ycipk-2dwahm
ycipk-2dwahm

Frances McDormand - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Chicago

Filmografia:

Leg Work (1987) (Willie Pipal)

Fargo (1996) (Marge Gunderson)

Wszystkie odloty Cheyenne'a (2011) (Jane)

Beyond Rangoon (1995) (Andy)

Szepty Aniołów (1998) (Conlon)

Madeline (1998) (Miss Clavel)

Plain Pleasures (1996)

Hidden Agenda (1990) (Ingrid)

Zemsta Tony'ego Cimo (1986) (Brigette)

Fala zbrodni (1985) (Nun)

Człowiek, którego nie było (2001) (Doris Crane)

Żona rzeźnika (1991) (Grace)

Kochankowie z Księżyca. Moonrise Kingdom (2012) (Mrs. Bishop)

Lęk Pierwotny (1996) (Dr. Molly Arrington)

Na skróty (1993) (Betty Weathers)

Hidden in America (1996) (Gus)

Cudowni Chłopcy (2000) (Sara Gaskell)

Crazy in Love (1992) (Clare)

Passed Away (1992) (Nora Scanlan)

Śmiertelnie proste (1984) (Abby)

U progu sławy (2000) (Elaine Miller)

Johnny Skidmarks (1998) (Alice)

Palookaville (1995) (June)

Scandal Sheet (1985)

Dochodzenie (2002) (Michelle)

Darkman (1990) (Julie Hastings)

Scottsboro: An American Tragedy (2000) (głos)

Na granicy (1996) (1996) (Bunny)

Laurel Canyon (2002) (Jane)

Lepiej późno, niż później (2003) (Zoe Barry)

Paradise Road (1997) (Dr. Verstak)

Mississippi w ogniu (1988) (Mrs. Pell)

Ścieżka strachu (1990) (Mayor's Secretary)

Promised Land (2012) (Sue Thomason)

Madagaskar 3 (2012) (Kapitan Chantel DuBois)

Tajne przez poufne (2008) (Linda Litzke)

Twilight Zone, The (1985) (Amanda Strickland)

Kobieta-Kot (2004)

Zacni kowboje (1995) (Eve Calloway)

Transformers 3 3D (2011) (Charlotte Mearing)

Daleka Północ (2005) (Glory)

Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country (1993) (siebie)

Arizona junior (1987) (Dot)

Chattahoochee (1990) (Mae Foley)

Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (2017)

Wyspa psów (2018) (Tłumaczka)

Zdjęcie
Podziel się

Ceniona amerykańska aktorka filmowa i teatralna, kojarzona przede wszystkim z rolami w filmach braci Coen. Zdobywczyni Oskara za niezapomnianą kreację ciężarnej policjantki w filmie „Fargo”. Prywatnie – żona Joela Coena.

Urodziła się 23 czerwca 1957 roku w Chicago, dorastała w Monessen w stanie Pennsylvania. Był adoptowaną córką kanadyjskiego ministra Vernana McDormanda i jego żony Noreen.

Aktorstwa uczyła się na studiach w Yale University School of Drama, które ukończyła w 1982 roku.

Karierę aktorską zaczynała na scenie teatralnej, z którą związana była przez całe lata dalszej kariery. Debiutowała u boku Holly Hunter w filmie braci Coen „Śmiertelnie proste” (1984), jeszcze w tym samym roku poślubiając jednego z filmowców – Joela.

ycipk-2dwahm

* Później kilkakrotnie występowała w filmach braterskiego duetu: w komedii kryminalnej „Arizona Junior” (1987) z Nicolasem Cagem, w epizodycznej roli w „Ścieżce strachu” (1990), jako Marge Gunderson w „Fargo” (1996, Oskar, American Comedy Award, Empire Award, Independent Spirit Award, NBR Award, Golden Satellite Award, nominacja do BAFTA, Złotego Globu i Saturna, liczne nagrody krytyków) oraz Doris Crane w „Człowieku, którego nie było” (2001, nominacja do Saturna). W 1988 roku zasłynęła jako odtwórczyni głównej roli żeńskiej w kryminalnym thrillerze Alana Parkera „Mississippi w ogniu” z Genem Hackmanem i Willemem Dafoe (nominacja do Oskara).*

Zagrała też u Kena Loacha w „Tajnej placówce” (1990) oraz w dwóch filmach Sama Raimiego – komediowej „Fali zbrodni” (1985) i w horrorze „Człowiek ciemności” (1990) z Liamem Neesonem.

Partnerowała Gary’emu Oldmanowi i Dennisowi Hopperowi na planie dramatu „Chattahoochee” (1989) , Bobowi Hoskinsowi na planie komedii „Odszedł bez słowa” (1992) oraz ponownie spotkała się z Holly Hunter przy okazji telewizyjnego dramatu „Szalona w miłości” (1992).

* Była jedną z laureatek zespołowej nagrody aktorskiej w Wenecji oraz Złotego Globu za występ w dziele Roberta Altmana „Na skróty” (1993).*

W 1995 roku wystąpiła w wyreżyserowanym przez Tommy’ego Lee Jonesa westernie TV „Zacni kowboje” oraz zagrała siostrę Patricii Arquette w przygodowym dramacie „Ucieczka z Rangunu” Johna Boormana.

ycipk-2dwahm

Za rolę Gus w telewizyjnym filmie „Pod wiatr” (1996) z Jeffem Bridgesem otrzymała jedyną nominację do Emmy.

W tym samym, 1996 roku dołączyła do gwiazdorskiej obsady thrillera „Lęk pierwotny”, rok później partnerowała Glenn Close na planie wojennego dramatu „Rajska droga” (1997) w reżyserii Bruce’a Beresforda, a po występach w mniej znanych produkcjach: komedii „Madeline”, dramacie „Szepty aniołów” i thrillerze „Śmierć w obiektywie” (wszystkie z 1998 roku),* zasłynęła jako odtwórczyni roli Elaine Miller w komedii muzycznej Camerona Crowe „U progu sławy” z Kate Hudson i Billym Crudupem (2000, nominacja do Oskara, BAFTA i Złotego Globu, Blockbuster Entertainment Award, liczne nagrody i wyróżnienia krytyków).*

W tym samym, 2000 roku zagrała z Michaelem Douglasem, Katie Holmes i Robertem Downeyem Juniorem w obyczajowym filmie Curtisa Hansona „Cudowni chłopcy”. Później przyszedł czas na występ u boku Roberta De Niro w „Dochodzeniu” (2002), rolę w niezależnej produkcji „Na wzgórzach Hollywood” (2002, nominacja do Independent Spirit Award) oraz występ obok Diane Keaton i Jacka Nicholsona w znanej komedii romantycznej „Lepiej późno niż później” (2003).

W 2005 roku dwa razy pojawiła się obok Charlize Theron – w dramacie Nicka Karo „Daleka północ” (nominacja do Oskara, Złotego Globu i BAFTA) oraz w filmie akcji sci-fi „Aeon Flux”, zaś za drugoplanową kreację w komedii romantycznej „Przyjaciele z kasą” (2006) z Jennifer Aniston została nagrodzona drugą Independent Spirit Award.

Ostatnio wystąpiła w tytułowej roli w brytyjskiej komedii „Miss Pettigrew Lives for a Day” (2008) oraz ponownie spotkała się na planie z mężem i szwagrem przy realizacji komediowego filmu „Tajne przez poufne” (2008) z Georgem Clooneyem, Johnem Malkovichem, Tildą Swinton i Bradem Pittem.

ycipk-2dwahm

* W 1998 roku została uhonorowana specjalną nagrodą na festiwalu Sundance za wkład w rozwój kina niezależnego.*

ycipk-2dwahm
ycipk-2dwahm