ycipk-25gmqz
ycipk-25gmqz

Carrie-Anne Moss - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Vancouver, Kolumbia Brytyjska, Kanada

Filmografia:

Matrix (1999) (Trinity)

Czerwona Planeta (2000) (Kate Bowman)

Czekolada (2000) (Caroline Clairmont)

Matrix - Rewolucje (2003) (Trinity)

Silent Hill: Apokalipsa 3D (2012) (Claudia Wolf)

Animatrix (2003) (Trinity)

Ferajna (2000)

Memento (2000) (Natalie)

Matrix - Reaktywacja (2003) (Trinity)

Jej pierwszy raz (2006) (Diane)

Matrix Revisited, The (2001) (samą siebie/Trinity)

Jessica Jones ()

Pieśń Słonia (2014) (Olivia)

Pretty/Handsome (2008) (Elizabeth Fitzpayne)

Vegas () (Katherine O'Connell)

Fido (2006) (Helen Robinson)

Śniegowe ciastko (2006) (Maggie)

Bez reguł (2010) (Agentka Helen Brody)

Świetliki w ogrodzie (2008) (Kelly Hanson)

Chuck () (Gertrude Verbanski)

Sprawca Zero (2004) (Fran Kulok)

Dark Justice (1991) (Tara McDonald)

Flashfire (1993) (Meredith Neal)

Models Inc. (1994) (Carrie Spencer)

Terrified (1995) (Tracy)

F/X: The Series (1996) (Lucinda Scott)

Sabotage (1996) (Louise)

Młoda krew (1999) (Leigh)

Doorways (1993)

Soft Kill, The (1994) (Jane Tanner)

Secret Life of Algernon (1997) (Madge Clerisy)

Lethal Tender (1997) (Melissa Wilkins)

Zdjęcie
Podziel się

Aktorka pochodzenia kanadyjskiego, najbardziej znana z roli Trinity w „Matriksie” i z tej właśnie racji podobno bardziej rozpoznawalna w ciemnych okularach, niż bez nich.

Urodziła się 21 sierpnia 1967 roku w Vancouver. Zawsze chciała być aktorką – jako dziecko związana była z dziecięcym teatrem w rodzinnym mieście, później uczęszczała do prestiżowej Magee Secondary School, gdzie rozwijała swoje umiejętności i pasje. Po ukończeniu szkoły średniej wstąpiła do American Academy of Dramatic Arts w Pasadenie. Porzuciła jednak studia dla kariery modelki, którą z sukcesami kontynuowała przez kolejne lata. Sporo podróżowała i wciąż tęskniła do aktorstwa.

Będąc w Barcelonie, w 1991 roku trafiła na plan amerykańskiego serialu „Dark Justice”, którego produkcję, szczęśliwie dla niej, przeniesiono wkrótce do Los Angeles. Z serialem związana była w sumie dwa lata. W międzyczasie zaliczała gościnne występy w innych produkcjach TV, zadebiutowała w pełnometrażowym filmie akcji „Morderczy ogień” (1993) oraz wystąpiła w jednej z głównych ról w kanadyjskim serialu „Matrix” (1993) – co ciekawe, niezwiązanym w żaden sposób z późniejszym hitem.

W latach 1994-95 była jedną z głównych bohaterek serialu „Models Inc.”, a w latach 1996-98 związała się z kryminalnym serialem „F/X”. Poza tym stale występowała w mniej znanych produkcjach – przeważnie były to kanadyjskie filmy akcji (m.in. „Sabotaż” 1996).

ycipk-25gmqz

* Przełomem w karierze Moss był rok 1999 i rola Trinity w pierwszej części trylogii „Matrix” w reżyserii braci Wachowskich. Film okazał się prawdziwym hitem, który wyniósł aktorkę na wyżyny popularności, przynosząc takie nagrody, jak m.in. Empire Award za Najlepszy Debiut, Golden Slate Award, nominację do nagrody MTV, Saturna i Blockbuster Entertainment Award. W 2003 roku powróciła do roli ukochanej Neo (Keanu Reeves) w kolejnych częściach serii: „Matrix Rewolucje” i „Matrix Reaktywacja”.*

W międzyczasie, w 2000 roku wystąpiła u Christophera Nolana w thrillerze „Memento”, zgarniając Independent Spirit Award dla Najlepszej Aktorki, pojawiła się u boku Johnny’ego Deppa i Juliette Binoche w „Czekoladzie” Lasse Hallströma, zagrała panią komandor w thrillerze sci-fi „Czerwona planeta” z Valem Kilmerem i wzięła udział w komedii kryminalnej „Ferajna”.

Niestety, po roli „Trinity” i wielkim, światowym boomie na „Matrix”, aktorce nie udało się powrócić na plan pierwszoligowych produkcji.

Po 2003 roku wystąpiła jedynie w kilku, mniej znanych filmach, m.in. w thrillerze „Suspect Zero” z Benem Kingsleyem (2004), komedii „Miłego dnia?” z Ralphem Fiennesem (2005), w kanadyjsko-brytyjskim „Śniegowym ciastku” z Alanem Rickmanem i Sigourney Weaver (2006), czarnej komedii „Fido” (2006) i thrillerze „Niepokój” (2007).

ycipk-25gmqz
ycipk-25gmqz
ycipk-25gmqz