ycipk-2mjn67
ycipk-2mjn67

Henryk Gołębiewski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Warszawa

Filmografia:

Dług (1999) (1999) (Robotnik na budowie domu Adama)

Księstwo (2011) (Dudek)

Czas Zdrady (1997) (Żołnierz)

Kac Wawa (2012) (Policjant)

Drogówka (2013) (Kierowca Malucha)

Dzień Świra (2002)

Historie miłosne (1997) (Taksówkarz)

Wielkie rzeczy: Gra (2000) (Karłowski)

Requiem (2001)

Edi (2002) (Edi)

D.I.L. (2002)

Kżyrzacy 2 (2002) (Heniek)

Cudownie ocalony (2004) (kamieniarz)

Ostatni klaps (2015) (Operator)

Boża podszewka II ()

Podróż za jeden uśmiech (1972) (Poldek Wanatowicz)

Ale się kręci () (Maciej Maciejak)

Pod Mocnym Aniołem (2014) (Pijak)

Stary człowiek i pies (2008) (Alkocholik)

Dziki () (kłusownik)

Klinika samotnych serc () (Pan Wacek)

Przedtem, potem (2012) (Grabarz)

Ten okrutny, nikczemny chłopak (1972) (Chłopak w domu dziecka)

Zanim nadejdzie dzień (1977)

Dziki 2. Pojedynek () (Tato Romusia)

Całkiem nowe lata miodowe () (kierowca szambowozu)

Ojciec Mateusz () (Więzień Gruby)

Hania (2007) (menel)

Lawstorant (2004) (Bawół)

Abel twój brat (1970) (Henryk Balon)

Taxi A (2007) (Robotnik)

Mamuśki () (alkoholik Żebrowski)

Strajk (2006) (kamieniarz Marek)

Job, czyli ostatnia szara komórka (2006)

Czeka na nas świat (2006) (Złomiarz)

Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) (facet w izbie wytrzeźwień)

Nie zaznasz spokoju (1977) (Kuba)

Sara (1997) (1997)

Lombard. Życie pod zastaw ()

Zdjęcie
Podziel się

Aktor niezawodowy. Szczególnie popularny w dzieciństwie, kiedy był jednym z najbardziej znanych aktorów dziecięcych, szczególnie dzięki filmom Janusza Nasfetera. Wystąpił m.in. w filmach: "Abel, twój brat", "Wakacje z duchami (Pikador), "Podróż za jeden uśmiech" (Poldek), "Stawiam na Tolka Banana" (Cegiełka), "Koniec wakacji". "Nie zaznasz spokoju " był ostatnim filmem w jakim zagrał jako młody chłopak. Ukończył szkołę zawodową i poszedł do wojska. Pracował w brygadach remontowo- budowlanych. W latach 90. powrócił do aktorstwa dzięki Agencji Aktorskiej Jerzego Gudejki. Początkow grał jedynie epizody. M.in. w "Bożej podszewce ", "Wielkich rzeczach", "Sarze", "Długu", w kilku odcinkach "Plebanii", "Requiem" i w "Dniu świra". Dopiero Piotr Trzaskalski powierzył mu główną rolę w „Edim” (2002) - rolę, która przyniosła mu ogromy sukces i wiele nagród – w tym specjalną Złotą Kaczkę 2003, nagrodę miesięcznika Film. Za tę rolę był także nominowany do Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł 2003 za najlepszą główną rolę
męską.

ycipk-2mjn67
ycipk-2mjn67