ycipk-3nhd57
ycipk-3nhd57

Allison Janney - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-3nhd57

Allison Janney należy do nielicznej grupy aktorów, którzy perfekcyjnie potrafią oddać charakter postaci niezależnie od swoich warunków. Na planie Allison często staje się liderem zespołu aktorskiego. Grała między innymi w filmie Lynn Shelton „Touchy Feely”, a także w „Trust me” z Clarkem Greggem. Użyczyła swojego głosu w filmie animowanym wytwórni DreamWorks „Pan Peabody i Sherman”. Janney ostatnio zagrała w produkcjach „Bad Words”, „Córka mojego kumpla” czy „Sztuki wyzwolone”.

W 2011 roku pojawiła się w filmie „Służące”, na podstawie bestselleru o tym samym tytule. Film uhonorowano nagrodami Screen Actors Guild, National Board of Reviev oraz Brodcast Film Critics. Obraz otrzymał również nominację do Oscara w kategorii Najlepszy Film. Allison Janney zachwyciła publiczność rolą w wybitnym, nagrodzonym Oscarem w kategorii Najlepszy Scenariusz „Juno”, a także w obrazie „Lakier do włosów” Tony’ego Awarda. Za rolę w filmie Todda Solondza „Życie z wojną w tle” była nominowana w kategorii Najlepsza Aktorka drugoplanowa Spirit Awards. Mogliśmy ją zobaczyć w filmie Sama Mendesa „Para na życie” oraz komedii „Powrót do klasy”. Użyczyła swojego głosu Gladys w animowanym filmie DreamWorks „Skok przez płot”, a także Peach w „Gdzie jest Nemo?”.

Janney po raz kolejny otrzymała nominację do nagrody Spirit Awards za rolę w niezależnej produkcji „Nasza własna gwiazda”. U boku Meryl Streep zagrała w filmie „Godziny”, który otrzymał nominację do nagrody SAG w kategorii Najlepsza Obsada. Inne produkcje, w których brała udział to min.: „American Beauty” (który otrzymał nagrodę SAG w kategorii Najlepsza Obsada), a także „Siostra Betty”, „Uwierz w miłość”, „Zabójcza Piękność”, „Zakochana Złośnica”, „Barwy Kampanii”, „Burza Lodowa”, „Sześć dni, siedem nocy”, „Moja miłość” oraz „Big Night”.

W swojej karierze Janney stworzyła wiele niezapomnianych kreacji telewizyjnych, z wybitną rolą w popularnym serialu NBC „The West Wing” na czele. Rola ta przyniosła jej aż cztery nagrody Emmy oraz cztery nagrody SAG. W tym serialu Janney wcieliła się w postać rzeczniczki prasowej Białego Domu CJ Cregga. Allison Jenney studiowała aktorstwo w Kenyon College w Ohio. W trakcie nauki wzięła udział w castingu Paula Newmana i zdobyła pierwszą poważną rolę. Wkrótce potem, Newman i jego żona Joanne Woodward, zasugerowali jej studia w Neighborhood Playhouse w Nowym Jorku. Janney posłuchała ich rady i wkrótce potem zadebiutowała na Brodway'u w „Present Laughter” Noela Cowarda. Za swoją kreację otrzymała Outher Critics Circle Award i Clarence Derwent Award. Pojawiła się również w filmie „A View from the Bridge”, a rola w tym obrazie przyniosła jej nominację do nagrody Tony. Zdobyła także Outer Critics Circle Award. Janney można było oglądać na Brodway'u w musicalu „9 to 5”, za który została nominowana do nagrody Tony
oraz zdobyła Drama Desk Award.

ycipk-3nhd57
Data urodzenia

19.11.1959

Miejsce urodzenia

Dayton, USA

Filmografia

American Beauty (1999) (Barbara Fitts)

Burza lodowa (1997) (Dot Halford)

Części intymne (1997)

Blind Spot (1993) (Doreen)

Siostra Betty (2000)

Życie z wojną w tle (2009) (Trish)

Służące (2011) (Charlotte Phelan)

Godziny (2002) (Sally)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Peach)

Dłużnicy (1999)

Agentka (2015) (Elaine Crocker)

Pan Peabody i Sherman (2014) (Pani Grunion)

Minionki (2015)

Light Years (2012) (Astronom)

Najlepsze najgorsze wakacje (2013) (Betty)

Masters of Sex () (Margaret Scully)

Scenariusz na miłość (2014) (Mary Weldon)

Tammy (2014) (Deb)

Trafiony piorunem (2012) (Sheryl Phillips)

Sztuki wyzwolone (2012) (Profesor Judith Fairfield)

Ulice Nowego Jorku () (Vivian)

Córka mojego kumpla (2011) (Carol Ostroff)

Para na życie (2009) (Lily)

Juno (2007) (Bren MacGuff)

Lakier do włosów (2007) (2007) (Prudy Pingleton)

Skok przez płot (2006) (Gladys)

Zakochana złośnica (1999) (Pani Perky)

Zabójcza piękność (1999) (Loretta)

How to Deal (2003) (Matka Halley)

(Gladys, Joanna Jeżewska)

Jestem najlepsza. Ja, Tonya (2017) ( LaVona Golden )

Ma (2019) ( Doctor Brooks )

Rodzina Addamsów (2019) (2019) ( Margaux Needler (głos) )

ycipk-3nhd57
ycipk-3nhd57