Trwa ładowanie...
d47d2ks
d47d2ks

Igor Przegrodzki

Najnowsze informacje
4.1
(17 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Landwarów k. Wilna (obecnie Litwa)

Filmografia:

Powrót do Polski (1988) (Kazimierz Władysław Seyda)

Marcowe migdały (1989) (Profesor Olszyna)

Olimpiada 40 (1980) (Major Hans von Klabe)

Klątwa doliny węży (1987) (Breecher)

Świnka (1990) (Dyrektor rzeźni)

Sekret (1973) (1973) (Prorektor)

Boża podszewka II () (Ksiadz Cyryl)

Stanisław i Anna (1985) (Papież Innocenty X)

Ubranie prawie nowe (1963) (Gość)

To ja zabiłem (1974) (Sędzia)

Zaraza (1971) (Kierownik wydziału zdrowia)

To nie tak jak myślisz, kotku (2008) (Profesor Gaszyński)

Parę osób, mały czas (2005) (ojciec Jadwigi)

Godzina za godziną (1974) (redaktor Łęski)

Mniejszy szuka Dużego (1975) (Aktor grający w historycznym gigancie)

Test pilota Pirxa (1978) (Mc Guirr)

Ostatni prom (1989) (Lekarz)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (żołnierz czytający rękopis)

Zdjęcie

Podczas długiej kariery zawodowej Przegrodzki wcielił się w ponad 200 ról teatralnych. W 1958 r. m.in. zagrał Hamleta w przedstawieniu Jakuba Rotbauma, a w 1967 r. aktora można było zobaczyć w roli Robesspierre'a w spektaklu "Sprawa Dantona" Stanisławy Przybyszewskiej w reż. Jerzego Krasowskiego. Wcielał się również w postaci z dramatów Fredry, Słowackiego i Gombrowicza.

Przegrodzki był również aktorem filmowym. Zagrał w kilkudziesięciu filmach i serialach, m.in. w "Pętli" (1957), "Rękopisie znalezionym w Saragossie" (1964), "Lalce" (1968) Wojciecha Jerzego Hasa oraz "Marcowych migdałach" (1989) Radosława Piwowarskiego. Jednym z najgłośniejszych seriali z jego udziałem jest "Stawka większa niż życie".

Przegrodzki był wielokrotnie nagradzany i odznaczany za działalność aktorską. M.in. w 2004 r. został odznaczony Kawalerskim Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, a w 2006 r. Złotym Medalem Gloria Artis 2006.

d47d2ks
d47d2ks
d47d2ks
d47d2ks