WP
WP

Frank Oz - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Frank Oz jest reżyserem, producentem, aktorem oraz scenopisarzem. Popularność zdobył jako twórca i pomysłodawca Muppetów. Wraz z Jimem Hendersonem nakręcił "The Dark Crystal" a po oniesieniu przez ten film sukcesu także kilka innych produkcji o Muppetach. Reżyserował także filmy "Parszywe Drania", "What About Bob?" i wiele innych.

WP
Data urodzenia

25.05.1944

Miejsce urodzenia

Hereford, Wielka Brytania

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo 3D (1999) (Yoda (głos))

Gwiezdne wojny: Powrót Jedi (1983)

Blues Brothers (1980) (oficer)

Potwory i spółka (2001)

Gwiezdne wojny: Atak klonów 3D (2002) (Yoda)

Superman III (1983) (chirurg)

Szpiedzy tacy jak my (1985) (Test Monitor)

Gwiezdne wojny: Imperium kontratakuje (1980)

Blues Brothers 2000 (1998)

Uniwersytet potworny (2013) (Fungus)

Labirynt / Labirynth (1986) (1986) (Czarnoksiężnik)

Opowieść wigilijna Muppetów (1992) (Panna Piggy jako Emily Cratchit / Miś Fazi jako Fozziewig / Orzeł Sam jako Dyrektor Junior High Graduates / Zwierzak / Dozorca George / Koń i dorożkarz / Sprzedawca warzyw)

Muppety na Wyspie Skarbów (1996) (Panna Piggy / Miś Fazi / Orzeł Sam / Zwierzak / George)

Zathura - kosmiczna przygoda (2005) (Robot)

Adventures of Elmo in Grouchland, The (1999) (Bert / Grover / Ciasteczkowy Potwór)

Time Piece (1965) (posłaniec)

Muppet Movie, The (1979) (Panna Piggy / Fozzie / Zwierzak)

Muppety na tropie (1981) (Panna Piggy / Fozzie / Zwierzak)

Cinderelmo (1999) (Bert / Grover / Ciasteczkowy Potwór)

Innocent Blood (1992) (patolog)

Muppets From Space (1999) (Panna Piggy / Fozzie / Zwierzak)

Sesame Street Presents Follow That Bird (1985) (Ciasteczkowy Potwór / Bert / Grover)

American Werewolf in London, An (1981) (Mr. Collins/Miss Piggy)

Nieoczekiwana zmiana miejsc (1983) (Skorumpowany gliniarz)

Muppets Take Manhattan, The (1984) (Panna Piggy / Fozzie / Zwierzak)

Gwiezdne wojny: Zemsta Sithów 3D (2005) (Yoda)

WP
WP