WP
WP

Drew Barrymore - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Znana amerykańska aktorka, należąca do trzeciego pokolenia wielkiej aktorskiej rodziny. Zawód ten uprawiali z powodzeniem zarówno jej rodzice (John Drew i Jaid Barrymore), dziadkowie (John Barrymore i Dolores Costello), rodzeństwo dziadka (Ethel i Lionel Barrymore), jak i pradziadkowie (Maurice i Mae Costello) od strony ojca. Można śmiało powiedzieć, że sława była jej przeznaczona i przekazana jako rodzaj dziedzictwa rodowego. Powszechnie kojarzona jest głównie z rolami w lekkich filmach komediowych.

Urodziła się 22 lutego 1975 roku w Culver City w Kalifornii.

Jako członkini tak znanej aktorskiej rodziny, w filmie debiutowała już jako pięciolatka niewielką rolą w „Odmiennych stanach świadomości” (1980) Kena Russella. W wieku 7 lat zdobyła pierwszą (i jedyną) nominację do BAFTA oraz nagrodę Young Artist Award za rolę w głośnej produkcji swojego ojca chrzestnego – Stevena Spielberga „E.T.” (1982), a w wieku lat 9-ciu po raz pierwszy wystąpiła w pierwszoplanowej roli w thrillerze sci-fi „Podpalaczka” (1984) oraz wcieliła się w postać córki rozwodzących się rodziców w komedii „Różnice nie do pogodzenia” (1984, nominacja do Złotego Globu).

Jako osoba, która w zbyt krótkim czasie dostała zbyt wiele, bardzo wcześnie stała się ofiarą show-biznesu.

Była u progu nastoletniego życia, kiedy w prasie pojawiły się plotki, jakoby stosowała narkotycznych używek z kokainą włącznie oraz była uzależniona od alkoholu. Jakkolwiek nie wiadomo już dzisiaj, na ile informacje te były prawdziwe, pewnym jest jednak, że za tę ekspresową sławę dziewczyna musiała zapłacić wysoką cenę - utraty prawdziwego dzieciństwa. Dowód swojej przedwczesnej dorosłości dała poddając się rodzinnej tradycji i w wieku 14 lat (!) publikując autobiografię „Little Girl Lost” (1989).

WP

Bardzo płynnie powróciła na ekrany w kolejnej dekadzie, dobrą passę zapoczątkowując występem u Alana J. Pakuli w „Zobaczymy się jutro” (1989) z Jeffem Bridgesem.

* W 1992 roku zagrała z Leonardem DiCaprio w thrillerze „Trujący bluszcz” oraz otrzymała drugą nominację do Złotego Globu za rolę w kryminale „Guncrazy”, z kolei rok później wystąpiła w znanej komedii „Świat według Wayne’a” (1993) oraz zagrała u boku Andie MacDowell w westernie „Wystrzałowe dziewczyny” (1994).*

W 1995 roku dołączyła do gwiazdorskiej obsady „Batman Forever” Joela Schumachera, wystąpiła z Whoopi Goldberg w komedii „Chłopaki na bok” oraz z Chrisem O’Donellem w dramacie/romansie „Szalona miłość”, gdzie zagrała chorą psychicznie bohaterkę.

W 1996 roku wystąpiła u Wesa Cravena w „Krzyku”, a w 1997 – u Woody’ego Allena w muzycznej komedii „Wszyscy mówią: kocham cię”.

* Rok 1998 to główna rola w osnutej na motywach Kopciuszka baśni filmowej „Długo i szczęśliwie” (Saturn dla Najlepszej Aktorki, Blockbuster Entertainment Award) oraz występ z Adamem Sandlerem w muzycznej komedii „Od wesela do wesela” (Nagroda Filmowa MTV za Najlepszy Pocałunek, Blimp Award), a 1999 – udział w komedii romantycznej „Ten pierwszy raz” (Blockbuster Entertainment Award).*

WP

W 2000 roku wyprodukowała i wystąpiła w słynnej komedii sensacyjnej z Cameron Diaz i Lucy Liu – „Aniołki Charliego”.

* Jako członkini „babskiego” teamu aktorskiego zdobyła grupową Blockbuster Entertainment Award, Blimp Award oraz Nagrodę Filmową MTV. W 2003 roku aktorki ponownie spotkały się razem na planie sequela „Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość”.*

W 2001 roku zagrała w dramacie „Donnie Darko” z Jakiem i Maggie Gyllenhaal, w 2002 wykreowała postać Penny w „Niebezpiecznym umyśle” George’a Clooneya, a w 2003 pojawiła się u boku Bena Stillera w czarnej komedii Danny’ego DeVito „Starsza pani musi zniknąć”.

* Ponownie spotkała się z Sandlerem na planie głośnej komedii romantycznej „50 pierwszych randek” (2004, People's Choice Award i Filmowa Nagroda MTV dla Najlepszego Duetu) oraz zagrała w sportowej komedii romantycznej braci Farrellych „Miłosna zagrywka” (2005).*

Rok 2007 to spotkanie z Hugh Grantem na planie komedii romantycznej „Prosto w serce” oraz występ u boku Roberta Duvalla w dramacie „Lucky you – pokerowy blef”.

WP

* W 2008 roku Drew po raz drugi została nagrodzona People’s Choice Award dla najbardziej lubianej aktorki.*

Lubiana przez dziecięcą i nastoletnią widownię, jest też jedną z rekordzistek, jeśli chodzi o ilość nominacji do Teen i Kid’s Choice Awards.

W latach 90-tych, wraz z przyjaciółką Nancy Juoven założyła firmę produkcyjną Flower Films, która była odpowiedzialna za produkcję obrazów z udziałem aktorki: obu części „Aniołków Charliego”, filmu „Starsza pani musi zniknąć”, „Miłosnej zagrywki” i „Sprzysiężenia głupców”.

Jest matką chrzestną córki Courtney Love i Kurta Cobaina.

Ma na swoim koncie liczne zasługi za działalność charytatywną.

Data urodzenia

22.02.1975

Miejsce urodzenia

Culver City, Los Angeles, Kalifornia, USA

Reżyser
Filmografia

Ten pierwszy raz (1999) (Josie Geller)

Długo i szczęśliwie (1998) (Danielle De Barbarac)

Szare ogrody (2009) (Mała Edie)

Titan - Nowa Ziemia (2000) (Akima (głos))

Aniołki Charliego (2000) (Dylan)

Luźny gość (2001) (recepcjonistka Davidsona)

Chłopaki mojego życia (2001) (Beverly Ann D'Onofrio)

Donnie Darko (2001) (Ms. Karen Pomeroy)

Aniołki Charliego: Zawrotna Szybkość (2003) (Dylan Sanders)

Batman Forever (1995) (Sugar)

Wszyscy mówią Kocham Cię (1996) (Skylar)

Krzyk (1996) (1996) (Casey Becker)

Guncrazy (1992) (Anita Minteer)

E.T. (1982) (Gertie)

Irreconcilable Differences (1984) (Casey Brodsky)

Na ratunek wielorybom (2012) (Rachel Kramer)

Niebezpieczny umysł (2002) (Penny)

Barbarella (2002) (Barbarella)

Starsza pani musi zniknąć (2003) (Nancy Kendricks)

50 pierwszych randek (2004) (Lucy Whitmore)

Już za tobą tęsknię (2016)

Rodzinne rewolucje (2014) (Lauren)

Stosunki międzymiastowe (2010) (Erin)

Wszyscy mają się dobrze (2009) (Rosie)

Cziłała z Beverly Hills (2008) (Chloe)

Prosto w serce (2006) (Sophie Fisher)

Ciekawski George (2006) (Miss Maggie Dunlop)

Lucky you - pokerowy blef (2007) (Billie Offer)

Dziewczyna z marzeniami (2009)

Kobiety pragną bardziej (2009) (Mary)

Miłosna zagrywka (2005) (Lindsay)

Suddenly, Love (1978) (Bobby Graham)

Waxwork II: Lost in Time (1992) (Vampire Victim)

No Place to Hide (1992) (Tinsel Hanley)

Motorama (1992) (Fantasy Girl)

Sketch Artist (1992) (Daisy)

2000 Malibu Road (1992) (Lindsay)

Amy Fisher Story, The (1993) (Amy Fisher)

Mad Love (1995) (Casey Roberts)

Like a Lady (1996)

Wedding Singer, The (1998) (Julia Sullivan)

Wystrzałowe dziewczyny (1994) (Lilly Laronette)

Drużbowie (1997) (Hope)

Bogie (1980) (Leslie Bogart)

Epcot Center: The Opening Celebration (1983) (Siebie)

Firestarter (1984) (Charlene)

Cat`s Eye (1985) (Amanda)

W krainie zabawek (1986) (Lisa Piper)

Conspiracy of Love (1987) (Jody Woldarski)

Zobaczymy się jutro (1989) (Cathy Goodwin)

Far from Home (1989) (Joleen Cross)

Doppelganger (1993) (Holly Gooding)

Inside the Goldmine (1994) (Daisy)

Boys on the Side (1995) (Holly)

Wishful Thinking (1997) (Lena)

Home Fries (1998) (Sally)

Skipped Parts (2000) (Fantasy Girl)

Trujący bluszcz (1992) (Ivy)

Odmienne stany świadomości (1980) (Margaret Jessup)

Świat Wayne'a 2 (1993) (Bjergen Kjergen)

WP
WP