ycipk-179hvi
ycipk-179hvi

Greta Gerwig - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-179hvi

Greta Gerwig zaczynała jako scenarzystka, od produkcji niezależnych: HANNAH WCHODZI PO SCHODACH i NOCE I WEEKENDY. Zwróciła na siebie uwagę krytyków i widzów na całym świecie dzięki swojej pierwszej współpracy z Noah Baumbachem. Za rolę w filmie GREENBERG, w którym występowała razem z Benem Stillerem, otrzymała nominację do Gotham Award oraz Independent Spirit Awards. Po tym sukcesie, jej kariera nabrała tempa. Zagrała w komercyjnych produkcjach - ARTUR, gdzie partnerowała Hellen Mirren i Russelowi Brandowi oraz SEX STORY z Natalie Portman i Ashtonem Kutcherem. Główne role w komediach LOLA VERSUS i PANNICE W OPAŁACH oraz występ w komedii Woody’ego Allena ZAKOCHANI W RZYMIE potwierdziły jej miejsce wśród najciekawszych i najbardziej obiecujących aktorek młodego pokolenia.

ycipk-179hvi
Data urodzenia

04.08.1983

Miejsce urodzenia

Sacramento, USA

Scenarzysta
Filmografia

Artur (2011) (Naomi Quinn)

Zakochani w Rzymie (2012) (Sally)

Lola Versus (2012) (Lola)

Plan Maggie (2016) (Maggie)

Greenberg (2010) (Florence Marr)

Side by Side (2012) ((ona sama))

Frances Ha (2012) (Frances)

Corrections, The ()

Baghead (2008) (Michelle)

Lady Bird (2017)

ycipk-179hvi
ycipk-179hvi