WP
WP

George Clooney - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Aktor, reżyser i producent amerykański, obecnie - jedna z najbardziej niezależnych postaci amerykańskiego kina. Urodził się 6 maja 1961 roku w Lexington w stanie Kentucky w USA jako syn znanego prezentera telewizyjnego Nicka Clooneya.

Już jako dziecko poznał tajniki pracy w show-biznesie, w którym oprócz ojca pracowali też jego kuzyn oraz ciotka. W latach 1979-80 studiował na Northern Kentucky University.

Marzył o karierze baseballisty, kiedy jednak uznał, że nie zdziała wiele na tym polu, w wieku 21 lat wybrał się do Los Angeles, gdzie zatrzymał się u ciotki Rosemary (aktorki i piosenkarki) i spróbował szczęścia w filmie.

Zanim zdobył prawdziwą popularność, wystąpił w kilku nieudanych produkcjach, takich jak „Grizzly II” (1987), czy „Powrót zabójczych pomidorów” (1988), a także w wielu rolach telewizyjnych (m.in. „Roseanne” 1988-89, „Baby Talk” 1991, „Bodies of Evidence” 1993-94 i inne).

Dzięki ojcu i ciotce, Clooney był świetnie przygotowany do pracy w show-biznesie – kiedy więc osiągnął status gwiazdy, dzięki roli w znanym serialu „Ostry dyżur” (1994, po dwie nominacje do Złotego Globu i Emmy), świetnie się w tym odnalazł. Od tej pory Clooney coraz częściej pojawiał się w filmach kinowych.

WP

Jednym z pierwszych występów był udział obok Salmy Hayek i Quentina Tarantino w filmie Roberta Rodrigueza „Od zmierzchu do świtu” (1996) oraz występ w filmie „Szczęśliwy dzień” (1996, wraz z Michelle Pfeiffer). Potem przyszły role w takich filmach jak m.in. sensacyjny „Peacemaker” (1997, u boku Nicole Kidman), „Batman i Robin” (1997), wojenny film „Cienka czerwona linia” (1998), pierwszy występ u Stevena Soderbergha w komedii romantycznej ,b>„Co z oczu, to z serca” (1998, obok Jennifer Lopez), rola w pastiszowym „Bracie, gdzie jesteś?” braci Coen (2000, Złoty Glob), dramacie „Gniew oceanu” Wolfganga Petersena (2000), czy „Ocean’s Eleven” (2001; w 2004 i 2006 roku Clooney wystąpił w kolejnych sequelach filmu Soderbergha – „Ocean’s Twelve” i „Ocean’s Thirteen”).

W 2002 roku zagrał u tego samego reżysera w filmie science - fiction „Solaris”, którego scenariusz oparty został o powieść Stanisława Lema.

Rok 2002 to także rok reżyserskiego debiutu aktora, który zrealizował biograficzny dramat pod tytułem „Niebezpieczny umysł” z Julią Roberts, Mattem Damonem, Drew Barrymore, Bradem Pittem i nim samym w rolach głównych. Film został dobrze przyjęty przez krytykę (Nagroda Krytyków na festiwalu w Toronto za Najlepszy Debiut). Był też pokazywany w konkursie głównym Berlinale.

W 2003 Clooney ponownie zagrał u braci Coen w filmie „Okrucieństwo nie do przyjęcia” (obok Catherine Zety- Jones), w 2005 wystąpił (po raz kolejny obok Matta Damona) w thrillerze politycznym „Syriana”, za rolę w którym otrzymał Oskara i Złoty Glob w kategorii Najlepszy Aktor Drugoplanowy. W tym samym roku znów dał o sobie znać jako reżyser - i tym razem również jako scenarzysta - ambitnego, politycznego „Good Night and Good Luck”. Film zebrał szereg nagród i nominacji na całym świecie (nagroda za scenariusz w Wenecji, nominacja dla najlepszego reżysera w Wenecji, dwie nominacje do Złotego Globu, cztery nominacje do nagrody BAFTA oraz dwie nominacje do Oskara – za Najlepszy Scenariusz i Reżyserię).

W 2005 roku Clooney po raz kolejny zagrał u Soderbergha w filmie „The Good German” (razem z Cate Blanchett). W tym samym roku wyreżyserował serial telewizyjny dla HBO pod tytułem „Unscripted”. W 2007 roku zagrał w filmie "Ocean's 13" oraz w tytułowej roli w obrazie "Michael Clayton", za co został nominowany do Oscara. Rok 2008 to dwa filmy z udziałem aktora - "Tajne przez poufne" oraz "Miłosne gierki". W 2009 roku zagrał w obrazie "Człowiek, który gapił się na kozy" oraz w "W chmurach". Rok później zagrał tytułowego "Amerykanina".

WP

Jest współwłaścicielem spółki produkcyjnej Section Eight, wraz z reżyserem Stevenem Soderberghiem, z którym współpracuje od ponad 8 lat – początkowo jako jego dyżurny aktor, później także jako współproducent (Soderbergh był m.in. jednym z współproducentów debiutu Clooneya).

W latach 1989-1993 był żonaty z aktorką Talią Balsam. W latach 2009-2011 był związany z aktorką Elisabetta Canalis.

Data urodzenia

06.05.1961

Miejsce urodzenia

Lexington, Kentucky, USA

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Złoto pustyni (1999) (Archie Gates)

Fail Safe (2000) (Col. Jack Grady)

Cienka czerwona linia (1998) (kapitan Bosche)

Od zmierzchu do świtu (1996) (Seth Gecko)

Idy marcowe (2011) (Gubernator Mike Morris)

Ocean's 11 Ryzykowna gra (2001) (Danny Ocean)

Solaris (2002) (Chris Kelvin)

Okrucieństwo nie do przyjęcia (2003) (Miles Massey)

Gniew oceanu (2000) (Kapitan Billy Tyne)

Batman i Robin (1997) (Batman/Bruce Wayne)

Co z oczu, to z serca (1998) (Jack Foley)

Spadkobiercy (2011) (Matt King)

Bracie, gdzie jesteś? (2000) (Ulysses Everett McGill)

Mali Agenci (2001) (Devlin)

Grawitacja 3D (2013) (Matt)

Welcome to Collinwood (2002) (Jerzy)

Niebezpieczny umysł (2002) (Jim Byrd, agent CIA)

Szczęśliwy dzień (1996) (Jack Taylor)

Riptide (1984) (Lenny Colwell)

Ocean's 12 - Dogrywka (2004) (Danny Ocean)

Ave, Cezar! (2016)

Zakładnik z Wall Street (2016)

Kraina jutra (2015) (Frank Walker)

Obrońcy skarbów (2013) (George Stout)

Jerry Weintraub: Producent legenda (2011) ((on sam))

Amerykanin (2010) (Jack)

Szalony jak Fox ()

Tajne przez poufne (2008) (Harry Pfarrer)

Ocean's 13 (2007) (Danny Ocean)

Człowiek, który gapił się na kozy (2009) (Lyn Cassady)

W chmurach (2009) (Ryan Bingham)

Fantastyczny Pan Lis (2009) (Pan Fox)

Miłosne gierki (2008) (Jimmy 'Dodge' Connelly)

Michael Clayton (2007) (Michael Clayton)

Dobry Niemiec (2006) (Jake Geismar)

Good Night, and Good Luck (2005) (Fred Friendly)

Syriana (2005) (Robert Barnes)

Hunter (1984) (1984) (Matthew Winfield)

Jack`s Place (1992) (Rick Logan)

Starbuck Holger Meins (2002) (siebie)

E/R (1984) (Ace)

Combat High (1986) (Major Biff Woods)

Return to Horror High (1987) (Oliver)

Powrót zabójczych pomidorów (1988) (Matt Stevens)

Red Surf (1990) (Remar)

Unbecoming Age (1992) (Mac)

Harvest, The (1993) (Lip Syncing Transvestite)

Waiting for Woody (1998) (Siebie)

Peacemaker (1997) (Thomas Devoe)

Facts of Life, The (1979) (George Burnett)

Sunset Beat (1990) (Chic Chesbro)

Baby Talk (1991) (Joe)

Bodies of Evidence (1992) (Ryan Walker)

Without Warning: Terror in the Towers (1993) (Kevin Shea)

Full Tilt Boogie (1997) (Siebie)

Mali Agenci 3D (2003) (Devlin)

Suburbicon (2017)

WP
WP
WP