ycipk-313ae9
ycipk-313ae9

James McAvoy - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Glasgow

Filmografia:

Gnomeo i Julia (2011) (Gnomeo)

Dzieci Diuny (2003) (Leto Atreides II)

Wimbledon (2004) (Carl Colt)

Spisek / The Conspirator (2010) (2010) (Frederick Aiken)

Dolina cieni (2002) (McNess)

Gnomeo i Julia. Tajemnica zaginionych krasnali (2018) (Gnomeo)

Victor Frankenstein (2015) (2015) (Viktor Von Frankenstein)

X-Men: Apocalypse (2016) (Charles Xavier)

Trans (2013) (Simon)

Welcome to the Punch (2013) (Max Lewinsky)

Disappearance of Eleanor Rigby: His, The (2013) (Conor Ludlow)

Brud (2013) (Bruce Robertson)

X-Men: Przeszłość, która nadejdzie (2014) (Charles Xavier)

Disappearance of Eleanor Rigby: Hers, The (2013) (Conor Ludlow)

Last Station, The (2009) (Valentin Bulgakov)

Penelope (2006) (Max)

Wanted Ścigani (2008) (Wesley Gibson)

Zakochana Jane (2007) (Tom Lefroy)

Ostatni król Szkocji (2006) (Nicholas Garrigan)

Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa (2005) (Mr. Tumnus)

X-Men: Pierwsza klasa (2011) (Professor Charles Xavier)

Artur ratuje Gwiazdkę (2011) (Arthur)

Miłosna układanka (2006) (Brian Jackson)

Pokuta (2007) (Robbie Turner)

Split (2016) (2016) (Dennis / Patricia / Hedwig / The Beast / Kevin Wendell Crumb / Barry / Orwell / Jade)

Atomic Blonde (2017)

Zanurzeni (2017) (James)

Glass (2019) ( Kevin Wendell Crumb / Bestia / Patricia / Dennis / Hedwig / Barry / Jade / Orwell / Heinrich / Norma )

X-Men: Mroczna Phoenix (2019) (Charles Xavier / Profesor X)

To: Rozdział 2 (2019) ( Bill Denborough )

Zdjęcie
Podziel się

Jeden z najbardziej znanych szkockich aktorów i jeden z najzdolniejszych aktorów młodego pokolenia w ogóle. Gwiazda „Pokuty” i „Ostatniego króla Szkocji”. Zdobywca Nagrody Aktorskiej w Cannes jako Male Revelation.

Urodził się 21 kwietnia 1979 roku w szkockim Glasgow w Wielkiej Brytanii.

Po rozwodzie rodziców, od 7. roku życia wychowywany był przez dziadków ze strony matki. Jego dziecięce marzenia o zostaniu aktorem miały szansę dość szybko się urzeczywistnić.

Zadebiutował już jako 16-latek w thrillerze „The Near Room” (1995).

ycipk-313ae9

Wystąpił jeszcze w dramacie wojennym „Sanatorium poetów” (1997) oraz w filmie TV „Lorna Doone” (2000), zanim zadebiutował w amerykańsko – brytyjskiej produkcji wojennej „Kompania braci” (2001).

Na międzynarodowy rozgłos i karierę w Hollywood musiał jednak poczekać kolejne 4 lata, podczas których otrzymywał stałe zatrudnienie na planie różnych brytyjskich i europejskich produkcji filmowych i telewizyjnych (horrory: „Basen” 2001 i „Dolina cieni” 2002, telewizyjna adaptacja powieści Zadie Smith „Białe zęby” 2002, romans „Bollywood Queen” 2002, serial sci-fi „Dzieci Diuny” 2003, serial kryminalny „Rozgrywki” 2003, dramat „Ja w środku tańczę” 2004, gdzie wcielił się w postać jednego z chorych psychicznie mężczyzn, komedia romantyczna „Wimbledon” 2004 z Kirsten Dunst i Paulem Bettany, czy wreszcie współczesna, telewizyjna wersja „Makbeta” 2005, w której wystąpił w głównej roli).

Jednocześnie poznawał głębiej tajniki gry aktorskiej, uczęszczając do Royal Scottish Academy of Music and Drama.

* Sporą popularność na wyspach przyniosła mu jedna z głównych ról w serialu komediowym „Shameless” (2004-2005, nominacja do British Comedy Awards), na planie którego poznał swoją przyszłą żonę, aktorkę Anne - Marie Duff. Przełomowe momenty w karierze aktora nastąpiły w drugiej połowie ostatniej dekady. Pierwszym z nich był udział w znanej ekranizacji „Opowieści z Narnii” (2005, nominacja do Empire Award, BAFTA Rising Star Award), w której wcielił się w postać Fauna Tumnusa. Rok później stworzył rewelacyjną kreację u boku Foresta Whitakera w „Ostatnim królu Szkocji” (2006), otrzymując za nią BAFTA Scotland Award, Chopard Trophy w Cannes, nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej, BIFA i BAFTA, a w 2007 roku wystąpił u boku Anne Hathaway w biograficznym melodramacie „Zakochana Jane”, zaś przede wszystkim zasłynął jako odtwórca głównej roli u boku Keiry Knightley w głośnym melodramacie wojennym „Pokuta” (2007, Empire Award, nominacja do BAFTA i Złotego Globu, London Critics Circle Film Award).*

Tak udane występy zapewniły mu miejsce w aktorskiej czołówce oraz zaowocowały dalszymi propozycjami ról.

ycipk-313ae9

W 2008 roku McAvoy partnerował m.in. Angelinie Jolie na planie filmu akcji „Wanted- Ścigani”, Gerardowi Butlerowi i Julii Stiles na planie romansu „Burns” oraz Paulowi Giamattiemu, Helen Mirren i żonie, Anne - Marie Duff na planie niemieckiego dramatu historycznego „The Last Station” z Christopherem Plummerem w roli Lwa Tołstoja.

Wraz z żoną spotkał się jeszcze w tym samym roku na planie irlandzkiej komedii kryminalnej „Perrier’s Country”.

ycipk-313ae9
ycipk-313ae9
ycipk-313ae9