ycipk-87gwzc
ycipk-87gwzc

Donnie Wahlberg - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-87gwzc

Donnie zaczynał od kariery piosenkarskiej (w wieku 10 lat). W 1984 r. został jednym z pięciu członków pierwszego boysbandu na świecie - „New Kids on the Block”. Komponować też dla nich piosenki i był współproducentem ich albumów.

Popularność tej grupy, a szczególnie Donnie’go Wahleberga, była ogromna i podczas koncertów dochodziło nawet do bójek pomiędzy fanami i policją. Zresztą członkowie „New Kids on the Block” też nie mieli najlepszej reputacji. Gdy w 1994r. zespół rozpadł się, artysta zainteresował się aktorstwem.

Debiutował niewielką rolą w filmie „Bullet (1995) Juliana Temple’a. Potem widzieliśmy go w hicie kinowym – „Okup” (1996) Rona Howarda oraz w „Southie” (1998) Johna Shea. Jego największym osiągnięciem była rola niezrównoważonego psychicznie Vincenta Gray’a w horrorze – „Szósty zmysł” (1999) M. Night Shyamalana, do której aktor przygotowywał się z wyjątkową determinacją i... osiągnął niezwykłą wiarygodność.

Potem stworzył interesujące kreacje w tak popularnych amerykańskich serialach, jak: „Boomtown”, „The Practice” i „UC: Undercover”.

Ale prawdziwe uznanie krytyków i publiczności przyszło dopiero w 2001r., kiedy to Donnie Wahlberg zagrał sierżanta Carwooda Liptona w superprodukcji telewizyjnej Stevena Spielberga pt. „Kompania braci” („Band of Brothers”), która zdobyła wiele prestiżowych nagród (w tym m.in. Złoty Glob i Emmy).

Data urodzenia

17.08.1969

Miejsce urodzenia

Boston, Massachusetts, USA

Scenarzysta
Filmografia

Szósty zmysł (1999) (Vincent Grey)

Heca w Zoo (2011) (Shane)

Bullfighter (2000) (Chollo)

Łowca snów (2003) (Douglas)

Okup (1996) (Cubby Barnes)

Powrót do Bostonu (1998) (Danny Quinn)

Co cię nie zabije (2008) (Detektyw Moran)

Szkoła wdzięku Marilyn Hotchkiss (2005) (Randall Ipswitch)

Zaprzysiężeni () (Daniel ''Danny'' Reagan)

Zawodowcy / Righteous Kill (2008) (2008) (Detektyw Riley)

Annapolis (2006) (Komandor podporucznik Burton)

Butter (1998) (Rick Damon)

Triggermen (2002) (Terry Malloy)

Uciekinierzy () (Paul)

Śmiertelna cisza (2007) (Jim Lipton)

Black Circle Boys (1997) (Greggo)

Diamond Men (2001) (Bobby Walker)

Body Count (1998) (Booker)

Southie (1998) (Danny Quinn)

Bullet (1996)

ycipk-87gwzc
ycipk-87gwzc
ycipk-87gwzc