ycipk-195fzy
ycipk-195fzy

Audrey Hepburn - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-195fzy

Jedna z największych aktorek w historii kina, powszechnie znana i ceniona za talent, urzekająca subtelną urodą, elegancją i stylem, diametralnie odmiennym od popularnego już wówczas wizerunku „seksbomby”.

Urodziła się 4 maja 1929 roku w Brukseli jako córka brytyjskiego bankiera i duńskiej szlachcianki. Była aktorką angielską i amerykańską. Uczęszczała do prywatnych szkół w Londynie i Belgii.

Jako młoda dziewczynka przeszła przez okrutne doświadczenia wojny. Po wyzwoleniu uczęszczała do szkoły baletowej w Londynie, a w chwilę później rozpoczęła karierę modelki. Podczas jednej z sesji została zauważona przez pewnego producenta filmowego, dzięki któremu po raz pierwszy zetknęła się z filmem, grając epizod w „Nederland in Lessen”. W tym samym roku zmieniła nazwisko na Hepburn.

Pierwszą mówioną rolę otrzymała w „Opowieściach młodych żon” z 1951 roku. W tym samym roku przeprowadziła się do USA, żeby spróbować tam szczęścia, dostała bowiem angaż w Broadwayowskim musicalu „Gigi”.

Dobra passa nadeszła bardzo szybko, wraz z rolą w „Rzymskich wakacjach” Williama Wylera, u boku Gregory Pecka (1953), za którą aktorka otrzymała Oskara. Przyniosło jej to ogromną popularność i szereg interesujących propozycji, wśród których znalazły się m.in.: „Sabrina” w reż. Billy’ego Wildera (1954, kolejna nominacja do Oskara), gdzie jedną z głównych ról grał także Humphrey Bogart, rola Nataszy w amerykańskiej adaptacji „Wojny i pokoju” w reżyserii Kinga Vidora, musical „Zabawna buzia” Stanleya Donena (1957) u boku Freda Astaire’a, „Miłość po południu” Billy’ego Wildera (1957), „Historia zakonnicy” Freda Zinnemanna (1959, nominacja do Oskara).* W 1957 roku Audrey zadebiutowała w telewizyjnym filmie „Mayerling”* u boku swojego męża Mela Ferrero.

ycipk-195fzy

W 1961 roku kolejną nominację do nagrody Akademii przyniosła jej słynna kreacja w „Śniadaniu u Tiffany’ego” w reżyserii Blake’a Edwardsa, w 1963 ogromny sukces odniósł także film „Szarada” z jej udziałem (u boku Cary Granta), zaś w 1964 – musical George’a Cukora „My Fair Lady”.

Hepburn wzięła jeszcze udział w kilku innych filmach (takich jak m.in. „Dwoje na drodze”, „Jak ukraść milion dolarów” Williama Wylera czy „Doczekać zmroku” – nominacja do Oskara w 1967 roku), a pod koniec lat 60-tych, będąc u szczytu popularności zdecydowała się zakończyć karierę.

Później pojawiała się na dużym ekranie jedynie okazjonalnie, m.in. u boku Seana Connery w filmie „Powrót Robin Hooda” (1976, w roli Marian) czy w filmie „Na zawsze” (1989) w reżyserii Stevena Spielberga (ostatni film Hepburn).

W 1988 roku została specjalnym ambasadorem UNICEFu. Piastowała to stanowisko do końca życia. Zmarła na raka jelita 22 stycznia 1993 roku w Tolochnaz w Szwajcarii.

Zobacz: Najlepsze komedie romantyczne

ycipk-195fzy
Data urodzenia

04.05.1929

Miejsce urodzenia

Bruksela, Belgia

Data śmierci

22.01.1993

Filmografia

Historia zakonnicy (1959) (Gabrielle Van Der Mal/siostra Łucja)

Powrót Robin Hooda (1976) (Lady Marian)

Laughter in Paradise (1951) (dziewczyna z papierosem)

One Wild Oat (1951) (recepcjonistka w hotelu)

Monte Carlo Baby (1951) (Linda Farrel)

Secret People, The (1952) (Nora)

Na zawsze (1989) (Hap)

Young Wives' Tale (1951) (Eve Lester)

Nous irons à Monte Carlo (1952) (Melissa Walter)

Miłość po południu (1957) (Ariane Chavasse)

Green Mansions (1959) (Rima)

They All Laughed (1981) (Angela Niotes)

Bloodline (1979) (Elizabeth Roffe)

Szajka z Lawendowego Wzgórza (1951) (Chiquita)

Wojna i pokój (1956) (Natasza Rostow)

Funny Face (1957) (Jo Stockton)

Śniadanie u Tiffany'ego (1961) (Holly Golightly)

Szarada (1963) (Regina)

Rzymskie wakacje / Roman Holiday (1953) (1953) (księżniczka Anna)

Sabrina (1954) (Sabrina Fairchild)

Niewiniątka (1961) (Karen Wright)

Nowy rodzaj miłości (1963) (Runway Model)

My Fair Lady (1964) (Eliza Doolittle)

Dwoje na drodze (1967) (Joanna Wallace)

Doczekać zmroku (1967) (Susy Hendrix)

Bez przebaczenia (1960) (Rachel Zachary)

How to Steal a Million (1966) (Nicole Bonnet)

ycipk-195fzy
ycipk-195fzy