ycipk-1j4ojd
ycipk-1j4ojd

Eric Roberts - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Biloxi, Missisipi, USA

Filmografia:

Facade (2000) (Colin Wentworth)

Star 80 (1983) (Paul Snider)

Cecil B. DeMented (2000) (ex-mąż Honey)

Specjalista (1994) (Thomas Leon)

Lovelace (2013) (Nat Laurendi)

Parasol bezpieczeństwa (2003) (Nash)

Ambulans (1990) (Josh Baker)

Król Cyganów (1978) (Dave)

Most Wanted (1997) (Spencer)

Uśmiech losu (2000) (Carlo)

Armia Boga II (1998) (Michael)

Uciekający pociąg (1985) (Buck)

Telemaniak (1996) (Eric Roberts)

Poskromić playboya (2014) (Mr. Campbell)

Behind the Scenes with Interviews of Ninja's Creed (2010) (On sam)

Podwodna szarża (2008) (Edwards)

American Strays (1996) (Martin)

Ligeja (2009) (Vaslov)

Bailout: The Age of Greed (2012)

Wicked Within, The (2012) (Dr Woods)

Samotne serca (1991) (Frank)

Prawie doskonali () (Will Butler)

Finder, The () (Wujek Shadrack)

Moments of Clarity (2015) (Hal Spreadum)

Wirus zagłady () (Burmistrz Dalesandro)

Hunt to Kill (2010) (Lee Davis)

Chcę mieć dziecko (1994) (Anthony)

Wróg publiczny nr 1 (1996) (Arthur Dunlop)

Niezniszczalni (2010) (James Monroe)

Chuck () (Packard)

Barwy błekitu (2000) (Calvin Stasi)

Slow Burn (1986) (Jacob Asch)

Latający Holender (2000) (Sean)

Odyseja (1997) (Erymachus)

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy, teatralny i telewizyjny. Był nominowany do Oscara za rolę w filmie "Uciekający pociąg" oraz trzykrotnie nominowany do Złotego Globy za "Uciekający pociąg", "Star 80" i "Król cyganów".

Eric Anthony Roberts urodził się 18 kwietnia 1956 roku w Biloxi w stanie Missisipi, w Stanach Zjednoczonych. Wychowywał się w okolicach Atlanty. Jego rodzice to Walter Roberts i Betty Lou Motes, wykładowcy amatorskiej sztuki teatralnej w Actors and Writers Workshop w Atlancie. Eric ma dwie młodsze siostry rodzone – Lisę (ur. 1965) i Julię (ur. 1967) − i jedną siostrę przyrodnią, Nancy Motes (ur. 1976), z drugiego małżeństwa jego matki (jego rodzice rozwiedli się w 1972 roku).

W wieku siedmiu lat pojawił się w lokalnej telewizji, a rok później występował na scenie teatrów objazdowych. Gdy ukończył szesnaście lat, zaczął opiekować się nim tylko ojciec. W latach 1973-1974 studiował w Królewskiej Akademii Sztuki Dramatycznej w Londynie, z kolei w latach 1974-1975 w Amerykańskiej Akademii Sztuk Dramatycznych w Nowym Jorku. Rozpoczął karierę aktorską w 1977 roku, występując w sitcomie "Another World", z którego wyrzucono go za zmianę dialogów.

W 1977 roku zmarł jego ojciec, po czym Eric uzależnił się od narkotyków i alkoholu. Zadebiutował w kinie w 1978 roku w roli wnuka cygańskiego króla w dramacie „Król Cyganów”. Za tę rolę otrzymał nominację do Złotego Globu.

ycipk-1j4ojd

W czerwcu 1981 roku Eric Roberts przeżył poważny wypadek samochodowy. Przez trzy miesiące był w stanie śpiączki, doznał licznych złamań, paraliżu, obrażeń twarzy i poważnego urazu mózgu. W 1983 roku wrócił do kin w nominowanej do nagrody Złotego Globu i uhonorowanej nagrodą krytyków w Bostonie kreacji zaślepionego własną ambicją agresywnego menadżera, przyjaciela i męża fotomodelki w dramacie biograficznym „ Star 80”.

Był nominowany do Oscara za rolę w filmie "Uciekający pociąg" oraz trzykrotnie nominowany do Złotego Globy za "Uciekający pociąg", "Star 80" i "Król cyganów". W 2002 zdobył Golden Satellite Award za rolę w serialu "Prawie doskonali".

Uznanie krytyków Festiwalu Filmowego w Sundance zdobył dzięki rolom w filmach "Wszyscy twoi święci" i "Moje przyjęcie". Wystąpił także w takich filmach jak: "Cucaracha", "Diagnoza zbrodni", "Papież z Greenwich Village", "Przybłęda", "Chcę mieć dziecko", "Więźniowie nieba", "Specjalista" i "Mroczny rycerz".

Występował także w telewizyjnych produkcjach. W serialu CBS „Falcone” (2000) zagrał gangstera. Za rolę Willa Butlera w serialu ABC „Mniej niż doskonały” (2002-2005) odebrał nagrodę Złotej Satelity. Z kolei w roku 2006 zagrał w serialu SF pt. „Herosi”.

Prywatnie Eric Roberts spotykał się z wieloma kobietami. Była to aktorka Sandy Dennis (1980-'85), Dana Wheeler-Nicholson (1985) i Kelly Cunningham (1991), z którą ma córkę Emmę (ur. 10 lutego 1991). W 1992 roku ożenił się z Elizą Garrett.

ycipk-1j4ojd
ycipk-1j4ojd
ycipk-1j4ojd