ycipk-37xnay
ycipk-37xnay

David Strathairn - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

San Francisco, Kalifornia, USA

Filmografia:

Tajemnice Los Angeles (1997) (Pierce Morehouse Patchett)

Burza (2010)

Spisek ośmiu (1988) (Eddie Cicotte)

Skowyt / Howl (2010) (2010) (Ralph McIntosh)

Firma (1993) (Ray McDeere)

Sen nocy letniej (1999) (Theseus)

Dzika rzeka (1994) (Tom)

Ich własna liga (1992) (Ira Lowenstein)

Dziedzictwo Bourne'a (2012) (Noah Vosen)

Człowiek z lodowca (1984) (Dr Singe)

Hemingway & Gellhorn (2012) (John Dos Passos)

Maladies (2012) (Kathy)

Uciec przed śmiercią (2000) (Harrison Lloyd)

Pieśń wolności (2000) (Peter Crowley)

Amnezja (2004) (Dr. Melvin Frank)

Głośniej od bomb (2015)

Drugi Hotel Marigold (2015) (Ty Burley)

Godzilla 3D (2014) (admirał Stenz)

Alphas () (Dr Lee Rosen)

Słynna Bettie Page (2005) (Estes Kefauver)

Niewygodna prawda (2010) (Peter Ward)

Lincoln (2012) (2012) (Sekretarz Stanu William Seward)

Dzień pierwszy (1989) (J. Robert Oppenheimer)

Ultimatum Bournea (2007) (Noah Vosen)

We Are Marshall (2006) (prezydent Donald Dedmon)

Temple Grandin () (Dr Carlock)

Nieproszeni goście (2009) (Steven)

Trumbo (2007) (2007) (siebie)

Kroniki Spiderwick (2008) (Arthur Spiderwick)

Słaby punkt (2007) (District Attorney Joe Lobruto)

Jagodowa miłość (2007) (Arnie Copeland)

Good Night, and Good Luck (2005) (Edward R. Murrow)

Matka noc (1996) (Bernard B. O'Hare)

Ślicznotka z Memphis (1990) (Craig Harriman)

Amerykańska sielanka (2016)

UFO (2018) (2018) (Franklin Ahls)

Godzilla: King of the Monsters (Godzilla II: Król potworów) (2019) (Admirał William Stenz)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, jeden z tych, którzy mimo nierozpoznawalnego nazwiska, wizualnie zawsze są kojarzeni, a ich twarze „znajome”. Przez długie lata nie miał szczególnego szczęścia do ról. Choć początki kariery dobrze rokowały na przyszłość, przez długie lata pozostawał znanym-nieznanym aktorem drugiego planu i mniej znanych filmów.

Mimo że nie narzekał na brak propozycji, dziwnym trafem filmy w których grał, jakoś z oporem przyjmowane były przez publiczność, nie odnosiły więc specjalnych sukcesów.

Urodził się 26 stycznia 1949 roku w San Francisco. W college’u spotkał i zaprzyjaźnił się z późniejszym reżyserem Johnem Saylesem. To on właśnie dał aktorowi możliwość debiutu w 1980 roku w filmie „Return of the Secaucus 7”, a także zatrudniał go do swoich dalszych projektów („W szachu” 1987, „Miasto nadziei” 1991 – Independent Spirit Award dla Najlepszego Aktora, „Passion Fish” 1992).

Już w trzy lata później zagrał u Mike’a Nicholsa w głośnym filmie „Silkwood” (1983) Mike’a Nicholsa, z prawdziwie gwiazdorską obsadą (Meryl Streep, Cher, Kurt Russel). W 1985 roku pojawił się na planie serialu „Policjantów z Miami”, w 1986 zagrał obok Christophera Walkena i Seana Penna w filmie „W swoim kręgu” a w 1987 – obok Tommy’ego Lee Jonesa w „Złamanych ślubach”. Grał nieustannie (co najmniej kilka rocznie), jednak w niezbyt znanych produkcjach filmowych i telewizyjnych (np. komedia „Anglik w Nowym Jorku” 1988, wojenny film „Ślicznotka z Memphis” 1990, „Włamywacze” z Robertem Refordem 1992, „Niebezpieczna kobieta” Stephena Gyllenhaala 1993).

ycipk-37xnay

W latach 90-tych udało mu się wystąpić w kilku bardziej znaczących produkcjach, w gwiazdorskich rolach – w „Dzikiej rzece” Curtisa Hansona (1994), obok Meryl Streep i Kevina Bacona, w „Firmie” Sydneya Pollacka (1993) obok Toma Cruise’a, thrillerze „Dolores” obok Kathy Bates (1995), u Jodie Foster w „Wakacjach w domu”, czy wreszcie w głośnym thrillerze kryminalnym „Tajemnice Los Angeles” Curtisa Hansona (1997) z Kevinem Spacey, Kim Basinger, Russelem Crowe i Dannym DeVito.

W 1999 wcielił się w rolę Tezeusza w adaptacji sztuki Szekspira „Sen nocy letniej”, jednak pierwsze lata nowego tysiąclecia to znów okres ról mniej ważnych, w których zdolny aktor nie miał możliwości wykazania się. Do czasu.* W 2005 roku George Clooney zaangażował go do głównej roli w swoim filmie „Good Night and Good Luck”, gdzie Strathairn wcielił się w rolę legendarnego dziennikarza telewizji CBS. Za rolę tę otrzymał prestiżową nagrodę aktorską na festiwalu w Wenecji oraz nominacje do Oskara, BAFTA i Złotego Globu.*

Od tego czasu passa zdecydowanie zmieniła się na korzyść. W samym tylko 2007 roku aktor wystąpił z Mattem Damonem w sensacyjnym filmie „Ultimatum Bourne’a”, w amerykańskim filmie Wonga Kar-Waia „Jagodowe noce” oraz w thrillerze „Fracture” z Anthonym Hopkinsem. W 2008 roku zagrał w filmie "Kroniki Spiderwick". Rok 2009 to role w filmach "Nieproszeni goście" i "Bez duszy". W 2010 roku zagrał w obrazach "Temple Grandin", "Skowyt" i "Burza". W 2011 roku otrzymał role w serialu "Alphas".

David Strathairn w 1980 roku ożenił się z pielęgniarką Logan Goodman z którą ma dwóch synów.

ycipk-37xnay
ycipk-37xnay
ycipk-37xnay