ycipk-4ah2cz
ycipk-4ah2cz

Christopher Lee - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-4ah2cz

Brytyjski aktor starszego pokolenia, gwiazda „Władcy pierścieni” Petera Jacksona i „Gwiezdnych wojen” George’a Lucasa oraz kilkudziesięciu produkcji z gatunku horroru. Wszechstronnie utalentowany. Poliglota.

Urodził się 22 maja 1922 roku w Londynie. Pochodzi z szacownego rodu Carandinich, jednego z najstarszych w Europie, którego korzenie sięgają pierwszego wieku naszej ery. Przyszły gwiazdor otrzymał staranne wykształcenie, w college’u pobierał m.in. lekcje klasycznej greki i łaciny. Zawsze był bardzo wysportowany, co zaprocentowało w późniejszych rolach, nierzadko wymagających kondycji fizycznej.

W czasie wojny służył w siłach powietrznych Wielkiej Brytanii. Swoją przygodę z filmem rozpoczął w 1948 roku, debiutując u Terence’a Younga w muzycznej komedii „Jedna noc z tobą”. Grywał też w teatrze i operze, nagrywał audycje radiowe. Jako aktor obdarzony talentem muzycznym, od początku kariery brał udział w różnych nagraniach muzycznych.

Współpracował z wieloma reżyserami, wśród których znaleźli się: John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Michael Powell, Edward Molinaro, Jerome Savary, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, Peter Jackson, Tim Burton, John Landis, Alejandro Jodorowsky i Andrzej Konczałowski. Oprócz angielskiego, grał w językach: francuskim, rosyjskim, włoskim, niemieckim i hiszpańskim, oraz pracował w kilkudziesięciu krajach na całym świecie.

Jego dorobek obejmuje ponad 250 ról telewizyjnych i filmowych. Wsławił się szczególnie występami w horrorach, często w reżyserii Terence’a Fishera. Spośród najbardziej znanych ról aktora wymienić można takie, jak: rola hrabiego „Draculi” (aktor siedmiokrotnie pojawił się w tej roli, po raz pierwszy w 1958 roku u Fishera), Kharis-mumii w horrorze Terence’a Fishera „Mumia” z 1959 roku, Sherlocka Holmesa w adaptacji powieści Conan Doyle’a z 1962; występ u Billy’ego Wildera w „Prywatnym życiu Sherlocka Holmesa” (1970), udział w głośnym horrorze „Kult” (1973), jako Rochefort w „Trzech muszkieterach” (1973) i „Czterech muszkieterach” (1974) Richarda Lestera, w kolejnej części przygód Jamesa Bonda - „Człowiek ze złotym pistoletem” (1974), komedii wojennej Stevena Spielberga „1941” (1979), w katastroficznym obrazie „Port lotniczy’77”, czy wreszcie w horrorze fantasy „Gremliny 2” (1990). W latach 60-tych zagrał też w serii horrorów „Fu Manchu”.

ycipk-4ah2cz

W 1978 roku był jednym z prowadzących słynny program „Saturday Night Live”, obok Billa Murraya i Johna Beluschi, co sam uważa za jedno z ważniejszych doświadczeń w karierze.

W 1977 roku opublikował autobiografię zatytułowaną „Tall, Dark and Gruesome”, a w późniejszych latach wydał kilka kolejnych książek.

W ostatniej dekadzie, prócz wspomnianej już roli Sarumana w trylogii „Władca pierścieni” oraz Count Dooku w „Gwieznych wojnach”, wystąpił m.in. jako kardynał Wyszyński w filmie „Jan Paweł II” (2005) z Johnem Voightem oraz jako dr Wonka w filmie fantasy „Charlie i fabryka czekolady” Tima Burtona. Wcześniej zagrał u Burtona w „Jeźdźcu bez głowy” (1999).* W 2007 roku zagrał w filmie fantasy pt. "Złoty kompas".* Rok 2009 to rola w filmie "Wspaniały rok 1939", a w 2011 roku zagrał w filmach "3D Hugo i jego wynalazek", "Polowanie na czarownice" i "Rezydent".

W 1979 roku otrzymał nagrodę za osiągnięcia życia, przyznaną przez Akademię Filmów Science-Fiction, Fantasy i Horrorów, a w 1994 roku nagrodę Brama Stokera za całokształt. Otrzymał nagrody za wkład w przemysł filmowy w USA, Niemczech, Francji, Grecji, Wielkiej Brytanii, Włoszech i Hiszpanii.

Mimo swojego podeszłego wieku, aktor wciąż jest w świetnej formie i nadal z powodzeniem występuje. Za jedną z najważniejszych ról w swoim życiu uważa występ w filmie „Jinnah” z 1998 roku.

ycipk-4ah2cz

Żoną Christophera Lee jest Gitte Lee (od 17.03.1961), mają córkę Christinę Erikę (ur. 23.11.1963).

Strona oficjalna: http://www.christopherleeweb.com/

Data urodzenia

27.05.1922

Miejsce urodzenia

Londyn, Wielka Brytania

Data śmierci

07.06.2015

Filmografia

Jeździec bez głowy (1999) (Burgomaster)

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Saruman)

Horror Express (1972) (Professor Alexander Saxton)

Circle of Iron (1979) (Zetan)

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (Count Dooku/Darth Tyranus)

"Redoutables, Les" (2001) (śmierć)

"Ghost Stories for Christmas" (2000) (M.R James)

"Death of an Empire" (2000) (narrator)

"In the Beginning" (2000) (Ramses I)

"Wyrd Sisters" (1996) (Śmierć)

"Tomorrow People, The" (1992) (Ramses)

Journey of Honor (1992) (król Filip)

Dark Mission (1988) (Luis Morel)

Tales of the Haunted (1985) (gościnnie)

House of the Long Shadows (1983) (Corrigan/Roderick Grisbane)

Evil Stalks This House (1981) (gość programu)

Goliat czeka (1981) (John McKenzie)

Agent mimo woli (1980) (Marcus Valorium)

The Rocky Interactive Horror Show (1999) (narrator)

Złodziej tęczy (1990) (wujek Rudolf)

Jaguar Lives! (1979) (Adam Caine)

Captain America II: Death Too Soon (1979) (Miguel)

The Passage (1979) (Gypsy)

Meatcleaver Massacre (1977) (narrator)

End of the World (1977) (ojciec Pergado/Zindar)

How the West Was Won (1978) (Duke)

Return from Witch Mountain (1978) (dr Victor Gannon)

Diagnosis: Murder (1975) (dr Hayward)

Le Boucher, la star et l'orpheline (1975) (Van Krig/siebie)

Death Line (1972) (Stratton-Villiers, MI5)

I, Monster (1971) (dr Charles Marlowe/Edward Blake)

Ukąszenia Draculi (1970) (Dracula)

One More Time (1970) (Dracula)

Il Trono di fuoco (1970) (Lord George Jeffreys)

Light Entertainment Killers (1969) (Colonel Mannering)

The Oblong Box (1969) (dr J. Neuhart)

Die Folterkammer des Dr. Fu Man Chu (1969) (Fu Manchu)

Night of the Big Heat (1967) (Godfrey Hanson)

Five Golden Dragons (1967) (czwarty smok)

The Vengeance of Fu Manchu (1967) (Fu Manchu)

Circus of Fear (1966) (Gregor)

Theatre of Death (1966) (Philippe Darvas)

Dracula: Prince of Darkness (1966) (Dracula)

Il Castello dei morti vivi (1964) (Drago)

La Vergine di Norimberga (1963) (Erich)

Stranglehold (1962) (Edgar Brookes)

Corridors of Blood (1962) (Joe)

The Pirates of Blood River (1962) (kapitan LaRoche)

Zagadka czerwonej orchidei (1962) (kapitan Allerman)

Ercole al centro della terra (1961) (król Lico)

Krzyk strachu (1961) (doktor Gerrard)

The Hands of Orlac (1961) (magik Nero)

Miasto umarłych (1960) (prof. Alan Driscoll)

Beat Girl (1960) (Kenny)

Too Hot to Handle (1959) (Novak)

The Man Who Could Cheat Death (1959) (dr Pierre Gerard)

The Truth About Women (1958) (François)

Dracula (1958) (1959) (hrabia Dracula)

A Tale of Two Cities (1958) (Marquis St. Evremonde)

The Traitor (1957) (dr Neumann)

Stowaway Girl (1957) (głos)

Fortune Is a Woman (1957) (Charles Highbury)

Alias John Preston (1956) (John Preston)

Beyond Mombasa (1956) (Gil Rossi)

Crossroads (1955) (duch)

Final Column (1955) (Larry Spence)

Man in Demand (1955) (Martell)

Moby Dick Rehearsed (1955) (menadżer)

Police Dog (1955) (Johnny)

The Cockleshell Heroes (1955) (komandor łodzi podwodnej)

The Dark Avenger (1955) (kapitan patrolu)

Trottie True (1949) (Bongo)

Penny and the Pownall Case (1948) (Jonathan Blair)

Scott of the Antarctic (1948) (Bernard Day)

Corridor of Mirrors (1948) (Charles)

Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003) (Saruman)

Jinnah (1998) (Mohammed Ali Jinnah)

Soul Music (1996) (śmierć)

Feast at Midnight, A (1994) (Longfellow/Raptor)

Funny Man (1994) (Callum Chance)

Człowiek ze złotym pistoletem (1974)

Murder Story (1989) (Willard Hope)

Jocks (1987) (President White)

Girl, The (1986) (Peter Storm)

Keeper, The (1976) (The Keeper)

Devil Rides Out, The (1968) (Duc de Richleau)

Skull, The (1965) (Sir Matthew Phillips)

One Night with You (1948) (Pirelli's Assistant)

Tale of the Mummy (1998) (Sir Richard Turkel)

Zabójcza siła (1976) (major Chilton)

Głupole (1996) (Evil Sender)

Selekcja (2009) (Joaquín Morales)

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (2001) (Saruman)

Rezydent (2011) (August)

Last Unicorn, The (1982) (Król Haggard)

Trzej muszkieterowie (1973) (Rochefort)

That Lady (1955) (kapitan)

Mroczne Cienie (2012) (Clarney)

Graduation Day (2003) (Doc)

"Gormenghast" (2000) (Flay)

"Ivanhoe" (1997) (Lucard de Beaumanoir)

"Strictly Supernatural" (1997) (narrator)

Jackpot (1992) (1992) (Cedric)

Sherlock Holmes and the Leading Lady (1992) (Sherlock Holmes)

Curse III: Blood Sacrifice (1991) (doktor Pearson)

Incident at Victoria Falls (1991) (Sherlock Holmes)

Shaka Zulu (1986) (Lord Bathurst)

Valhalla (1986) (Thor/Odin)

Howling II (1985) (Stefan Crosscoe)

New Magic (1983) (Kellar)

Władca Pierścieni: Dwie Wieże (2002) (Saruman Biały)

Charles & Diana: A Royal Love Story (1982) (książe Filip)

"Faerie Tale Theatre" (1982) (chłopiec)

Massarati and the Brain (1982) (Victor Leopold)

Desperate Moves (1981) (doktor Carl Boxer)

Serial (1980) (Luckman Skull)

Freelancer (2003)

The Riding of the Laddie (2003) (Town Magus)

Adventures of Young Indiana Jones:Adventures in the Secret Service, The (1999) (Graf Czernin)

The Odyssey (1997) (Tiresias)

Kwestia czasu (1990) (Zander)

Skąpiec (1992) (kardynał Spinosi)

Dracula A.D. 1972 (1972) (Dracula)

The Magic Christian (1969) (wampir ze statku)

Salamandra (1981) (ksiażę Baldasar)

Arabian Adventure (1979) (Alquazar)

Nutcracker Fantasy (1979) (wujek Drosselmeyer/ śpiewak uliczny)

Albino (1976) (Bill)

Starship Invasions (1977) (kapitan Rameses)

To the Devil a Daughter (1976) (Ojciec Michael Rayner)

Dracula pere et fils (1976) (Książe Ciemności)

The Satanic Rites of Dracula (1974) (Dracula)

Dark Places (1973) (1973) (dr Mandeville)

Kult (1973) (Lord Summerisle)

Poor Devil (1973) (Lucyfer)

The Creeping Flesh (1973) (James Hildern)

Nothing But the Night (1972) (Charles Bingham)

Hannie Caulder (1971) (Bailey)

Dom wampirów (1970) (John Reid)

La Isla de la muerte (1970) (Dolmance)

Skosztuj krwi Draculi (1970) (Dracula)

El Conde Drácula (1970) (hrabia Dracula)

Scream and Scream Again (1969) (Fremont)

Curse of the Crimson Altar (1968) (Morley)

Dracula Has Risen from the Grave (1968) (Dracula)

The Blood of Fu Manchu (1968) (Fu Manchu)

The Face of Eve (1968) (pułkownik Stuart)

Die Schlangengrube und das Pendel (1967) (hrabia Frederic Regula, Graf von Andomai)

Brides of Fu Manchu, The (1966) (Fu Manchu)

Rasputin: The Mad Monk (1966) (Grigori Rasputin)

The Face of Fu Manchu (1965) (dr Fu Manchu/Lee Tao)

Ten Little Indians (1965) (Pan Owen)

The Gordon (1964) (Prof. Karl Meister)

The Devil-Ship Pirates (1964) (kapitan Robeles)

La Maldición de los Karnstein (1963) (Ludwig Karnstein)

La Frusta e il corpo (1963) (Kurt Menliff)

Katarsis (1963) (Mephistoles)

Sherlock Holmes und das Halsband des Todes (1962) (Sherlock Holmes)

The Devil's Agent (1961) (Baron von Staub)

Das Geheimnis der gelben Narzissen (1961) (Ling Chu)

The Terror of the Tongs (1961) (lider)

The Two Faces of Dr. Jekyll (1960) (Paul Allen)

Tempi duri per i vampiri (1959) (aron Roderico da Frankurten)

The Treasure of San Teresa (1959) (Jaeger)

The Hound of the Baskervilles (1959) (Sir Henry Baskerville)

The Battle of the V.1 (1958) (kapitan)

Amere victoire (1958) (sierżant Barney)

The Curse of Frankenstein (1957) (kreatura)

Ill Met by Moonlight (1957) (niemiecki oficer)

The Battle of the River Plate (1956) (Manolo)

Port Afrique (1956) (Franz Vermes)

Private's Progress (1956) (generał von Linbeck's aide)

Destination Milan (1954) (Svenson)

Innocents in Paris (1952) (porucznik Whitlock)

Top Secret (1952) (agent rosyjski)

Babes in Bagdad (1952) (handlarz niewolników)

Paul Temple Returns (1952) (Sir Felix Raybourne)

The Crimson Pirate (1952) (Joseph)

Valley of Eagles (1951) (Holt)

Captain Horatio Hornblower R.N. (1951) (hiszpański kapitan)

They Were Not Divided (1950) (Chris Lewis)

Prelude to Fame (1950) (Newsman)

My Brother's Keeper (1948) (Second Constable)

Song of Tomorrow (1948) (Auguste)

Welcome to the Discworld (1996) (Death)

Private Life of Sherlock Holmes (1970) (Mycroft Holmes)

Mumia (1959) (1959) (Kharis, the Mummy)

Mask of Murder (1985) (Jonathan Rich)

Storm Over the Nile (1955) (Karaga Pasha)

Treasure Island (1990) (Blind Pew)

Revolution francaise, La (1989) (Années)

Akademia Policyjna: Misja w Moskwie (1994) (Komendant Rakov)

Aniołowie apokalipsy (2004) (Heinrich von Garten)

Juliusz Cezar (1970) (1970) (Artemidorus)

Kolor magii (2008) (Śmierć)

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014) (Saruman)

Nowe przygody Robin Hooda () (Olwyn)

Hugo i jego wynalazek (2011) (Monsieur Labisse)

Alicja w Krainie Czarów (2010) (2010) (Żaberzwłok)

Rewolwer i melonik () (pułkownik Mannering / Profesor Frank N.Stone)

Złoty kompas (2007) (Przewodniczący rady)

Gnijąca panna młoda (2005) (Pastor Galswells)

Charlie i fabryka czekolady (2005) (ojciec Willy'ego Wonki)

Sorellina e il principe del sogno (1996) (Azaret)

Safari 3000 (1982) (Lorenzo Borgia)

Polowanie na czarownice (2010) (Kardynał D'Ambroise)

Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów (2008) (hrabia Dooku)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Saruman)

Gremliny 2 (1990) (Doktor Catheter)

Jan Paweł II (2005) (Kardynał Stefan Wyszyński)

Double Vision (1992) (Bernard)

Na dobre i na złe / Honeymoon Academy (1990) (1990) (Lazos)

Return of the Musketeers, The (1989) (Rochefort)

Mio min Mio (1987) (Kato)

Spotkanie z Alfredem Hitchcockiem (1962) (Karl Jorla)

Moses (1996) (Ramses)

Kaleidoscope (1966)

Oko za oko (1981) (Morgan Canfield)

W 80 dni dookoła świata (1989) (1989) (Stuart)

Caravans (1978) (Sardar Khan)

Bear Island (1979) (Lechinski)

Hamlet (1948) (1948) (Spear carrier)

She (1965) (Billali)

Moulin Rouge (1952) (Georges Seurat)

Pociąg śmierci (1993) (generał Konstantin Benin)

Four Musketeers, The (1974) (Rochefort)

Port Lotniczy 77 (1977) (Martin Wallace)

1941 (1979) (kapitan Wolfgang von Kleinschmidt)

Gabinet Grozy doktora Zgrozy (1965) (Franklyn Marsh)

Gwiezdne wojny: Zemsta Sithów 3D (2005) (Hrabia Dooku)

Saraband for Dead Lovers (1948) (Duke Anthony Von Wolfenbuttel)

Purpurowe rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (2004) (Heinrich von Garten)

Odyseja (1997) (Tiresias)

ycipk-4ah2cz
ycipk-4ah2cz
ycipk-4ah2cz