Trwa ładowanie...
d2voiwu
d2voiwu

Alexander Skarsgard - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Sztokholm, Szwecja

Filmografia:

Battleship: Bitwa o Ziemię (2012) (Stone Hopper)

What Maisie Knew (2012) (Lincoln)

13 (2010) (Jack)

Zoolander (2001) (Meekus)

Wyznania nastolatki (2015) (Monroe)

Tarzan: Legenda (2016) (Tarzan)

Dawca pamięci (2014) (Ojciec Jonasa)

Grupa Wschód (2013) (Benji)

Disconnect (2012) (Derek Hull)

Nędzne psy (2011) (Charlie)

Generation Kill: Czas wojny () (Sierżant Brad 'Iceman' Colbert)

Melancholia (2011) (Michael)

Metropia (2009) (Stefan)

Zdjęcie
Podziel się

Szwedzki aktor i reżyser, wywodzący się z artystycznej rodziny o głęboko zakorzenionej tradycji aktorskiej. Gwiazdor serialu „Czysta krew”. Mogliśmy go także oglądać w teledysku słynnej piosenkarki, Lady Gagi, pt. „Paparazzi”.

Alexander Johan Hjalmar Skarsgård urodził się 25 sierpnia 1976 roku w Sztokholmie w Szwecji. Wychowywał się w rodzinie o artystycznych tradycjach, jego ojcem jest znany szwedzki aktor Stellan Skarsgarda. Brat Alexandra, Gustaf również wybrał karierę aktorską. Alexander w wieku ośmiu lat zadebiutował w filmie "Ake i jego świat" (1984), następnie widzieliśmy go w "Idag röd" (1987) oraz w "Hunden som log"(1989). Następnie porzucił na dziesięć lat karierę.

Studiował na uniwersytecie w Leeds oraz w nowojorskim Marymount Manhattan College. W 1999 roku, po zakończeniu studiów wrócił do Szwecji. Po dziesięcioletniej przerwie postanowił wrócić do aktorstwa, wystąpił w dramacie "Happy End" (1999). Następnie pojawił się w szwedzkich filmach, takich jak "Hundtricket" (2000), "D-dag" (2000), “Nurek" (2000) czy "Vingar av glas" (2000).

Po zdobyciu popularności w rodzinnej Szwecji, aktor uznał, że pora podbić Hollywood. W 2001 roku po raz pierwszy zagrał w amerykańskiej produkcji, była to komedia Bena Stillera pt. "Zoolander". Rola ta nie przysporzyła mu jednak zbytniej popularności, dlatego aktor postanowił zaangażować się w swój własny, autorski projekt. Stworzył swój pierwszy, krótkometrażowy film pt. "To Kill a Child" (2003), którego jest współreżyserem i współautorem scenariusza. Film zdobył Grand Prix na festiwalu w Odense. Następnie Skarsgard zagrał w "Hjärtslag" (2004), "Som man bäddar..." (2005) czy "Zabij swoich ukochanych" (2006).* W 2008 roku zagrał w amerykańskiej produkcji HBO, miniserialu "Generation Kill: Czas wojny".*

d2voiwu

Przełom w karierze Skarsgarda nastąpił w momencie przyjęcia roli w amerykańskim serialu o wampirach "Czysta krew" (2008-2010). Aktor wcielił się w serialu w Erica Northmana. W 2009 roku wystąpił w teledysku słynnej piosenkarki, Lady Gagi pt. Paparazzi”. Jednocześnie Alexander kontynuował rozwór kariery kinowej. W 2010 roku zagrał w thrillerze "13", występując obok Mickey’a Rourke’a, Jasona Stathama oraz 50 Centa. Udzielił także głosu w ambitnej animacji "Metropia" (2010).

Na 2011 rok planowana jest premiera kolejnego filmu z aktorem, pt. "Melancholia" w reżyserii Larsa von Triera. Obok szwedzkiego aktora, w filmie pojawi się cała plejada gwiazd: Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling oraz ojciec Alexandra - Stellan Skarsgaard.

Alexander Skarsgard prywatnie przez krótki czas spotykał się z aktorką Kate Bosworth, a następnie z Evan Rachel Wood.

d2voiwu
d2voiwu