ycipk-2dacar
ycipk-2dacar

Eric Bana - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-2dacar

Ceniony aktor australijski i amerykański, znany jako Hektor z „Troi”, Bruce Banner z „Hulka” Anga Lee, Hoot z filmu „Helikopter w ogniu” oraz tytułowy „Chopper”.

Urodził się 9 sierpnia 1968 roku w Melbourne w Australii, jako Eric Banadinovich. Słowiańskie nazwisko zawdzięcza ojcu – australijskiemu imigrantowi z Chorwacji. Matka przyszłego gwiazdora była z pochodzenia Niemką.

Dorastał na przedmieściach Melbourne, od najmłodszych lat bawiąc rówieśników dzięki wrodzonej zdolności do parodiowania innych ludzi – w tym wypadku nauczycieli. Swój naturalny talent komika wykorzystał później niejednokrotnie i to właśnie dzięki niemu udało mu się wspiąć na szczyty kariery.

Na początku lat 90-tych przeprowadził się do Sydney, gdzie imał się różnych zajęć, a od 1991 roku rozpoczął występy kabaretowe na tamtejszych scenach. To zaprowadziło go do telewizji, gdzie debiutował w 1993 roku w programie „Steve Vizard's Tonight Live”. Jeszcze w tym samym roku dołączył do obsady serialu „Full Frontal”, z którym był związany w latach 1993-96.

Telewizja pozwoliła mu zaprezentować na szerszą skalę swoje zdolności parodystyczne, co w efekcie dało mu możliwość stworzenia autorskiego show komediowego, zatytułowanego „Eric” (1996, później przemianowanego na „The Eric Bana Show”), za który otrzymał nagrodę Logie dla Najlepszego Komika.

ycipk-2dacar

* W 1997 roku zadebiutował na dużym ekranie w australijskiej komedii „Zamek”. Następnie pojawił się w thrillerze „Chopper” (2000), tworząc wybitną kreację tytułowego kryminalisty. Do roli psychopatycznego przestępcy, który jednocześnie stał się – zarówno w Australii, jak i na całym świecie - medialną gwiazdą i poczytnym pisarzem, Bana przygotowywał się bardzo skrupulatnie – przytył ponad 15 kg, studiował książki Marka Brandona Reeda (znanego jako „Chopper”), dla potrzeb roli spędził nawet kilka dni w więzieniu. Rola ta przyniosła mu uznanie krytyki i twórców, nagrodę Australijskiego Instytutu Filmowego oraz Krytyków Australijskich dla Najlepszego Aktora oraz rozgłos poza kontynentem.*

Wystąpił jeszcze jako Joe Sabatini w serialu „Something in the Air” (2000-2001), kiedy otrzymał możliwość debiutu w Hollywood, w wojennym dramacie Ridleya Scotta „Helikopter w ogniu” (2001).

Od tego czasu dzieli czas między występy w filmach amerykańskich oraz w rodzimych produkcjach, starannie i nieśpiesznie wybierając role. W 2002 roku zagrał w australijskiej komedii „Bryłka złota”, a w 2003 – w głównej roli Bruce’a Bannera w adaptacji znanego komiksu „Hulk” w reżyserii Anga Lee, z Jennifer Connelly u boku.

W 2004 roku wystąpił jako Hektor w superprodukcji „Troja” Wolfganga Petersena. Podobno polecił go reżyserowi odtwarzający postać Achillesa Brad Pitt, zauroczony kreacją Bany w thrillerze „Chopper”. Obaj aktorzy otrzymali nominację do nagrody MTV w kategorii Najlepsza Walka.

Rok 2005 to rola u Stevena Spielberga w dramacie sensacyjnym „Monachium”, a 2007 – występ u boku Franki Potente w australijskim dramacie „Mój ojciec i ja” (nagroda Australijskiego Instytutu Filmowego dla Najlepszego Aktora) oraz wzięcie udziału w dramacie Curtisa Hansona „Lucky you – Pokerowy blef” z Drew Barrymore.

ycipk-2dacar

Ostatnio wystąpił u boku Rachel McAdams w dramacie sci-fi „The Time Traveler’s Wife”, zagrał Henryka VIII Tudora w „Kochanicach króla” z Natalie Portman i Scarlett Johansson (oba z 2008 roku) oraz Nero w kinowej wersji filmu akcji sci-fi „Star Trek”.

Data urodzenia

09.08.1968

Miejsce urodzenia

Melbourne, Australia

Scenarzysta
Filmografia

Mary i Max (2009) (Damien)

Blackbird (2012) (Addison)

Helikopter w ogniu (2001) (sierż. 'Hoot' Gibson)

Hulk (2003) (Bruce Banner/Hulk)

Full Frontal. Wszystko na wierzchu (2002) (różne role)

Gdzie jest Nemo 3D (2003) (Anchor)

Troja (2004) (Hector)

Czas próby (2015)

Zbaw nas ode złego (2014) (Ralph Sarchie)

Ocalony (2013) (Erik Kristensen)

Mój ojciec i ja (2007) (Romulus)

Deadfall (2012) (Addison)

Układ (2013) (Martin Vickers)

Hanna (2011) (Erik Heller)

Zaklęci w czasie (2009) (Henry DeTamble)

Funny People (2009) (Clarke)

Kochanice Króla (2007) (król Henryk VIII)

Lucky you - pokerowy blef (2007) (Huck Cheever)

Nugget, The (2002) (Lotto)

Chopper (2000) (Mark 'Chopper' Read)

Eric (1996) (epizody)

Star Trek (2009) (Nero)

Monachium (2005) (Avner)

Castle, The (1997) (Con Petropoulous)

ycipk-2dacar
ycipk-2dacar
ycipk-2dacar