ycipk-8sf6ka
ycipk-8sf6ka

Billy Zane - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Chicago, Illinois, USA

Filmografia:

Snajper / Sniper (1993) (1993) (Richard Miller)

Fanatyk / The Believer (2001) (2001)

Femme Fatale (2002) (Elijah)

Orlando (1992) (Shelmerdine)

Titanic 3D (1997) (Caledon Hockley)

Współlokatorka (2011) (Profesor Roberts)

Zoolander (2001)

Critters (1986) (Steve Elliot)

Poetic Justice (1993) (Brad)

Bractwo sprawiedliwych (1986) (Les)

Blood and Concrete (1991) (Joey Turks)

Powrót do przyszłości (1985) (Match)

Powrót do przyszłości II (1989) (Match)

Martwa cisza (1989) (Hughie Warriner)

Blood of Redemption (2013) (Quinn)

Elektryczne dzieci (2012) (Paul)

Król Skorpion 3: Odkupienie (2012) (Talus)

Dead Fish (2004) (Virgil)

Milczenie baranów (1994) (agent Joe Dee Foster)

Police Story: Monster Manor (1988) (Oficer Don Varney)

Case of the Hillside Stranglers, The (1989) (Kenneth Bianchi)

Megaville (1990) (Palinov/Jensen)

Miliardi (1991) (Maurizio Ferretti)

Posse (1993) (Colonel Graham)

Lake Consequence (1993) (Billy)

Reflections on a Crime (1994) (Colin)

Morgan`s Ferry (1999) (Sam)

Kleopatra (1999) (Marc Antony)

Ocalony (2000) (Joe Carpenter)

Zakładnik z wyboru (2008) (Victor)

Going Overboard (1989) (King Neptune)

Betrayal of the Dove (1993) (Dr. Jesse Peter)

Silenzio dei prosciutti, Il (1994) (Jo Dee Fostar)

Running Delilah (1994) (Paul)

Only You (1994)

Set Up, The (1995) (Charles Thorpe)

Demon Knight (1995)

Danger Zone (1996) (Rick Morgan)

Pocahontas II - Podróż do Nowego Świata (1998) (John Rolfe (głos))

I Woke Up Early the Day I Died (1998)

Taxman (1999) (George Putter)

This World, Then the Fireworks (1997) (Marty Lakewood)

Flashfire (1993) (Jack Flinder)

Tombstone (1993) (Mr. Fabian)

Head Above Water (1996) (Kent)

Susan`s Plan (1998) (Sam)

Fantom (1996) (Kit Walker)

Ślicznotka z Memphis (1990) (Val Kozlowski)

Samson (2018) (król Balek)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, reżyser i producent filmowy i telewizyjny, model greckiego pochodzenia. Szerokiej publiczności znany z roli czarnego charakteru w przeboju kasowym „Titanic” z 1997 roku.

Billy Zane (właściwie William George Zane Jr.) urodził się 24 lutego 1966 roku w Chicago w stanie Illinois, w Stanach Zjednoczonych. Przyszedł na świat jako drugie dziecko i jedyny syn twórców szkoły dla techników medycznych – Thalii Zane i Williama George'a Zane'a Sr., ma siostrę Lisę Zane, aktorkę.

* Karierę filmowca rozpoczął od nagrywania filmów amatorską kamerą na taśmie super 8 mm (1979).* W 1982 roku zapisał się do The American School w Montagnola w Szwajcarii, gdzie uczył się aktorstwa i pisania scenariuszy. W 1984 roku ukończył Zane Francis W. Parker School w Chicago w stanie Illinois. Naukę kontynuował w Harand Camp of Theater Arts z siedzibą w stanie Wisconsin. Następnie przeprowadził się do Los Angeles.

Zadebiutował w roli bandyty Matcha w komedii przygodowej sci-fi Roberta Zemeckisa „Powrót do przyszłości” (1985). Następnie zagrał w sequelu „Powrót do przyszłości II” (1989). Karierę aktorską otworzyła mu rola obłąkanego psychopatycznego rozbitka Hughie Warrinera, szaleńca, który na równi ze strachem budzi współczucie i zrozumienie w thrillerze Martwa cisza (1989) z Nicole Kidman. Później oglądaliśmy go w roli Johna Justicea Wheelera w serialu ABC „Miasteczko Twin Peaks” (1990-91).

ycipk-8sf6ka

14 listopada 1996 roku występował na scenie Broadwayu, śpiewając w musicalu „Chicago” jako adwokat Billy Flynn. Za rolę Caledona Hockley'a, brutalnego i egoistycznego narzeczonego Rose w kasowym przeboju Jamesa Camerona „Titanic” (1997) otrzymał nagrodę Blackbuster Entertainment i nominację do nagrody kinowej MTV. W 1998 roku pojawił się w teledysku Marilyna Mansona i wystąpił w wideoklipie Staind Epiphany. Jest także reżyserem teledysku Robbie'go Nevila.

W 2001 roku w filmie „Przeklęty diament” zagrał rolę obcesowego zalotnego przewodnika po dżungli. Pojawił się także w serialu Czarodziejki (2005) jako były demon Drake. W 2001 roku zadebiutował z drugiej strony ekranu jako reżyser serialu „Stop For a Minute” (2001) i kinowej komedii „Wielki pocałunek” (2004), w której także zagrał.

Billy Zane w latach 1988 - 1995 był mężem Lisy Collins. Para rozwiodła się.

ycipk-8sf6ka
ycipk-8sf6ka