ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6

Ed O'Neill - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Youngstown, Ohio, USA

Filmografia:

Kolekcjoner kości (1999) (Det. Paulie Sellitto)

Numer stulecia (2000) (Dick Simmons)

Ralph Demolka (2012) (Pan Litwak)

Psy wojny / The Dogs of War (1980) (1980) (Terry)

Hiszpański więzień (1997) (Szef FBI)

Spartan (2004) (Burch)

Współczesna rodzina () (Jay Pritchett)

Mistrz / Redbelt (2008) (2008) (Producent z Hollywood)

Niczyje dziecko (2001) (Norman Pinkney)

K-9 (1989) (Brannigan)

Świat Wayne'a 2 (1993) (Glen)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor, znany głównie z roli Ala Bundy'ego z serialu „Świat według Bundych”. Był dwukrotnie nominowany do nagrody Złotego Globu (1992, 1993).

Edward "Ed" O'Neill urodził się 12 kwietnia 1946 roku w Youngstown, w stanie Ohio w Stanach Zjednoczonych. Jest synem Ruth Ann (z domu Quinlan) - byłej pracowniczki społecznej, i Edwarda Phillipa O'Neill’a, byłego kierowcy ciężarówek.

O'Neill uczył się w szkole średniej Urszulanek w Youngstown i studiował na Ohio University w Athens, gdzie był członkiem korporacji akademickiej Delta Sigma Phi i Youngstown State University. Również tam został zawodnikiem drużyny futbolu amerykańskiego Pittsburgh Steelers, gdzie grał na pozycji wspomagającego. Po wielu latach w serialu „Świat według Bundych” znalazło się nawiązanie do tej niedoszłej, piłkarskiej kariery.

Następnie Ed O'Neill został nauczycielem w Youngstown's Ursuline High School. Karierę aktorską rozpoczął od zagrania Lenny'ego w wystawionej na scenie sztuce „Myszy i ludzie” na American Repertory Theater w Cambridge w stanie Massachusetts. Następnie widzieliśmy go w niewielkich rolach w takich filmach jak: „Kolekcjoner kości”, „Little Giants” czy „Dutch”.

ycipk-gs6my6

Jednak największą popularność przyniosła mu bez wątpienia rola Ala Bundy'ego w serialu „Świat według Bundych”, który jest jednym z najdłużej emitowanych seriali komediowych w USA. O'Neill’a widzieliśmy także w filmach „Świat Wayne'a” i „Świat Wayne'a 2”. W serialu „8 Simple Rulet” zagrał epizodyczną rolę - starego chłopaka Katey Sagal, a następnie wystąpił w serialu sieci telewizyjnej NBC „Prezydencki poker”.* W 2009 roku dołączył do obsady serialu „Współczesna rodzina”.*

Ed O'Neill jest żonaty z aktorką Catherine Rusoff, która w 1991 roku wystąpiła gościnnie w „Świecie według Bundych”. Para ma dwie córki (ur. 1999 i 2001). Prywatnie jest zwolennikiem prezydenta Barracka Obamy – poparł go w trakcie wiecu w 2008 roku.

ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6
ycipk-gs6my6