ycipk-4dn39y
ycipk-4dn39y

Chevy Chase - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Woodstock, Nowy Jork, USA

Filmografia:

Nothing But Trouble (1991) (Chris Thorne)

Caddyshack II (1988) (Ty Webb)

Szpiedzy tacy jak my (1985) (Emmett Fitz-Hume)

Dzień bałwana (2000)

Orange County (2002) (Harbert)

Bohater ostatniej akcji (1993) (Siebie)

Hotel Tęcza (1981) (Bruce Thorpe)

Jak za dawnych, dobrych czasów (1980) (Nicholas J. Gardenia)

W nowym zwierciadle: Wakacje (2015) (Clark Griswold)

Frost on Satire (2010) (On sam - satyryk)

Hot Tub Time Machine 2 (2014) (Serwisant jacuzzi)

Cutlass (2007) (Stan)

Doogal (2006)

Ellie Parker (2001) ( Manager Ellie)

Jutro będzie futro (2010) (Serwisant jacuzzi)

Community () (Pierce Hawthorne)

Zoom (2006)

Great American Dream Machine, The (1971)

Groove Tube, The (1974)

Głowa nie od parady (1981) (Max Fielder)

Ernie Kovacs: Television`s Original Genius (1982)

W krzywym zwierciadle: Wakacje (1983) (Clark Wilhelm Griswold, Jr.)

W krzywym zwierciadle: Europejskie wakacje (1985) (Clark Wilhelm Griswold, Jr.)

Fletch (1985) (Fletch)

W krzywym zwierciadle: Witaj Święty Mikołaju (1989) (Clark Wilhelm Griswold)

Przypadkowy bohater (1992)

Memoirs of an Invisible Man (1992) (Nick Halloway)

Cops and Robbersons (1994) (Norman Robberson)

W krzywym zwierciadle: Wakacje w Vegas (1997) (Clark Wilhelm Griswold)

Dirty Work (1998)

Deal of the Century (1983) (Eddie Muntz)

Century of Cinema, A (1994) (Siebie)

AFI's 100 Years... 100 Movies (1998) (Siebie)

Tunnel Vision (1976) (Siebie)

Niebiański pies (1980) (Browning)

Golfiarze (1980) (Ty Webb)

Sesame Street Presents Follow That Bird (1985) (Newscaster)

Trzej Amigos (1986) (Dusty Bottoms)

Wesoły domek (1988) (Andrew Farmer)

Couch Trip, The (1988) (Condom Father)

Fletch Lives (1989) (Fletch)

Historia z Los Angeles (1991) (Christopher)

Chevy Chase Show, The (1993) (gospodarz programu)

Man of the House (1995) (Jack Sturges)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański komik i aktor filmowy, jeden najczęściej nagradzanych i ulubionych aktorów komediowych swojego pokolenia. Najczęściej kojarzony z filmową serią „W krzywym zwierciadle”.

Chevy Chase (właściwie Cornelius Crane Chale) urodził się 8 października 1943 w Woodstock w stanie Nowy Jork, w USA. Rozpoczął komediową karierę jako scenarzysta i aktor w Channel One, nowojorskiej rewii wyśmiewającej telewizję, która potem stanowiła bazę filmu "Groove Tube". Potem pisywał skecze dla "Lily Tomlin and the Smothers Brothers". Zdobył nagrodę Gildii Amerykańskich Scenarzystów za scenariusze do "Energy Crisis", "Rising Prices" i "Assorted Vices". Zdobył także nagrodę Emmy za scenariusz do "Paul Simon Special".

* Zasłynął jako scenarzysta i aktor oryginalnego składu programu Saturday Night Live*, za co uzyskał dwie nagrody Grammy. Wkrótce zadebiutował na dużym ekranie obok Goldie Hawn w komediowym thrillerze "Nieczyste zagranie".

Wśród jego pamiętnych filmów były "Caddy Shack", "Jak za starych czasów", "W Krzywym Zwierciadle: Wakacje", "Fletch", "W krzywym zwierciadle: europejskie wakacje", "Szpiedzy tacy jak my", "Trzej amigos", "Wesoły domek", "Caddyshack 2", "Fletch żyje", "W krzywym zwierciadle: witaj święty Mikołaju", "Wspomnienia niewidzialnego człowieka", "Gliniarze i Robbersonowie", "Pan domu", "W krzywym zwierciadle: wakacje w Vegas", "Dzień bałwana", "Ellie Parker" i "Funny Money".

ycipk-4dn39y

W 1992 roku Harvard’s Hasty Pudding Theatricals, najstarsza grupa teatralna w kraju, uhonorowała Chevy'ego tytułem Człowieka roku.W 2007 roku uzyskał uznanie krytyki za rolę w nagradzanym serialu "Prawo i porządek". Wystąpił także w dwóch odcinkach przebojowego serialu "Bracia i siostry". Zagrał w trzech epizodach serialu "Chuck" i wystąpił w komedii "Stay Cool" z Winoną Ryder i Seanem Astinem. Wystąpił także jako Pierce Hawthorne w komediowym serialu "Community".

Chase był trzykrotnie żonaty, były to: Suzanne Chase (23.02.1973 - 01.02.1976, rozwód), Jacqueline Carlin (04.12.1976 - 14.11.1980, rozwód) oraz Jayni Luke. Z poślubioną w 1982 roku Jayni Luke ma trzy córki: Cydney Cathalene, Caley Leigh i Emily Evelyn.

ycipk-4dn39y
ycipk-4dn39y
ycipk-4dn39y