ycipk-urb8m3
ycipk-urb8m3

Danny Trejo - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-urb8m3

Amerykański aktor filmowy, którego droga do sukcesu była nietypowa. Od więzienia do pomagania młodym ludziom w walce z uzależnieniem narkotykowym i od aktorstwa do produkcji filmów – nazwisko, twarz i osiągnięcia Danny'ego Trejo są dobrze znane w Hollywood.

Dan Trejo* urodził się 16 maja 1944 roku w Los Angeles. Stał się kryminalistą i narkomanem, przez jedenaście lat trafiał do więzienia i z niego wychodził.* Podczas odsiadki w San Quentin zdobył tytuł mistrza boksu wagi lekkiej i półśredniej. Kiedy zamknięto go za napaść z bronią w ręku odbył program dwunastu kroków, co odmieniło jego życie.

Kiedy w 1985 roku przemawiał na mityngu Anonimowych Kokainistów* poznał młodego mężczyznę, dzięki któremu trafił na plan „Uciekającego pociągu”. Zagrał niewielką rolę i spotkał scenarzystę poznanego w San Quentin. Zaproponowano mu 350 $ dniówki za trenowanie aktorów do walk bokserskich.* Kiedy reżyser Andrzej Konczałowski podejrzał trening Trejo i Erica Robertsa, zaproponował Danny’emu rolę przeciwnika głównego bohatera. Od tamtej pory były przestępca zagrał w kilkudziesięciu filmach. Zazwyczaj wciela się w twardzielów, kryminalistów i czarne charaktery.

Zgodnie z warunkami zwolnienia z więzienia w San Quentin, Trejo został włączony do programu pomocy osobom, które, podobnie jak on sam, miały zwalczyć uzależnienie od narkotyków i alkoholu. Od tej pory Trejo zagrał w dziesiątkach filmów, między innymi w: „Desperado”, „Od zmierzchu do świtu”, „Gorączce” z Robertem De Niro i Alem Pacino, „Con Air – lot skazańców” z Nicolasem Cage, „Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2” z Johnnym Deppem i serii filmów „Mali agenci”. *W „Grindhouse” Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantino Trejo pojawił się w „zwiastunie”, z którego zrodził się pełnometrażowy film „Maczeta”. Ostatnio zagrał także kluczową rolę w hicie kinowym „Predators”.*

Do niedawnych osiągnięć Trejo zaliczyć należy role w filmach: „Sherry Baby” z Maggie Gyllenhaal, „Bękarty Diabła” i „Halloween” Roba Zombie. Poza tym Trejo zagrał niedawno w „Szlaku śmierci” z Ray'em Liottą, Esai Moralesem i Andym Garcią oraz w „St. John Of Las Vegas” ze Stevem Buscemi.

ycipk-urb8m3

Wśród jego licznych ról telewizyjnych można wyliczyć użyczenie głosu w serialu animowanym „Król wzgórza” i występy w produkcjach takich jak „Detektyw Monk”, „Gotowe na wszystko”, „Gwiezdne wrota: Atlantyda” i całkiem niedawno w „Breaking Bad”.

W 2000 roku otworzył własną firmę produkcyjną– Starburst. Zrealizowano w niej krótkometrażowe „An eye For Talent” i „The Animal Factory” w reżyserii Steve’a Buscemiego. Kolejnym projektem jest film „My Father’s Flag”.

Trejo 4.0 Productions to najnowsze przedsięwzięcie Trejo. Ostatni film tej firmy „High Hopes” kupiła spółka Maple Pictures/Lionsgate z Kanady. Jest to opowieść o grupie optymistów z Hollywood, którzy postanawiają ukraść marihuanę FBI, planując zwrócić ją i wykorzystać pieniądze z nagrody za ten szlachetny czyn na sfinansowanie swojego filmu. W filmie grają Jason Mewes, David Faustino, Corin Nemec, Jason Marsden, Edward Furlong, Robert Rodriguez, Andy Dick i Michael DeLorenzo.

Mimo imponującej listy osiągnięć w dziedzinie filmu, najwięcej satysfakcji daje Trejo stałe wypełnianie roli oddanego męża, ojca czwórki dzieci oraz doradcy interwencyjnego. Trejo jest żonaty z Debbie. Ma czwórkę dzieci, w tym z poprzednich związków: Danny Boy, Gilbert, Danielle i Jose.

Data urodzenia

16.05.1944

Miejsce urodzenia

Los Angeles

Filmografia

Uwikłany (2000) (Jumpy)

Od zmierzchu do świtu (1996) (Razor Charlie)

A Very Harold & Kumar 3D Christmas (2011) (Mr. Perez)

Bad Ass (2012) (Frank Vega)

Osadzony (1989) (Członek gangu Chińczyka)

Mali agenci 2 - wyspa marzeń (2002) (Isidoro Machete Cortez)

Od zmierzchu do świtu 2 (1999) (Eddie)

Bunt (1994) (Luis)

Gorączka / Heat (1995) (1995) (Trejo)

Desperado (1995) (Navajas)

Anakonda (1997) (Kłusownik)

Con Air: Lot skazańców (1997) (Johnny „Johnny-23” Baca)

Mali Agenci (2001) (Isidoro Machete Cortez)

Uciekający pociąg (1985) (bokser)

Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 (2003) (Cucuy)

Balonowy chłopak (2001) (Slim)

Cross: Amulet i berło (2011) (Lexavier)

Dziewczyna z sushi (2012) (Schlomo)

Gun (2010)

Szlak śmierci (2009) (Mario)

Wyścig śmierci 3: Piekło (2012) (Goldberg)

Samotne serca (1991) (Wściekły klient)

In the Blood (2014)

Muppety: Poza Prawem (2014)

Człowiek, który miał szczęście do pecha (2009) (Pracownik wysypiska śmieci)

Więzy krwi () (Pacha Kamaq)

Violet & Daisy (2011) (Russ)

Sprawiedliwość ulicy (2007) (El Chivo)

Śmierć w Tombstone (2012) (Guerrero Hernandez)

Od zmierzchu do śmiechu (2011) (Billy Black)

Uziemieni () (Raul)

Maczeta Zabija (2013) (Machete Cortez)

Recoil (2011) (2011) (Drayke)

Wyścig śmierci 2 (2010) (Goldberg)

Predators (2010) (Cuchillo)

Maczeta (2010) (Machete)

Zagubiony (2004) (Edward James Archer)

Bękarty diabła (2005) (Rondo)

Więzy krwi / Bound by Honor (1993) (1993) (Geronimo)

Halloween (2007) (Ismael Cruz)

Jezioro Salton (2002) (Little Bill)

Księżyc kojota (1999) (Johnny)

Wybraniec śmierci (Naznaczony śmiercią) (1990) (Hector)

Mali Agenci 3D (2003) (Isidoro Machete Cortez)

Gone are the days (2018) (River Man)

Poradnik, jak przetrwać w więzieniu (2017) (on sam)

Big Kill (2018) (Generał Morales)

ycipk-urb8m3
ycipk-urb8m3
ycipk-urb8m3