ycipk-408rt9
ycipk-408rt9

Hanka Bielicka - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Konowka, Ukraina

Filmografia:

Pan Wołodyjowski (1969) (Stolnikowa)

Małżeństwo z rozsądku (1966) (matka Joanny)

Dwie Brygady (1950) (aktorka Sarnecka grająca Karhanową)

Niewiarygodne przygody Marka Piegusa () (Matka Cześka)

Celuloza (1953) (Szamotulska)

Autobus odjeżdża 6.20 (1954) (kierowniczka hotelu)

Zakazane piosenki (1946) (śpiewaczka uliczna)

Piekło i niebo (1966) (druga żona Franciszka)

Ja wam pokażę! (2006) (ciotka Judyta)

Irena do domu! (1955) (Kwiatkowska)

Sprawa do załatwienia (1953) (handlarka, pasażerka wagonu sypialnego)

Dwie godziny (1946) (sąsiadka Marty; nie występuje w czołówce)

Dom bez okien (1962) (Korolkiewiczowa)

Cafe "Pod Minogą" (1959) (Apolonia Karaluch)

Zdjęcie
Podziel się

Hanka Bielcka urodziła się w 1915 roku w miejscowości Konowka (obecnie Ukraina). Studiowała romanistykę na Uniwersytecie Warszawskim i aktorstwo w Państwowym Instytucie Sztuki Teatralnej w Warszawie pod okiem Aleksandra Zelwerowicza.

- Zelwer nauczył mnie sztuki aktorskiej. Już w szkole uświadomił mi, że będę aktorką charakterystyczną - wspominała w jednym z wywiadów. Tak naprawdę dał mi popalić... dopiero na trzecim roku. Przejęta do granic recytowałam jakiś tragiczny monolog, gdy nagle Zelwerowicz ryknął: "Zabierzcie tego krokodyla ze sceny, bo umrę ze śmiechu!"... A potem jeszcze mnie dobił: "Gdyby przyszło pani do głowy grać Ofelię, to radzę już w pierwszym akcie iść do zakonu, bo inaczej widzowie skonają ze śmiechu" - opowiadała aktorka.

Na scenie zadebiutowała w 1939 roku w Teatrze na Pohulance w Wilnie i w czasie okupacji wystąpiła tam kilkakrotnie w rolach komediowych. Po wojnie przeszła do Teatru Dramatycznego w Białymstoku, od 1949 Bielicka grała w warszawskim Teatrze Współczesnym. W 1954 r. na ponad 40 lat związała się z Teatrem Syrena. Często pojawiała się także na estradzie, m.in. w kabaretach "Szpak", "U Lopka", "U Kierdziołka".

Bielicka najbardziej zasłynęła dzięki kabaretowej postaci Dziuni Pietrusińskiej - komentującej paradoksy rzeczywistości "paniusi miejsko-wiejskiej z dość poważnie zmąconym poczuciem własnych korzeni".

ycipk-408rt9

Hanka Bielicka wygłaszała słynne monologi z właściwym sobie... temperamentem, w zawrotnym tempie. W roli Dziuni bawiła publiczność i słuchaczy radiowych przez 25 lat; wygłosiła ponad tysiąc monologów. Atrybutami kreowanej przez siebie postaci uczyniła kapelusze i torebki.

Zagrała także w ponad 20 filmach, m.in. w "Zakazanych piosenkach", "Celulozie", "Cafe pod Minogą" i "Małżeństwie z rozsądku" oraz wielu serialach m.in. "Wojnie domowej" i "Badziewiakach".

Porównując się z innymi ludźmi w kwestii zawodu, uważam się za osobę absolutnie szczęśliwą - powtarza Bielicka.

Jak dodaje, źródłem jej życiowego optymizmu jest przede wszystkim udane dzieciństwo. Ja miałam bardzo szczęśliwe dzieciństwo. To azyl, do którego zawsze można się odwołać, kiedy jest człowiekowi ciężko - uważa.

Za swoją wieloletnią działalność artystyczną Bielicka została odznaczona w październiku przez ministra kultury medalem Gloria Artis.

ycipk-408rt9
ycipk-408rt9
ycipk-408rt9