Trwa ładowanie...
d3frwsm

Amitabh Bachchan

Najnowsze informacje
4.0
(27 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Allahabad, Indie

Filmografia:

Cheeni Kum (2007) (Buddhadev Gupta)

Bunty i Babli (2005) (Dashrath Singh)

Czasem słońce, czasem deszcz (2001) (Yashovardhan Raichand)

Nigdy nie mów żegnaj (2006) (Samarjit 'Sam' Talwar)

102 not out (2018) (Dattatraya Vakharia)

d3frwsm

Indyjski aktor, producent, prezenter telewizyjny (prowadził "Milionerów"), piosenkarz i lektor. W 1999 roku, w plebiscycie BBC, głosami internautów został wybrany najpopularniejszym aktorem millenium. Nazywany jest Big B z uwagi na swój wysoki wzrost (191 cm) i mocną pozycję w świecie Bollywood.

Amitabh Harivansh Bachchan urodził się 11 października 1942 roku w Allahabadzie w Indiach. Jest synem znanego poety języka hindi Harivansh Rai Bachchana. Studiował w Sherwood College w Nainitalu i na uniwersytecie w Delhi.

Zadebiutował w 1969 roku w filmie „Saat Hindustani”. Zyskał sławę w 1973 roku za sprawą filmów „Abhimaan” i „Zanjeer”. Amitabh ma na swoim koncie filmy, które są przebojami wszech czasów indyjskiego kina. Aktor zdobył sławę przede wszystkim dzięki rolom szlachetnych, acz stanowczych ojców, głów rodzin i dzielnych mężów. W młodości grywał bardziej buntownicze role, w tym gangsterów i policjantów.

Wyróżnia się wysokim wzrostem (191 cm), głosem oraz spojrzeniem. Jest laureatem wielu nagród i ulubieńcem widzów w Indiach i poza ich granicami. Niedawno okrzyknięty został gwiazdą milenium. Ma na swoim koncie udział w ponad 150 produkcjach. Polskim widzom znany m.in. z roli ojca tyrana w filmie „Czasem słońce czasem deszcz”.

Prowadził indyjską wersję teleturnieju „Milionerzy”. W latach 1984 – 1987 był deputowanym do Lok Saby, indyjskiego parlamentu. Jako jeden z pierwszych hinduskich artystów doczekał się swojej podobizny w Muzeum Figur Woskowych Madame Tussaud.

Amitabh Bachchan od 1973 roku jest mężem aktorki Jayi Bhaduri, z którą zagrał m.in. w „Chupke Chupke” i w „K3G”. Mają córkę Shawetę i syna, Abhisheka, który również został aktorem i gwiazdorem Bollywood oraz ożenił się z Miss World 1994, Aishwaryą Rai.

d3frwsm
d3frwsm
d3frwsm
d3frwsm