Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Ewa Gawryluk - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Znana polska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, gwiazda serialu „Na Wspólnej”.

Urodziła się 13 grudnia 1967 roku w Miastku na Pomorzu. Studiowała w łódzkiej PWSFTViT, którą ukończyła w 1991 roku, jeszcze w tym samym roku wiążąc się na stałe ze sceną Teatru Współczesnego w Warszawie. Ma na swoim koncie także kilkadziesiąt ról w spektaklach Teatru TV.

Na ekranie zadebiutowała jeszcze jako studentka, dzięki roli w wojennym filmie TV „Wiatraki z Ranley” (1989).

Kolejne propozycje filmowe nadeszły dwa lata później – w 1991 roku wystąpiła w głównej roli w komedii Sławomira Kryńskiego „Dziecko szczęścia” oraz pojawiła się w polsko-amerykańskiej produkcji Adka Drabińskiego „Szuler”.

Później zagrała Iruśkę w sensacyjnej komedii Jana Łomnickiego „Wielka wsypa” (1992) oraz Tamarę w głośnym filmie dla dzieci i młodzieży „Żegnaj Rockefeller” Waldemara Szarka (1992-93). Zanim wystąpiła w kolejnej produkcji dla młodych widzów – serialu „Maszyna zmian” (1995-96) Andrzeja Maleszki, zagrała główną rolę kobiecą w politycznej komedii Konrada Szołajskiego „Człowiek z...” (1993) oraz nieco mniejszą, w „Polskiej śmierci” Waldemara Krzystka (1994).

Qaqwqwrqw

W 1995 roku można było oglądać aktorkę na małym ekranie w znanym serialu Juliusza Machulskiego „Matki, żony i kochanki”, dwa lata później – w trzech innych produkcjach TV: serialu „Dom”, telenoweli „Klan” i serialu „Z pianką czy bez” (1997). Jednocześnie otrzymywała propozycje występów w filmach kinowych: zagrała u Teresy Kotlarczyk w „Odwiedź mnie we śnie” (1996) z Danutą Stenką i Zbigniewem Zamachowskim i u Olafa Lubaszenki w komediowym „Sztosie” (1997); w 1997 roku ponownie spotkała się ze Sławomirem Kryńskim na planie „Księgi wielkich życzeń”, a w 1999 - z Konradem Szołajskim przy realizacji „Operacji ‘Koza’”.

W ostatniej dekadzie aktorka królowała jednak przede wszystkim na małym ekranie – jako Lalka Mozyrko w komediowym serialu „Chłop i baba” (2000-2001) Łukasza Wylężałka, Ewa w „Zostać Miss” (2001), Vanessa w „Królu przedmieścia” (2002), gdzie wystąpiła u boku Krzysztofa Kowalewskiego, zaś przede wszystkim jako Ewa Hoffer - fryzjerka, kobieta po przejściach i mama dorosłego syna w telenoweli „Na Wspólnej” (od 2003 roku).

W latach 1999 i 2002 użyczyła głosu postaci Mamy w polskim dubbingu do obu części znanego filmu „Stuart Malutki”. W 2008 roku powróciła do roli Beaty w sequelu komedii Olafa Lubaszenki „Drugi sztos”.

Data urodzenia

13.12.1967

Miejsce urodzenia

Miastko

Filmografia

Szuler (1994) (Bietka)

Operacja Koza (1999) (Wiera Tichonowa)

Sztos 2 (2011) (Beata)

Odwiedź mnie we śnie (1996) (Marchewa, koleżanka Alicji z klasy)

Człowiek z... (1993) (Maria Stasińska)

Wezwanie (1996) (1996) (protokolantka sądowa)

Sztos (1997) (Beata)

Sprawa kobiet (1982) (Dziewczyna na ulicy)

Kuchnia polska (serial) () (Franciszka Biesiekierska)

Wiatraki z Ranley (1989) (Ruth)

Na Wspólnej () (Ewa Hoffer)

Wielka Wyspa (1992) (Iruśka)

Dziecko Szczęścia (1991) (Helena)

Grzeszni i bogaci () (Sjuzan Tejlor)

Wielka wsypa (1993) (Iruśka)

Lalka Mozyrko (2000) (Lalka Mozyrko)

Teakwondo (1997) (Jola)

Cheat (1991) (Bietka)

Maszyna zmian. Nowe przygody (1996) (Anna)

Z pianką czy bez (1997) (Beata)

Księga wielkich życzeń (1997) (Zuzanna)

Lot 001 (1999) (Ewa)

Stuart Malutki 3: Trochę natury (2004) (Pani Malutka (dubbing))

Podatek od miłości (2018) (Matka Klary)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw