Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Elijah Wood - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Jeden z najbardziej znanych aktorów amerykańskich młodego pokolenia, który najpierw zasłynął jako „cudowne dziecko” Hollywoodu, z powodzeniem grając u boku największych gwiazd już od 8-go roku życia, później z kolei – jako idol nastoletniej publiczności i pamiętny odtwórca roli Froda w słynnej trylogii „Władca Pierścieni”.

Urodził się 28 stycznia 1981 roku w miejscowości Cedar Rapids w stanie Iowa, jako drugie z trójki dzieci Warrena i Debbie Wood. Trafił do show-biznesu w tak młodym wieku dzięki mamie, która, widząc w nim talent w kierunku zabawiania innych poprzez odgrywanie różnych ról, zachęciła go do wzięcia udziału w dorocznym konkursie organizowanym przez International Modeling and Talent Association w Los Angeles. Tam właśnie został „odkryty”.

Po kilku reklamowych występach zadebiutował w filmie - w niewielkiej roli w drugiej części słynnego „Powrotu do przyszłości” Roberta Zemeckisa (1989). Pierwsza większa rola nadeszła już rok później, wraz z rodzinną, autobiograficzną sagą „Avalon” Barry’ego Levinsona (1990), gdzie Wood, wcielając się w postać uroczego wnuka głównych bohaterów miał odzwierciedlać alter ego samego reżysera. Od samego początku związany był z mainstreamowymi produkcjami, pełnymi wielkich gwiazd. Z Richardem Gere i Andym Garcią spotkał się na planie „Wydziału wewnętrznego” Mike’a Figgisa (1990), z Donem Johnsonem i Melanie Griffith – podczas kręcenia „Raju odzyskanego” (1991), a z Melem Gibsonem i Jamie Lee Curtis – na planie romansu sci-fi „Wiecznie młody” (1992). Partnerował też Tomowi Hanksowi („Marzyciele, czyli potęga wyobraźni” 1993, Young Artist Award), Bruce’owi Willisowi („Małolat” Roba Reinera 1994, nominacja do Saturna) i Kevinowi Costnerowi („Wojna” 1994).

W 1993 roku wcielił się w tytułowego bohatera „Przygód Hucka Finna” oraz zgarnął Saturna za rolę w thrillerze „Synalek”, gdzie spotkał się na planie z inną dziecięcą gwiazdą tamtych lat – Macaulayem Culkinem. W przeciwieństwie do tego ostatniego, kariera aktorska Wooda szczęśliwie nie ograniczyła się jedynie do szczenięcych lat. W bardziej dojrzałe, „dorosłe” aktorstwo wkroczył wraz z dramatem Anga Lee „Burza lodowa” (1997). Rok później dołączył do gwiazdorskiej obsady katastroficznego „Dnia zagłady” oraz po raz pierwszy spotkał się z Robertem Rodriguezem na planie pastiszowego horroru „Oni” (1998).

Zagrał jeszcze w niezależnej komedii kryminalnej „Łańcuch szczęścia” (2000), kiedy nadeszła absolutnie przełomowa rola w słynnej, trzyczęściowej ekranizacji powieści J.R.R. Tolkiena „Władca Pierścieni” Petera Jacksona (2001, 2002, 2003). Pamiętna kreacja Froda Bagginsa przyniosła mu wiele nagród indywidualnych (m.in. Empire Award, MTV Movie Award, Saturn) i zespołowych (m.in. National Board of Review Award) oraz ogromną popularność na całym świecie, czyniąc z Wooda jednego z najbardziej znanych gwiazdorów młodego pokolenia.

Qaqwqwrqw

W międzyczasie aktor angażował się w mniej znane, często niezależne produkcje (m.in. dramat „Środa popielcowa” w reżyserii i z udziałem Edwarda Burnsa 2002, komedia romantyczna „Wszystko czego pragnę” z Franką Potente i Mandy Moore 2002, kryminał „Hooligans” 2005, debiut reżyserski Lieva Schreibera „Wszystko jest iluminacją” 2005, dramat „Bobby” Emilia Esteveza z Lindsay Lohan u boku 2006).

Zagrał jednego ze speców komputerowych w głośnym romansie sci-fi „Zakochany bez pamięci” z Kate Winslet i Jimem Carreyem (2004) i dwukrotnie spotkał się z Rodriguezem: na planie familijnej produkcji „Mali Agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd” (2003) oraz głośnej ekranizacji komiksu Franka Millera „Sin City – Miasto grzechu” (2005).

Wśród ostatnich projektów z udziałem Wooda znajdują się m.in.: dramat „Day Zero” (2007) i hiszpańsko-francuski kryminał „The Oxford Murders” (2008).

Ma na swoim koncie dokonania w zakresie dubbingu (jako Tomcio Paluch w „Przygodach Tomcia Palucha i Calineczki” 2002, Mumble w „Happy Feet: Tupot małych stóp” 2005, tytułowy bohater filmu „The Legend of Spyro” 2009).

Data urodzenia

28.01.1981

Miejsce urodzenia

Cedar Rapids, Iowa, USA

Filmografia

Burza lodowa (1997) (Mikey Carver)

Hobbit: Pustkowie Smauga (2013) (Frodo Baggins)

Dzień zagłady (1998)

Łańcuch szczęścia (2000)

Happy Feet: Tupot małych stóp 2 3D (2011) (Mambo)

North (1994) (North)

Władca Pierścieni: Powrót Króla (2003) (Frodo Baggins)

Oni (1998) (Casey)

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (2001) (Frodo Baggins)

Władca Pierścieni: Dwie Wieże (2002) (Frodo Baggins)

Avalon (1990)

Zakochany bez pamięci (2004) (Patrick)

Powrót do przyszłości II (1989) (Video Game Boy)

Sin City - Miasto Grzechu (2005) (Kevin)

Łowca czarownic (2015)

Cooties (2014) (Clint)

Dzień zero (2007) (Feller)

Open Windows (2014)

Romantics, The (2010) (Chip Hayes)

Celeste and Jesse Forever (2012) (Scott)

Maniac (2012) (Frank)

Wyspa skarbów (2012) (Ben Gunn)

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014) (Frodo Baggins)

Tron: Rebelia () (Beck)

Wilfred () (Ryan Newman)

Dziewięć (2009) (9)

Oxford Murders, The (2008) (Martin)

Tupot małych stóp (2006) (Mambo)

Hobbit: Niezwykła podróż (2012) (Frodo Baggins)

Bobby (2006) (William)

Zakochany Paryż (2006)

Wszystko jest iluminacją (2005)

Hooligans (2005) (Matt Buckner)

Black and White (1999) (Wren)

Wiecznie młody (1992) (Nat Cooper)

Bumblebee Flies Anyway, The (1999) (Barney Snow)

War, The (1994) (Stuart Simmons)

Synalek (1993) (Mark Evans)

Witness, The (1992) (Mały chłopiec)

Day-O (1992) (Dayo)

Radio Flyer (1992) (Mike)

Dziecko w mroku (1990) (Luke)

Ash Wednesday (2002) (Sean Sullivan)

Wszystko czego chcę (2002) (Jones Dillon)

Oliver Twist (1997) (1997) (The Artful Dodger)

Flipper (1996) (Sandy)

Adventures of Huck Finn, The (1993) (Huck Finn)

Paradise (1991) (Willard Young)

Wydział wewnętrzny (1990) (Sean)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw