ycipk-2mjn67
ycipk-2mjn67

Bartosz Obuchowicz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa, Polska

Filmografia:

Ogniem i mieczem (1999)

Happy Feet: Tupot małych stóp 2 3D (2011) (Mambo)

Wędrówki z dinozaurami 3D (2012) (Paczi)

Turbo (2013)

Wielkie rzeczy: Gra (2000) (Artur)

Stacja (2001) (Marek 'Banan')

Haker (2002) (2002) (Mac Fly)

Mój brat niedźwiedź (2003) (Kenai)

Obce ciało (2014) (Policjant w operze)

Fantastyczna czwórka (2015) (2015)

Pogromczynie mitów () (Złodziej)

X-Men: Przeszłość, która nadejdzie (2014) (Pietro Maximoff / Quicksilver)

Bar "Atlantic" () (Zbieracz butelek)

Ogniem i mieczem (serial) ()

Julia () (Darek Nogaj)

Ojciec Mateusz () (Darek Wójcicki)

Jeszcze raz (2007)

Tupot małych stóp (2006) (Mambo)

Tajemnica Westerplatte (2009) (Porucznik Leon Pająk)

Senność (2008) (Ładny)

Małpy w kosmosie (2008)

Klasa na obcasach () (Filipek)

Ja wam pokażę! (2006) (Filip)

Czas surferów (2004) (Bonus)

Wyrok na Franciszka Kłosa (2000) (Mietek Sroka)

Cwał (1995) (Hubert)

The Ogre (1996) (Wieśniak)

Gry uliczne (1996)

Na dobre i na złe ()

Underdog (2019) (Mądrala)

Zdjęcie
Podziel się

Zgodnie uważany jest za jednego z najzdolniejszych polskich aktorów młodego pokolenia, o czym świadczą aż dwie nagrody zdobyte na FPFF w Gdyni. Swego czasu okrzyknięty „cudownym dzieckiem polskiego kina”, obecnie najbardziej znany jest z roli Tomka Burskiego w telenoweli „Na dobre i na złe”.

Urodził się 3 marca 1982 roku w Warszawie. Nie ma akademickiego wykształcenia aktorskiego. Jest samorodnym talentem, który szlifował warsztat jako uczeń szkoły aktorskiej Haliny i Jana Machulskich w Warszawie.

Pierwsze kroki na ekranie stawiał w programach dla dzieci i młodzieży: „5-10-15” i „Teleranek”.

* Zachwycił krytykę i publiczność, debiutując u boku Mai Komorowskiej w filmie Krzysztofa Zanussiego „Cwał” (1995). Rola Huberta przyniosła mu nagrodę za rolę dziecięcą na FPFF w Gdyni.*

ycipk-2mjn67

Sześć lat później, zdolny aktor otrzymał kolejny laur tego festiwalu, tym razem za „dorosłą”, drugoplanową kreację „Banana”, pracownika tytułowej „Stacji” w kryminalnym filmie Piotra Wereśniaka (2001).

W międzyczasie miał okazję zagrać u Krzysztofa Krauze („Gry uliczne” 1996, „Wielkie rzeczy” 2000), Volkera Schlöndorffa (międzynarodowa koprodukcja „Król Olch” z Johnem Malkovichem 1996), Kazimierza Kutza (serial „Sława i chwała” 1997), Jerzego Hoffmana („Ogniem i mieczem” 1999), Janusza Majewskiego (serial „Bar Atlantic” 1996) i Andrzeja Wajdy („Wyrok na Franciszka Kłosa” 2000).

Wystąpił w jednej z głównych ról w młodzieżowym serialu „Klasa na obcasach” Małgorzaty Potockiej (2000) i dołączył do obsady popularnej telenoweli „Na dobre i na złe”, wcielając się postać Tomka Burskiego, syna Jakuba z pierwszego związku (od 1998 roku). Kreowana po dziś dzień rola prawego i ułożonego młodzieńca przyniosła mu popularność i uznanie telewidzów w całym kraju.

W 2002 roku zagrał główną rolę w „Hakerze” Janusza Zaorskiego. Znaczące występy dał też w tak głośnych produkcjach, jak komedia sensacyjna „Czas surferów” Jacka Gąsiorowskiego (2005), komedie romantyczne „Ja wam pokażę!” z Wolszczak i Delągiem (2006) i „Jeszcze raz” z Antonowicz i Cypryańskim (2008) oraz ostatni film Magdaleny Piekorz – „Senność” z Kożuchowską i Żebrowskim (2008).

W latach 2006-2007 związany był z serialem „Pogoda na piątek”. Gościnnie pojawił się w takich produkcjach TV, jak: „Kryminalni”, „Dom”, „Hela w opałach”, czy „13 posterunek”.

ycipk-2mjn67

Wiele znaczących ról stworzył w spektaklach Teatru TV, tworząc wyraziste, godne wspomnienia kreacje. Zagrał m.in. Nemeczka w telewizyjnej adaptacji „Chłopców z Placu Broni” Ferenca Molnara, w reżyserii Macieja Dejczera (1995), Johna w „Drugim zabiciu psa” Tomasza Wiszniewskiego (1996), Pietię w „Pięknie” Izabelli Cywińskiej (1997), Łysego w „Wiórku” Wojciecha Nowaka (1997), Biga w „10 piętrach” Witolda Adamka (2000), Williama Baxtera w „Siedemnastolatku” Teresy Kotlarczyk (2000).

Obuchowicz często obsadzany jest w rolach bohaterów, w stosunku do których używa się ksywy, nie imienia. I tak, grał już m.in. „Działę”, „Bystrego”, „Banana”, „Biga”, „Bonusa”, „McFly’a” i „Łysego”.

Od kilku lat z powodzeniem udziela się jako aktor dubbingowy. Użyczył swojego głosu postaci niedźwiedzia Kenai w obu częściach znanej bajki „Mój brat Niedźwiedź” oraz Zeke’owi Baylorowi – bohaterowi wszystkich trzech części znanego filmu dla młodzieży „High School Musical”.

W 2007 roku wziął udział w V edycji „Tańca z gwiazdami”, zajmując 5. miejsce w ostatecznym rankingu.

ycipk-2mjn67
ycipk-2mjn67