Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

David Arquette - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Amerykański aktor filmowy i telewizyjny, znany przede wszystkim ze słynnego cyklu horrorów „Krzyk” Wesa Cravena. Najsłynniejszy współcześnie, męski przedstawiciel aktorskiego rodu Arquette, brat aktorek: Patricii i Rosanny.

Urodził się 8 września 1971 roku w Winchester w stanie Virginia, jako najmłodszy z piątki rodzeństwa. Podobnie jak siostry i bracia (Alexis i Richmond), on również postanowił kontynuować rodzinną tradycję – trzeba wspomnieć, że aktorami byli bowiem zarówno ojciec, jak i dziadek słynnej piątki.

Karierę zaczynał jako nastoletni odtwórca ról w serialach: „The Outsiders” (1990), „Spokojnie, tatuśku” (1990), czy, gościnnie, w słynnym przeboju „Beverly Hills 90210” (1992).* Jego debiutem na dużym ekranie była rola w komedii „Buffy- postrach wampirów” z Luke’iem Perry i Donaldem Sutherlandem (1992).*

Przystojny i zdolny, w kolejnych latach znajdował stałe zatrudnienie w filmie i telewizji, grając m.in. w dramacie „Dokąd zawiedzie cię dzień” (1992), horrorze „Dotyk przeznaczenia” z Martinem Sheenem (1993), u boku Salmy Hayek w „Roadracers” Roberta Rodrigueza (1994), w westernie „Dziki Bill” (1995), czy komedii kryminalnej „Czas upadku” z Mickeyem Rourke (1995).

* Wcielił się jeszcze w postać Huntera, jednego z głównych bohaterów serialu komediowego „Double Rush” (1995), zanim wystąpił w przełomowej roli Deweya w horrorze Wesa Cravena „Krzyk” z udziałem Drew Barrymore, Neve Campbell i przyszłej żony, Courteney Cox (1996). Do roli, która przyniosła mu międzynarodową popularność i rozpoznawalność, wracał jeszcze dwukrotnie, na planie sequeli: „Krzyk 2” (1997, Blockbuster Entertainment Award) i „Krzyk 3” (2000, Blockbuster Entertainment Award i Teen Choice Award).*

Qaqwqwrqw

W międzyczasie zadebiutował jako producent komedii „Pół sen pół ryba” z własnym udziałem (1997), udzielał się jako muzyk, założonej w 1996 roku, rockowej grupy Ear2000, zagrał Doktora Franka N Furtera w scenicznej adaptacji „The Rocky Horror Picture Show” (1999) oraz wystąpił w szeregu filmowych produkcji (m.in. dramat „Imiennicy” 1996, komedia akcji „Złodziej prędkości” z Emmanuelle Seigner 1998, komedia „The Alarmist” ze Stanleyem Tucci 1998).

* W 1999 roku otrzymał kolejną Blockbuster Entertainment Award za rolę w komedii romantycznej „Ten pierwszy raz” z Drew Barrymore.*

Z mniejszym lub większym powodzeniem, kontynuował karierę, biorąc udział: w dramacie wojennym „Szara strefa” z Harveyem Keitelem (2001), komedii familijnej „Agencie podaj łapę” (2001), komediowym „Ataku pająków” (2002), sensacyjnym dramacie „Porwanie Sinatry” z Williamem H. Macym (2003), thrillerze „Nigdy nie umieraj sam” (2004), czy przygodowej, trójwymiarowej produkcji dla dzieci „Rekin i Lava” Roberta Rodrigueza (2005). W 2006 roku wystąpił w kanadyjskim thrillerze „Bomba zegarowa” Stephena Gyllenhaala i w „Nagrodach Darwina” z Winoną Ryder i Josephem Fiennesem, a w 2007 roku dołączył do obsady serialu „In Case of Emergency”. W 2004 roku, założył wraz z żoną własną firmę produkcyjną Coquette, finansując powstanie komedii „Żona dla dwóch” z własnym udziałem (2004), seriali: „Mix It Up” (2003) i „Daisy Does America” (2005), czy pełnometrażowego debiutu reżyserskiego Davida, horroru „Rzeź” (2006). Firma miała też swój udział w produkcji serialu „Dirt” z udziałem Courteney Cox (2007-2008).

Jednym z ostatnich filmowych projektów Davida Arquette jest komedia „Hamlet 2” (2008).

Data urodzenia

08.09.1971

Miejsce urodzenia

Winchester, Virginia, USA

Reżyser
Filmografia

Ten pierwszy raz (1999) (Rob Geller)

Krzyk 2 (1997) (Dwight Riley)

Krzyk 4 (2011) (Dewey Riley)

3000 Miles to Graceland (2001)

Agencie, podaj łapę (2001)

Krzyk 3 (2000) (Dwight Riley)

Krzyk (1996) (1996) (zastępca szeryfa Dwight 'Dewey' Riley)

Kibice do dzieła! (2000) (Gordie Boggs)

Atak pająków (2002)

Droga śmierci (1994) (Bobby)

Killing Box, The (1993) (Murphy)

Dead Man`s Walk (1996) (Augustus McCrae)

Nigdy nie umieraj sam (2004)

R.P.M. (1997)

Through the Mind's Eye of Colleen Atwood (2013) (On sam)

Nagrody Darwina (2006) (Harvey)

Nagi patrol ()

Happy Here and Now (2002) (Eddie)

W nagłym wypadku () (Jason Ventress)

Rekin i Lava: przygoda w 3D (2005) (Tata)

Kiss & Tell (1999) (Forensic Agent)

Frank and Jesse (1994)

Airheads (1994) (Carter)

Double Rush (1995) (myśliwy)

WCW Monday Nitro (1995) (siebie)

Mile High Club, The (2000)

Rzeź (2007) (Muff)

Hughleys, The (1998)

Halfway House (1992)

Webbers, The (1993) (Johnny Webber)

Skin and Bone (1996) (Buzz Head)

Johns (1996) (John)

Dream with the Fishes (1997) (Terry)

Life During Wartime (1997) (Tommy Hudler)

Ravenous (1999) (Private Cleaves)

Runner, The (1999) (Bartender)

WCW Thunder (1998) (siebie)

Shrink Is In, The (2000) (Henry)

Szara strefa (2001)

Parenthood (1990) (Tod)

Roadracers (1994) (Dude Delaney)

Cruel Doubt (1992) (Josh Duggan)

Beautiful Girls (1996) (Bobby Conway)

Wild Bill (1995) (Jack McCall)

Free Money (1998) (sprzedawca samochodów)

Where the Day Takes You (1992) (Rob)

Wyrzutki (1990) (1990) (Two-Bit Matthews)

Muppets From Space (1999) (Dr. Tucker)

Fall Time (1995) (David)

Buffy postrach wampirów (1992) (Benny Jacks)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw