ycipk-1vt6j4
ycipk-1vt6j4

Cynthia Nixon - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-1vt6j4

Amerykańska aktorka, zdobywczyni nagrody Tony oraz nagrody Emmy, najbardziej znana za rolę Mirandy Hobbes z serialu stacji HBO „Seks w wielkim mieście”.

Cynthia Nixon urodziła się 9 kwietnia 1966 roku w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Jest absolwentką Hunter College High School; studiowała Literaturę Angielską w Barnard College. Karierę filmową rozpoczęła – w wieku 12 lat – rolą Sunshine, dziecka-kwiatu, w obrazie Ronalda F. Maxwella Little Darlings, i kontynuowała ją z powodzeniem w filmie Sidneya Lumeta Książę w Wielkim Mieście (rola zdesperowanej narkomanki), w Amadeuszu Milosa Formana (jako Lorl, pokojówka Mozarta), w reżyserowanym przez Roberta Altmana O.C. & Stiggs, nakręconych przez Marshalla Brickmana filmach The Manhattan Project, Let it Ride, Rodzina Adamsów2, Raport pelikana Johna Hughesa, Pokój Marvina, Nowi miastowi, Ucieczka od życia oraz Trzej mężczyźni i ona, opartej na sztuce Douglasa Carter Beane’a (Drama Dept).

W wieku 14 lat Cynthia została wyróżniona Światową Nagrodą Teatralną za debiut sceniczny w roli Dinah Lord w produkcji Ellisa Rabba “The Philadelphia Story”, prezentowanej przez Lincoln Center's Vivian Beaumont Theatre. Gdy miała 15 lat, znany twórca filmowy Louis Malle powierzył jej tytułową rolę w „Lydie Breeze” Johna Guare. Co jeszcze bardziej zadziwiające, mając 18 lat występowała równocześnie w dwóch Broadwayowskich produkcjach: “Harmider” Davida Rabe i “The Real Thing” Toma Stopparda, obu w reżyserii Mike’a Nicholsa.

Pierwszym naprawdę profesjonalnym zajęciem Cynthii był udział w przygotowanym przez ABC programie dla nastolatków (After School Special): “Seven Wishes of a Rich Kid,” gdzie towarzyszyła jej Butterfly McQueen. Później Nixon pojawiła się w przygotowanym dla PBS przedstawieniu według “Private History of a Campaign that Failed” Marka Twaina, w “Fifth of July” Landforda Wilsona oraz “Women and Wallace” (dwie ostatnie pozycje dla American Playhouse).

Przez sześć sezonów Cynthia święciła triumfy w najbardziej znanym serialu HBO – “Seks w wielkim mieście”, gdzie zagrała Mirandę – tej roli zawdzięcza przyznaną w 2004 roku Nagrodę Emmy dla Wybitnej Aktorki Drugoplanowej w Serialu Komediowym, dwie kolejne nominacje do Emmy, oraz – w kolejnych latach – cztery nominacje do Złotego Globu. W 2001 i 2004 roku Nixon została wyróżniona Nagrodą SAG za Wybitne Dokonania jako Zespołu w Serialu Komediowym (SAG Award for Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series).

ycipk-1vt6j4

Na Broadwayu można ją było podziwiać w tytułowej roli w “Pełni życia panny Brodie”. W 2006 roku aktorka zakończyła pełen sukcesów sezon w przygotowanej przez Manhattan Theatre Club i dokonanej przez Davida Lindsay-Abaira adaptacji nagrodzonej Pulitzerem sztuki “Królicza nora”, dla której zdobyła Nagrodę Tony, nominację do Drama League, a także Outer Critics Circle Award. Przedtem na Broadwayu wcielała się w rolę Mary Haines w wystawianej przez Roundabout nowej wersji spektaklu “The Women,” emitowanego także w serii Stage to Screen PBS.

Oglądaliśmy ją w obrazie Mały Manhattan New Regency, gdzie wystąpiła u boku Bradleya Whitforda, a także w nakręconym przez Alexa Steyermarka filmie One Last Thing, pokazanym po raz pierwszy w 2005 roku na Festiwalu Filmowym w Toronto i wyświetlanym także podczas Tribeca Film Festival w 2006.Aktorka zagrała główną rolę w telewizyjnej opowieści HBO “Warm Springs,” gdzie wcieliła się w postać Eleanor Roosevelt, i gdzie rolę Franklina Roosvelta powierzono Kennethowi Branaghowi. Rola ta przyniosła Cynthii nominację do nagrody Złotego Globu, nominację do Nagrody SAG oraz nominację do Nagrody Emmy dla Najlepszej Aktorki Miniseriali lub Filmu Nakręconego dla Telewizji. W 2004 roku powierzono jej główną rolę w kolejnym miniserialu - “Tanner on Tanner” w reżyserii Roberta Altmana i według scenariusza Garry’ego Trudeau, kontynuacji Tannera '88.

W latach 1988-2003 była w związku z profesorem anglistyki Danny'm Mozesem. Ma z nim dwójkę dzieci – Samanthę i Charlesa Ezekiela. We wrześniu 2004 roku związała się z Christine’m Marinoni. Ma z nim syna Maxa Ellingtona Nixon-Marinoni.

Cynthia Nixon zwalczyła raka piersi, ale przez to przez dwa lata nie mogła występować. Obecnie promuje działania przeciw rakowi piersi, pełniąc rolę ambasadora organizacji Susan G. Komen for the Cure.

Data urodzenia

09.04.1966

Miejsce urodzenia

Nowy Jork, Nowy Jork, USA

Filmografia

Zbyt wielcy, by upaść (2011) (Michele Davis)

Rodzina Addamsów 2 (1993) (kandydatka na opiekunkę)

Nieznajoma (1991) (Tina)

Brudny glina (2011) (Barbara)

Pokój Marvina (1996) (Szef domu emeryta)

Nowi miastowi (1999) (Sheena)

Świat bez końca () (Petranilla)

Trzej mężczyźni i ona (1999) (Missy)

Nieprawdopodobna dziewczyna (2012) (ona sama)

Warm Springs (2005) (Eleanor Roosevelt)

Anglik w Nowym Jorku (2009) (Penny Arcade)

Zdarzyło się jutro () (Sheila)

Słowo na R () (Rebecca)

Seks w wielkim mieście 2 (2010) (Miranda Hobbes)

Bejbis (2007) (Gail)

Sex and the Matrix (2000) (Miranda Hobbes)

1300 gramów () (Dr Karin Hanson)

Seks w wielkim mieście (2008) (Miranda Hobbes)

Mały Manhattan (2006) (Leslie)

O.C. and Stiggs (1987) (Michelle)

Seks w wielkim mieście (serial) ()

Poradnik, jak przetrwać w więzieniu (2017) (ona sama)

ycipk-1vt6j4
ycipk-1vt6j4
ycipk-1vt6j4