Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Ewan McGregor - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Ewan McGregor
Podziel się
Qaqwqwrqw

Aktor amerykański pochodzenia szkockiego. Urodził się 31 marca 1971 roku w Crieff w Szkocji, w Wielkiej Brytanii. Jako nastolatek opuścił rodzinne miasto i szkołę i - za przyzwoleniem rodziców, którzy woleli, by wyjechał, niż czuł się niespełniony i nieszczęśliwy – rozpoczął studia aktorskie, najpierw w szkockim Kirkcaldly (przez rok), a później w Londyńskiej Szkole Guildhalla., gdzie odbył trzyletni kurs dramatyczny, spotykając się tam m.in. z Davidem Craigiem.

W 1993 roku debiutował rolą Juliena Sorela w miniserialu - adaptacji „Czerwonego i czarnego” Stendhala, gdzie grał m.in. obok Rachel Weisz. W tym samym roku zadebiutował na dużym ekranie, dzięki roli w brytyjskim filmie „Szminka na twoim kołnierzyku”. W 1994 roku zagrał jedną z głównych ról w czarnej komedii Danny’ego Boyle’a „Płytki grób”, a w dwa lata później spotkał się z reżyserem na planie głośnego filmu „Trainspotting” (1996), gdzie wcielił się w główną rolę narkomana Rentona, za którą otrzymał nagrodę BAFTA i nominację do nagrody MTV.

Film odniósł spory sukces, w wielu kręgach stając się dziełem niemal kultowym. Wszystko to musiało przyczynić się do wzrostu popularności aktora i zauważenia go przez producentów hollywoodzkich.

Również w 1996 pojawił się w kostiumowej adaptacji powieści Jane Austin „Emma” z Gwyneth Paltrow oraz wystąpił u Petera Greenawaya w obrazie „The Pillow Book”. W USA zadebiutował w 1997 roku rolą w thrillerze „Nocna straż” według scenariusza Soderbergha oraz pojawił się gościnnie na planie „Ostrego dyżuru”, za co został nominowany do nagrody Emmy.

W tym samym roku po raz kolejny spotkał się z Boylem, przy okazji filmu „Życie mniej zwyczajne” z Holly Hunter i Cameron Diaz w rolach głównych. W 1998 zagrał główną rolę w „Idolu” Todda Haynesa, zaś w 1999 przyjął intratną propozycję występu w kolejnym epizodzie „Gwiezdnych wojen” (choć chronologicznie w pierwszym – „Mroczne widmo”) George’a Lucasa, gdzie wciela się w rolę Obi-Wan Kenobiego. Do roli powrócił dwukrotnie, w latach 2002 i 2005.

Qaqwqwrqw

Aktor, mimo sukcesów w Hollywood, dzieli czas między komercyjne role w filmach amerykańskich, a mniej znane produkcje europejskie.

W roku 2000 wcielił się w rolę Jamesa Joyce’a a europejskiej koprodukcji zatytułowanej „Nora” (był również koproducentem), zaś w 2001 potwierdził swoją rangę rolą w filmie Ridleya Scotta „Helikopter w ogniu” oraz – przede wszystkim - występem u boku Nicole Kidman w australijsko- amerykańskiej produkcji „Moulin Rouge” Baza Luhrmanna (honorowa Europejska Nagroda Filmowa za wybitny wkład w kino światowe, nominacja do Złotego Globu, nagroda MTV za najlepszą sekwencję muzyczną, dzielona z Nicole Kidman).

Rok 2003 to występ w fantastycznym obrazie Tima Burtona „Duża ryba” oraz w tytułowej roli w europejskiej koprodukcji „Młody Adam” (nagroda BAFTA, nominacja do BIFA), a 2005 – rola u boku Scarlett Johansson w filmie akcji sci-fi „Wyspa” oraz obok Naomi Watts w thrillerze Marka Forstera „Zostań”. W 2006 roku pojawił się obok Meryl Streep w filmie Jodie Foster „Flora Plum”, obok Renée Zellweger w „Miss Potter” oraz obok Mickey Rourke’a w familijnym filmie akcji „Alex Rider: Misja Stormbreaker”.

W 2001 roku otrzymał honorową nagrodę BIFA dla Osobowości Roku. Ma za sobą doświadczenie jako reżyser jednego z segmentów telewizyjnego filmu „Tube Tales”. W 2004 wyprodukował dla brytyjskiej telewizji „Long Way Round” - miniserial dokumentalny, w którym również sam wystąpił. W 2009 roku zagrał w filmach "Człowiek, który gapił się na kozy", "Anioły i demony" oraz "I Love You Phillip Morris". W 2010 roku wystąpił w głownej roli w filmie Polańskiego pt. "Autor Widmo".

Żoną Ewana McGregora jest Eve Mavrakis (od 22.07.1995), mają dwie córki: Clarę Mathildę (ur. 1996) i Esther Rose (ur. 07.11.2001).

Qaqwqwrqw
Data urodzenia

31.03.1971

Miejsce urodzenia

Crieff, Perthshire, Szkocja, Wielka Brytania

Reżyser
Filmografia

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Obi-Wan Kenobi)

Eye of the Beholder (1999) (The Eye)

Pillow Book (1996) (Jerome)

Trainspotting (1996) (Mark)

Moulin Rouge! (2001) (Christian)

Jack pogromca olbrzymów (2012) (Elmont)

Ścigana / Haywire (2011) (2011) (Kenneth)

Połów szczęścia w Jemenie (2011) (Fred Jones)

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (Obi-Wan Kenobi)

Roboty (2005) (Rodney)

O mały głos (1998) (Billy)

Debiutanci (2010) (Oliver)

Helikopter w ogniu (2001) (szeregowiec John Grimes)

Ostatnia miłość na Ziemi (2011) (Michael)

Do diabła z miłością (2003) (Catcher Block)

Idol / Velvet Goldmine (1998) (1998) (Curt Wild)

Być człowiekiem (1993) (Alvarez)

T2: Trainspotting (2016)

Bezwstydny Mortdecai (2015) (Inspector Martland)

Miles Davis i ja (2016)

Last Days in the Desert (2014)

Son of a Gun (2014) (Brendan)

Sierpień w hrabstwie Osage (2013) (Bill Fordham)

Jane Got a Gun (2015) (Colin McCann)

Niemożliwe (2012) (Henry)

Milion sposobów jak zginąć na zachodzie (2014) (Kowboj na jarmarku)

Drogi Osamo (2008) (Jasper Black)

Autor Widmo (2010) (Duch)

Amelia (2009) (2009) (Gene Vidal)

Burza hormonów (2006) (Billy)

Uwiedziony (2008) (Jonathan)

Miss Potter (2006) (Norman Warne)

Alex Rider: Misja Stormbreaker (2006) (Ian Rider)

Szeregowiec Dolot (2005) (Rodney)

Tales from the Crypt (1989) (Ford)

Kavanagh QC (1994) (David Armstrong)

Family Style (1993) (Jimmy)

Płytki grób (1994) (Alex Law)

Doggin` Around (1994) (Tom Clayton)

Karaoke (1996) (młody mężczyzna)

Orkiestra (1996) (Andy)

Desserts (1998) (Stroller)

I Love You Phillip Morris (2009) (Phillip Morris)

Człowiek, który gapił się na kozy (2009) (Bob Wilton)

Tourist, The (2007) (Jonathan)

Anioły i demony (2009) (Carlo Ventresca)

Sen Kasandry (2007) (Ian)

Zostań (2005) (Sam Foster)

Wyspa (2005) (Lincoln Six-Echo)

Młody Adam (2003) (Joe Taylor)

Serpent`s Kiss, The (1997) (Meneer Chrome)

Scarlet & Black (1993) (Julien Sorel)

Rogue Trader (1999) (Nick Leeson)

Nora (2000) (James Joyce)

Tabula Rasa (2000)

Killing Priscilla (2000) (siebie)

TFI Friday (1996)

Lazurowy dynamit (1995) (Dean Raymond)

Lipstick on Your Collar (1993) (Mick Hopper)

Duża ryba (2003) (młody Edward Bloom)

Życie mniej zwyczajne (1997) (Robert)

Nightwatch (1997) (Martin)

Gwiezdne wojny: Zemsta Sithów 3D (2005) (Obi-Wan Kenobi)

Amerykańska sielanka (2016)

Krzysiu, gdzie jesteś? (2018) (Christopher Robin)

Kochanek idealny (2018) (Cole)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw