ycipk-b5th4g
ycipk-b5th4g

Forest Whitaker - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Longview, Texas, USA

Reżyser:
Filmografia:

Ghost Dog: Droga samuraja (1999) (Ghost Dog)

Repo Men - Windykatorzy (2010) (Jake)

Gatunek (1995) (Dan Smithson)

Piosenka o miłości (2009)

Rage in Harlem, A (1991) (Jackson)

Bitwa o Ziemię (2000) (Ker)

Paragraf 44 (2011) (Ronny)

Pret-a-Porter (1994) (Cy Bianco)

Artykuł 99 (1992) (Dr. Sid Handleman)

Krwawy sport (1988) (Rawlins)

Last Light (1993) (Fred Whitmore)

Jason's Lyric (1994) (Maddog)

Follow, The (2001) (pracownik)

Przystojniak (1989) (Steven Fisher)

Tag: The Assassination Game (1982) (Ochroniarz)

Witness Protection (1999) (Steven Beck)

Pluton (1986) (Wielki Harold)

Dym (1995) (Cyrus Cole)

Zabójcze ryzyko (2000) (Mr. Ellington)

Azyl / Panic Room (2002) (2002) (Burnham)

Telefon (2002) (kapitan Ed Ramey)

Gra pozorów (1992) (Jody)

Fourth Angel, The (2001) (Agent Jules Bernard)

Good Morning, Vietnam (1987) (Edward Garlick)

Kolor pieniędzy (1986) (Amos)

Bird (1988) (Bird)

Bank Robber (1993) (Oficer Battle)

Black Panther (2017) (Zuri)

Łotr 1: Gwiezdne wojny - historie (2016)

Do utraty sił (2015) (Titus)

Mała podróż do nieba (2005) (Abe Holt)

Zulu (2013) (Ali Sokhela)

Wolni strzelcy (2012)

Likwidator (2013) (Agent John Bannister)

Kamerdyner (2013) (Cecil Gaines)

Pionek (2013) (Will)

Eksperyment (2010) (Barris)

Uprowadzona 3 (2015) (Franck Dotzler)

Hurricane Season (2009) (Al Collins)

Historia Earla "Kozła" Manigaulta (1996) (Holcombe Rucker)

Black Nativity (2013) (wielebny Cornell Cobbs)

Skrzydlate cienie (2008) (Charlie Archenault)

Truth, The (2012) (Francisco Francis)

Zabójcze umysły: Okiem sprawcy () (Sam Cooper)

Błękitny deszcz (2009) (Charlie)

Out of the Furnace (2013) (Wesley Barnes)

Efekt uboczny (2007) (Philip)

Królowie ulicy (2008) (kapitan Jack Wander)

Bagno (2006) (Geoffrey Hunt)

Klub dyskusyjny (2008) (Dr. James Farmer Sr.)

Władza pieniądza (2006) (Clyde Snow)

Ostatni król Szkocji (2006) (Idi Amin)

Gra pozorów (1992) (Jody)

Vision Quest (1985) (Balldozer)

Stakeout (1987) (Jack Pismo)

Grand Baby, The (1985)

Wymiar sprawiedliwości (1990) (Jessie Williams)

Lush Life (1993) (Buddy Chester)

Nasze wielkie rodzinne wesele (2010) (Brad Boyd)

Repossession Mambo (2009) (Jake)

Gdzie mieszkają dzikie stwory (2008) (Wild Thing)

Odwrócić przeznaczenie (2007) (Szczęście)

8 część prawdy (2008) (Howard Lewis)

Maria / Mary (2005) (2005) (Ted)

Nowy początek (2016)

Downtown (1990) (Dennis Curren)

Body Count (1998) (Crane)

Strapped (1993) (TV)

Porywacze ciał (1993) (Major Collins)

Kennedy Center Honors, The (2000) (Siebie)

American Storytellers (2000) (Siebie)

Green Dragon (2001) (Addie)

Fenomen (1996) (Nate Pope)

Consenting Adults (1992) (David Duttonville)

Diary of a Hitman (1991) (Dekker)

Eksplozja (1994) (Anthony Franklin)

Hands of a Stranger (1987) (Sergeant Delaney)

Beztroskie lata w Ridgemont High (1982) (Charles Jefferson)

Light It Up (1999) (oficer Dante Jackson)

Czarna Pantera (2018) (Zuri)

Sorry to bother you (2018) (Pierwszy Equisapien / Demarius)

How it ends (2018) (Tom Sutherland)

Zdjęcie
Podziel się

Ceniony amerykański aktor filmowy, zdobywca Oskara i Nagrody dla Najlepszego Aktora w Cannes. Urodził się 15 lipca 1961 roku w Longview w Teksasie. Był wszechstronnie uzdolniony -czego się nie dotknął, osiągał sukcesy.

Na początku college’u pasjonował się futbolem – bez problemu udało mu się załapać na sportowe stypendium,. Później ćwiczył swoje umiejętności wokalne, by zostać tenorem. Na tym polu także odnosił sukcesy – udało mu się dostać na dwa stypendia. Kolejne, w Berkeley, było już związane z aktorstwem – ostatnią i największą pasją Foresta. Zanim po raz pierwszy pojawił się w filmie, był już „weteranem” sceny teatralnej.

Zadebiutował typową dla siebie, wziąwszy po uwagę zainteresowania, rolą gracza futbolowego w filmie w 1982 roku „Bezstroskie lata w Ridgemont High” (w tym samym filmie zadebiutował także Nicolas Cage). Trzy lata później pojawił się w roli Cuffeya w znanym w Polsce miniserialu „Północ-południe” (ciąg dalszy w 1986), dalej jego kariera toczyła się dość gładko. Miał szczęście współpracy z wielkimi reżyserami i obok wielkich aktorów, już u progu kariery. Mimo wielu znakomitych kreacji, nigdy nie był jednak rozpieszczany przez amerykańską krytykę.

W 1986 roku wystąpił u Martina Scorsese w filmie „Kolor pieniędzy” z Paulem Newmanem i Tomem Cruisem. W tym samym roku zagrał jedną z głównych ról w głośnym, obsypanym nagrodami filmie Olivera Stone’a „Pluton” z Charliem Sheenem i Willemem Dafoe.

ycipk-b5th4g

W 1987 roku wystąpił w nieco lżejszym filmie wojennym Barry’ego Levinsona „Good Morning, Vietnam”, u boku Robina Williamsa, zaś w 1988 zagrał główną rolę saksofonisty Charliego „Birda” Parkera w filmie biograficznym Clinta Eastwooda „Bird”, za którą otrzymał Nagrodę Aktorską na festiwalu w Cannes oraz nominację do Złotego Globu. Wbrew pozorom, rola wcale nie była przełomem w karierze aktora, wręcz przeciwnie – dobra passa jakby się skończyła.

Aktor co prawda cały czas grał, ale już w bardziej przeciętnych produkcjach. Absolutnymi wyjątkami były tutaj udział (w roli Jody’ego) w brytyjsko-japońskiej produkcji Neila Jordana „Gra pozorów” (1992) , rola u Roberta Altmana w „Prêt-á-porter” (1994) oraz w znanym filmie Wayne’a Wanga „Dym” (1995).

W 1993 roku wystąpił u Kiefera Sutherlanda w filmie telewizyjnym „Cela śmierci” , w 1994 – w roli pułkownika w thrillerze politycznym „Wróg wewnętrzny”, w 1995 – w głośnej produkcji sci-fi „Gatunek”, a w 1996 – wraz z Johnem Travoltą w filmie „Fenomen”.

W 1999 roku zagrał główną rolę w filmie Jima Jarmuscha „Ghost Dog: Droga Samuraja”, czym zyskał sobie uznanie, bynajmniej nie amerykańskiej krytyki. W 2000 roku wystąpił ponownie obok Johna Travolty, tym razem w produkcji sci-fi „Bitwa o ziemię”. W 2001 roku po raz kolejny w karierze, wystąpił w filmie, którego fabuła osnuta jest wokół wojny w Wietnamie – „Zielony smok”.

W 2002 roku zagrał z kolei u Davida Finchera w „Azylu”, obok Jodie Foster oraz w thrillerze Joela Schumachera „Telefon”. W 2005 roku pojawił się w nietypowej, islandzko – amerykańskiej produkcji „Mała podróż do nieba” oraz w filmie Abla Ferrary „Maria” z Juliette Binoche w roli głównej.

ycipk-b5th4g

W 2006 roku wystąpił obok Kim Basinger i Danny’ego DeVito w filmie Marka Rydella „Even Money”, jednak w tym roku o niebo ważniejszą w karierze Whitakara jest* rola Idi Amina - jednego z najbardziej barbarzyńskich dyktatorów świata, samozwańczego prezydenta Ugandy* - w filmie „Ostatni król Szkocji”. Za tę wspaniałą kreację aktor doczekał się statuetki Oskara (wcześniej nie dostał nawet jednej nominacji), Złotego Globu i nagrody BAFTA.

Przygotowania do roli nie należały do najprostszych – aktor uczył się języka Swahili, szczególnie trudnego akcentu, przestudiował wszystkie dostępne dokumenty i nagrania dotyczące Idi Amina, spotykał się z jego rodziną, z ludźmi, którzy go znali i dla niego pracowali. Sam przyznał, że przygotowania do tej roli zajęły mu najwięcej czasu spośród wszystkich innych, jakich kiedykolwiek grał.

Aktor podejmuje się kolejnych wyzwań. W 2008 zagrał w dwóch filmach: "8 części prawdy", "Królowie ulicy". Potem wcielił się w postać Charliego w "Błękitnym deszczu".* W 2010 roku wystąpił w: "Lullaby for Pi", "Catch.44".*

Nie wszyscy wiedzą, że Whitaker to także reżyser filmowy. Nie są to może filmy wybitne, nie ponoszą jednak komercyjnej klęski, a niektóre z nich doczekały się całkiem sporej grupy odbiorców na całym świecie. Jako reżyser, Whitaker zadebiutował filmem „Handlarze” w 1993 roku. Dwa lata później wyreżyserował film „Czekając na miłość” z Whitney Houston, a w 1998 – „Ulotną nadzieję” z Sandrą Bullock. W 1998 zrealizował także film TV „Black Jaq”, a w 2004 - popularną komedię „Córka prezydenta”.

W 1996 roku Forest Whitaker poślubił aktorkę Keisha Nash. Mają dwie córki - Sonnet i True.

ycipk-b5th4g

Zobacz: Najlepsze filmy SF 2016 roku

ycipk-b5th4g
ycipk-b5th4g