ycipk-2binz7
ycipk-2binz7

Halina Wyrodek - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Olkusz Polska

Filmografia:

Marcowe migdały (1989) (Ela)

Baśń o Pączkowej (1996) (Pączkowa)

Strach (1975) (Danka)

Autoportret z kochanką (1996)

Sztos (1997)

Królowa chmur (2003)

Ślad na ziemi (serial) () (Wieśka)

Wyprawa Profesora Gąbki ()

Wodzirej (1977)

Stacyjka () (Wyrobkowa)

Zdjęcie
Podziel się

Ukończyła Wydział Aktorski krakowskiej PWST. Była aktorką Teatru im. Juliusza Słowackiego, ale sławę zdobyła jako gwiazda "Piwnicy pod Baranami", gdzie zasłynęła wykonaniem piosenki "Ta nasza młodość", do słów Tadeusza Śliwiaka z muzyką Zygmunta Koniecznego.

Wystąpiła - często w rolach drugoplanowych lub w epizodach - w wielu filmach, m.in. w "Zmorach" Wojciecha Marczewskiego, "Grzesznym żywocie Franciszka Buły" Janusza Kidawy, "Dwóch księżycach" Andrzeja Barańskiego, "Vincim" Juliusza Machulskiego.

ycipk-2binz7
ycipk-2binz7
ycipk-2binz7