Trwa ładowanie...
d4h0ddb
d4h0ddb

Gregory Peck

Najnowsze informacje
4.1
(83 głosy)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

La Jolla, Kalifornia, USA

Filmografia:

Generał MacArthur (1977) (Douglas MacArthur)

Old Gringo (1989) (Ambrose Bierce)

Moby Dick (1998) (1998) (Father Mapple)

Przylądek strachu (1962) (1962) (Lee Heller)

Przylądek strachu (1991) (1991) (Lee Heller)

Only the Valiant (1951) (kapitan Richard Lance)

Captain Horatio Hornblower (1951) (kapitan Horatio Hornblower)

World in His Arms, The (1952) (Jonathan Clark)

Million Pound Note, The (1953) (Henry Adams)

Purple Plain, The (1954) (Bill Forrester, dowódca szwadronu)

Moby Dick (1956) (1956) (kapitan Ahab)

Billy Dwa Kapelusze (1973) (Arch Deans)

I Walk the Line (1970) (Henry Tawes)

Mackenna's Gold (1969) (MacKenna)

Arabeska (1966) (David Pollock)

Beloved Infidel (1959) (Scott Fitzgerald)

Pork Chop Hill (1959) (Joe Clemons)

Macomber Affair, The (1947) (Robert Wilson)

Yellow Sky (1948) (Stretch)

Great Sinner, The (1949) (Fedja)

Man in the Gray Flannel Suit, The (1956) (Tom Rath)

Passage à l'acte (1993) (Atticus Finch)

Other People's Money (1991) (Andrew Jorgenson)

Amazing Grace and Chuck (1987) (Prezydent)

Wilki morskie (1980) (Lewis Pugh)

Shoot Out (1971) (Clay Lomax)

Chairman, The (1969) (John Hathaway)

Był tu Salvaje (1969) (Sam Varner)

Miraż (1965) (David Stillwell)

A oto koń siny (1964) (Manuel Artiguez)

Twelve O'Clock High (1949) (gen. Frank Savage)

David and Bathsheba (1951) (David)

Biały Kanion (1958) (James McKay)

Kapitan Newman (1963) (Josiah Newman)

Jak zdobyto Dziki Zachód (1962) (Cleve Van Valen)

Marooned (1969) (Charles Keith)

Keys of the Kingdom, The (1944) (ojciec Francis Chisholm)

Duel in the Sun (1946) (Lewt McCanles)

Yearling, The (1946) (Penny Baxter)

Gentleman's Agreement (1947) (Philip Schuyler Green)

Rewolwerowiec (1950) (Jimmie Ringo)

Snows of Kilimanjaro, The (1952) (Harry Street)

Ken Murray Shooting Stars (1979) (siebie)

Rzymskie wakacje / Roman Holiday (1953) (1953) (Joe Bradley)

Night People (1954) (pułkownik Steve Van Dyke)

Żona modna (1957) (Mike Hagen)

On the Beach (1959) (Dwight Lionel Towers)

Działa Nawarony (1961) (Keith Mallory)

Zabić drozda (1962) (Atticus Finch)

Omen (1976) (Robert Thorn)

Synowie III Rzeszy (1978) (Dr. Josef Mengele)

Days of Glory (1944) (Vladimir)

Valley of Decision, The (1945) (Paul Scott)

Urzeczona (1945) (Dr Anthony Edwards)

Akt oskarżenia (1947) (Anthony Keane)

Zdjęcie
Zdjęcie

Amerykański aktor, jedna z największych gwiazd w historii kina. Przez ponad 5 dekad stale gościł na ekranach kin, największą popularność zdobywając w latach 40-tych i 50-tych.

Urodził się 5 kwietnia 1916 roku w miejscowości La Jolla w Kalifornii. Nie miał stabilnego dzieciństwa – jego rodzice rozwiedli się, kiedy miał 5 lat, w wyniku czego zamieszkał z babcią. Ta często zabierała chłopca do kina, gdzie chodzili także razem z ulubionym psem. Miał zostać lekarzem, jednak pod wpływem silnego wrażenia, jakie wywarła na przyszłym aktorze obejrzana w Nowym Jorku sztuka teatralna, postanowił diametralnie zmienić preferencje co do przyszłego zawodu. Zaczął uczęszczać do Neighbourhood Playhouse w Nowym Jorku, by w 1942 roku zadebiutować na scenie Broadwayu („The Morning Star”), a rok później – w filmie „Dni chwały” (1943).

Jako aktor zdolny i przystojny, szybko zyskał uznanie i sławę – występ w kolejnym filmie „Klucze królestwa” (1944) przyniósł mu pierwszą nominację do Oscara.

W 1945 roku po raz pierwszy miał okazję współpracy z Alfredem Hitchcockiem na planie „Urzeczonej” z Ingrid Bergman. Z mistrzem spotkał się ponownie w 1947 roku na planie filmu „Akt oskarżenia”.

Z reguły grywał postaci bohaterów szlachetnych i prawych. Występował w różnych gatunkach filmowych – w westernie (m.in. „Pojedynek w słońcu” 1946, „Jim Ringo Rewolwerowiec” Henry’ego Kinga 1950, „Biały kanion” 1958 Williama Wylera, również jako producent, „Jak zdobywano Dziki Zachód” z Johnem Waynem 1962), filmie familijnym („Roczniak” 1946, Złoty Glob, nominacja do Oscara), w melodramacie („Dżentelmeńska umowa” Elii Kazana 1947, nominacja do Oscara), komedii romantycznej („Rzymskie wakacje” 1953 Williama Wylera z Audrey Hepburn, nominacja do BAFTA), filmie przygodowym („Śniegi Kilimandżaro” Henry’ego Kinga 1952, „Moby Dick” Johna Hustona 1956 i wersja TV z 1998, Złoty Glob), filmie wojennym („Z jasnego nieba” 1949, nominacja do Oscara, „Działa Navarony” 1961), thrillerze („Przylądek strachu 1962 i remake Martina Scorsese z 1991), czy w filmie science-fiction („Uwięzieni w kosmosie” Johna Sturgesa 1969).

Podobno odrzucił rolę w filmie „Pokochajmy się” (1960) Ivesa Montanda, ponieważ – co ciekawe – nie chciał pracować z Marilyn Monroe.

Za rolę w dramacie „Zabić drozda” (1962) Roberta Mulligana otrzymał Oscara, Złoty Glob oraz nominację do BAFTA dla Najlepszego Aktora.

W latach 50-tych, u szczytu popularności, dwukrotnie uhonorowany został Złotym Globem dla Najbardziej Popularnego Aktora (Henrietta Award, 1951 i 1955).

W 1968 roku otrzymał Honorowego Oscara za działalność humanitarną, w 1969 – Honorowy Złoty Glob za szczególny wkład w historię kina (nagroda im. Cecile’a B. DeMille’a).

Nagrody Specjalne za całokształt działalności przyszły nieco później – w 1986 roku aktor otrzymał taką nagrodę na MFF w San Sebastián, w 1989 – na MFF Cannes oraz w USA (od Amerykańskiego Instytutu Filmowego), w 1993 – Honorowego Złotego Niedźwiedzia w Berlinie, w 1995 – Honorowego Césara, w 1996 –Nagrodę Specjalną na MFF w Karlovych Varach, a w 1998 – Niemiecką Nagrodę Filmową za całokształt.

Zmarł 12 czerwca 2003 roku w Los Angeles. Został pochowany w mauzoleum znajdującym się w katedrze w Los Angeles.

d4h0ddb
d4h0ddb

d4h0ddb
d4h0ddb
d4h0ddb