Trwa ładowanie...
dd8p9yq
dd8p9yq

Ashley Greene - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Jacksonville, Floryda, USA

Filmografia:

Saga Zmierzch: Przed świtem - część 2 (2012) (Alice Cullen)

Butter (2011) (Kaitlen Pickler)

LOL (2012) (Ashley)

Zjawy (2012) (Kelly)

Saga Zmierzch: Przed świtem - część 1 (2011) (Alice Cullen)

Gdybym tylko tu był (2014) (Janine)

Warrior's Heart, A (2011) (Brooklyn)

Americana (2012) (2012) (Alice Garano)

CBGB (2012) (Lisa Kristal)

Shark () (Natalie Faber)

Pan Am () (Amanda Mason)

Saga Zmierzch: Zaćmienie (2010) (Alice Cullen)

Zmierzch: Księżyc w nowiu (2009) (Alice Cullen)

Jordan () (Ann Rappaport)

Całe życie z wariatami (2009) (Missy)

Zmierzch (2008) (Alice Cullen)

Król Kalifornii (2007) (Klientka w McDonaldzie)

Pan "Wypadek" (2018) ( Charlie Adams )

Zdjęcie
Podziel się

Amerykańska aktorka młodego pokolenia, jedna z czołowych gwiazd popularnej serii filmów z cyklu „Zmierzch”. Jej znakiem rozpoznawczym są charakterystyczne, piękne oczy.

Urodziła się 21 lutego 1987 roku w Jacksonville na Florydzie. Wychowywała się w towarzystwie brata, Joe. Już jako siedemnastolatka podjęła poważną, życiową decyzję, stawiając wszystko na jedną kartę - tuż po ukończeniu liceum postanowiła przeprowadzić się do Hollywood i spróbować szczęścia w show-biznesie.

Początkowo chciała zostać modelką, jednak ze swoimi 165 cm wzrostu okazała się zbyt niska do tego zawodu. To wówczas po raz pierwszy zaświtała w jej głowie myśl o aktorstwie, która wkrótce nabrała nieco bardziej realnego kształtu, wraz z zaangażowaniem w lekcje aktorstwa i pierwszymi, wygranymi castingami.

* Na ekranie debiutowała w 2006 roku, pojawiając się w jednym z odcinków serialu kryminalnego „Jordan”. Później wystąpiła gościnnie w kryminalnym serialu „Shark” i dramatycznym „Desire”, a w międzyczasie zadebiutowała na dużym ekranie w epizodycznej roli klientki w McDonaldzie, w komedii „Król Kalifornii” (2007) z udziałem takich gwiazd, jak Michael Douglas i Evam Rachel Wood.*

dd8p9yq

Absolutnym przełomem w jej karierze był angaż do roli Alice Cullen – młodej wampirzycy o niezwykłych, profetycznych zdolnościach w słynnym, skierowanym do nastoletnich widzów, romansie/horrorze fantasy „Zmierzch” w reżyserii Catherine Hardwicke (2008, Teen Choice Award dla Najlepszej Debiutantki).W kolejnych latach powracała do tej roli dwukrotnie, na planie kolejnych ekranizacji słynnej powieści Stephenie Meyer: „Saga ‘Zmierzch’: Księżyc w nowiu” w reżyserii Chrisa Weitza (2009) i „Saga ‘Zmierzch’: Zaćmienie” w reżyserii Davida Slade’a (2010). Jej postać jest jedną z najbardziej lubianych przez fanów powieści i ich ekranizacji.

W międzyczasie wzięła udział w wielu innych produkcjach. Pozostając w klimacie słynnej sagi, w 2009 roku zadebiutowała w pierwszoplanowej roli w horrorze „Krew z krwi”.Oprócz tego miała okazję spotkać się na planie z Kevinem Spaceyem (dramat „Całe życie z wariatami” Jonasa Pate’a) i z Alanis Morissette (dramat sci-fi „Radio Free Albemuth”), natomiast rok później zagrała główną rolę w dramacie „Skateland” Anthony’ego Burnsa (2010).

Jest twarzą reklamową internetowego sklepu StopStaring.com, zajmującego się sprzedażą ubrań w stylu retro/vintage.

Prywatnie przyjaźni się ze swoimi kolegami z planu - Jacksonem Rathbonem, Kellanem Lutzem i Rachelle Lefevre.

dd8p9yq
dd8p9yq
dd8p9yq