1961) (Prince Albert)

Cent et une nuits, Les (1995) (Actor for a Day)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw