ycipk-1tevrn
ycipk-1tevrn

David Duchovny - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Nowy Jork

Reżyser:

Głowa do góry (2004) (Tommy Warshaw)

Californication ()

Scenarzysta:

Głowa do góry (2004) (Tommy Warshaw)

Filmografia:

Wróć do mnie (2000) (Bob Rueland)

Red Shoe Diaries (1992) (Jake Winters)

Kalifornia (1993) (Brian Kessler)

Ewolucja (2001) (Dr. Ira Kane)

X Files Game, The (1998) (Fox Mulder)

Zoolander (2001) (J. P. Prewitt)

Denial (1991) (John)

Full Frontal. Wszystko na wierzchu (2002) (Bill/Gus)

Don`t Tell Mom the Babysitter`s Dead (1991) (Bruce)

Chaplin (1992) (Rollie Totheroh)

Pracująca Dziewczyna (1988) (gość na przyjęciu urodzinowym)

Udając Boga (1997) (Eugene Sands)

Connie i Carla (2004) (Jeff)

Z Archiwum X (2016) () (Fox Mulder)

Z archiwum X: Pokonać przyszłość (1998) (Agent Fox Mulder)

Głowa do góry (2004) (Tom Warshaw)

Phantom (2013) (Bruni)

Niedościgli Jonesonowie (2009) (Steve Jones)

Goats (2012) (Człowiek Kozioł)

Kwestia zaufania (2005) (Tom)

Red Shoe Diaries 17: Swimming Naked (2000) (Jake Winters)

Red Shoe Diaries 15: Forbidden Zone (2000) (Jake Winters)

Sekret (2007) (2007) (Dr. Benjamin Marris)

Tak się robi telewizję (2006) (Mike Klein)

Z archiwum X: Chcę wierzyć (2008) (Fox Mulder)

Californication ()

Druga szansa (2007) (Brian Burke)

Duckman (1994) (playing)

View, The (1997) (10/15/1997)

Tonight Show, The (1962) (playing)

Red Shoe Diaries 5: Weekend Pass (1993) (Jake)

Red Shoe Diaries 3: Another Woman`s Lipstick (1993) (Jake)

Red Shoe Diaries 8: Night of Abandon (1995) (Jake)

Red Shoe Diaries: Temple of Flesh (1997) (Jake)

Eek! the Cat (1992) (playing)

Jeopardy! (1992) (playing)

Dr. Katz, Professional Therapist (1995) (playing)

New Year`s Day (1989) (Billy)

Zły wpływ (1990) (Club Goer #3)

Julia Has Two Lovers (1991) (Daniel)

Rapture, The (1991) (Randy)

Red Shoe Diaries 2: Double Dare (1992) (Jake)

Beethoven (1992) (Brad)

Baby Snatcher (1992) (David)

Venice/Venice (1992) (Dylan)

Red Shoe Diaries 7: Burning Up (1995) (Jake)

Red Shoe Diaries 6: How I Met My Husband (1996) (Jake)

Ruby (1992) (Tippit)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy i telewizyjny, którego pamiętamy przede wszystkim z roli agenta FBI Foxa Muldera partnerującego Gillian Anderson na planie bijącego rekordy popularności serialu „Z archiwum X”.

Urodził się 7 sierpnia 1960 roku w Nowym Jorku. Studiował literaturę na uniwersytecie Princeton. Studia ukończył z tak dobrym wynikiem, że pozwoliło mu to związać się później z prestiżową uczelnią Yale, gdzie prowadził zajęcia ze studentami oraz pracował nad rozprawą doktorską (nigdy jej nie ukończył, ani nie obronił).

W międzyczasie zainteresował się aktorstwem, raz na jakiś czas podróżując do Nowego Jorku w poszukiwaniu możliwości występów na scenie off-Broadwayu.

W ten oto sposób udało mu się załapać na epizodyczną rolę w filmie Mike’a Nicholsa „Pracująca dziewczyna” (1988).

ycipk-1tevrn

Jak na początkującego w tej branży, miał nie lada szczęście do współpracy ze znanymi reżyserami już na samym początku kariery.

W latach 1990-91 zagrał u Davida Lyncha w serialu „Miasteczko Twin Peaks”.

Zanim nastąpił przełomowy rok 1993, Duchovny wystąpił w kilku mniej lub bardziej znanych produkcjach (m.in. w biograficznym „Chaplinie” 1992 Richarda Attenborough, w komedii „Nie mów mamie, że niania nie żyje” 1991 oraz w znanym filmie sensacyjnym „Kalifornia” z Juliette Lewis i Bradem Pittem), był też gwiazdą erotycznego filmu „Pamiętnik Czerwonego Pantofelka” (1992), w którego poszczególnych częściach występował do roku 2002.

W 1993 roku rozpoczęła się jego wieloletnia przygoda z serialem „Z archiwum X”, z którym – jako Fox Mulder – związany był aż do 2002 roku, zjednując sobie rzesze fanów na całym świecie. Za rolę agenta FBI otrzymał w 1997 roku Złoty Glob oraz trzy dalsze nominacje, dwukrotnie nominowany był też za nią do nagrody Emmy.

Aktor nieustannie próbował swojego szczęścia w filmach kinowych, szczególnie już po okresie największego szczytu popularności serialu – z nieciekawym skutkiem.

ycipk-1tevrn

Pojawił się w kilku produkcjach, głównie – co ciekawe - komediowych (m.in. w komedii Bena Stillera „Zoolander” 2001, u Stevena Soderbergha w „Full Frontal” 2002, w komedii romantycznej Barta Freundlicha „Trust the Man” 2005 z Julianne Moore), wyreżyserował nawet komedię z udziałem Robina Williamsa i swoim własnym („Głowa do góry” 2004), jednak żaden z filmów nie okazał się sukcesem, a tym samym żadna z ról nie zapadła widzom w pamięci.

W 2007 roku wcielił się w postać pisarza przeżywającego twórczy kryzys w serialu komediowym „Californication”. Rola przyniosła mu drugi w karierze Złoty Glob.

Jako aktor biegle władający językiem francuskim, zagrał też u Vincenta Pereza we francuskim horrorze „Sekret” (2007).

W 2008 roku powrócił jako Fox Mulder w sequelu kinowym „Z archiwum X” w reżyserii Chrisa Cartera, ponownie z niezapomnianą agentką Scully (Gillian Anderson) u boku.

Ostatnio znowu przypomniał o sobie wcielając się od 2007 roku w rolę Hanka Moody w serialu "Californication", który emitowany jest również w polskiej telewizji o bardzo późnych porach. W 2009 roku zagrał w filmie "Niedościgli Jonesonowie".

ycipk-1tevrn

Jest żonaty z aktorką Téą Leoni. Mają dwoje dzieci: córkę Madelaine West (ur. kwiecień 1999) i syna Kyda Millera (ur. czerwiec 2002).

ycipk-1tevrn
ycipk-1tevrn