WP
WP

Jan Machulski - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Polski aktor telewizyjny, teatralny i filmowy, reżyser i pedagog PWSFT i TV w Łodzi (od 1974 roku), wieloletni dziekan Wydziału Aktorskiego tej uczelni (1982-84 i 1989-96, od 1996- prodziekan); ojciec znanego reżysera Juliusza Machulskiego.

Urodził się 3 lipca 1928 roku w Łodzi. W 1954 roku ukończył w Łodzi wydział aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Aktorskiej, a w 1971 uzyskał dyplom wydziału reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Na początku kariery aktorskiej związany był z mniejszymi teatrami (m.in. w Opolu i Olsztynie), gdyż dawało mu to możliwość stworzenia bardziej interesujących kreacji (m.in. Romea i Merkucja). Potem występował m.in. na deskach Teatru Lubelskiego, Teatru Nowego w Łodzi, teatrów Polskiego oraz Narodowego w Warszawie. W 1970 roku był jednym z założycieli Teatru Ochota w Warszawie.

W teatrze zadebiutował tuż po skończeniu studiów, w 1954 roku, w filmie o dwa lata wcześniej, epizodem w filmie Ewy Poleskiej „Trzy opowieści”, debiut reżyserski z kolei sięga roku 1963.

W 1958 roku wystąpił jako porucznik Pilecki w filmie Leonarda Buczkowskiego „Orzeł”, pojawił się też u Tadeusza Konwickiego w nagrodzonym (m.in. w Wenecji) „Ostatnim dniu lata”. W latach 60-tych grywał u Wojciecha Jerzego Hasa, u którego pierwszy raz pojawił się już w 1957 (epizodzie w „Pętli”). Wystąpił jako hrabia Pena Flor w „Rękopisie znalezionym w Saragossie” (1964) i Juliana Ochockiego w adaptacji „Lalki” (1968). W 1969 roku zagrał obok Zofii Merle w znanej komedii Hieronima Przybyła „Rzeczpospolita babska”.

Grał u Stanisława Lenartowicza („Daleka jest droga” 1963, „Upiór” 1968), Janusza Majewskiego („Sublokator” 1967, serial „Królowa Bona” 1980, „Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny” 1982), Jana Rybkowskiego („Dziś w nocy umrze miasto” 1961, „Album polski” 1970),* Janusza Kijowskiego („Indeks” 1977)*.

WP

W 1981 roku po raz pierwszy wystąpił w filmie swojego syna, Juliusza Machulskiego i to od razu w legendarnej roli Henryka Kwinto w komedii kryminalnej „Vabank”. Film miał swój sequel w 1984 roku, aktor zaś stał się – co zrozumiałe – czołowym wykonawcą różnego rodzaju ról w komediowych, z reguły produkcjach syna. Wystąpił u niego w „Kingsajz” (1987), „Deja vu” (1990), „Szwadronie” (1992), serialu „Matki, żony i kochanki” (1995 i 1998), „Kilerze” (1997 i 1999), „Superprodukcji” (2002), „Vincim” 2004.

Jednocześnie brał udział także w innych projektach: Jacka Bromskiego („Zabij mnie glino” 1987), Marka Koterskiego („Życie wewnętrzne” 1986), Władysława Pasikowskiego („Psy” 1992 i 1994).

Zasłynął także u młodej widowni jako pan Tomasz „Samochodzik” w „Wyspie złoczyńców” (1965) Stanisława Jędryki i u tego samego reżyseria w filmie „Podróż za jeden uśmiech” (1972), u Zbigniewa Chmielewskiego w „Tabliczce marzenia” (1968), czy wreszcie u Waldemara Dzikiego w „Cudownym dziecku” (1986).

Występował w polskich serialach, m.in. „Fitness Club” (1994-95), „Ekstradycja”, „Miasteczko” (2000-2001), i gościnnie na planie „Na dobre i na złe”, czy „Miodowych lat”.

Zagrał w sumie około 70 ról teatralnych oraz 45 filmowych. W latach 70-tych i 80-tych zrealizował szereg ambitnych projektów reżyserskich (często z żoną, Haliną) w Teatrze Ochota. Reżyserował klasykę dramatu („Antygona”, „Hamlet”, „Sen nocy letniej”), ale też – z czasem – sztuki własnego autorstwa („Lęk”, „Niebezpieczne zabawy”).

WP

W 2002 roku podczas VII Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnął dłoń na Promenadzie Gwiazd, zaś W 2003 –otrzymał nagrodę dla polskiego aktora podczas festiwalu Camerimage w Łodzi. Ponadto został uhonorowany wieloma nagrodami za dokonania teatralne.

Jednym z ostatnich występów Jana Machulskiego była rola u Michała Rosy w filmie „Co słonko widziało” (2005) oraz główna rola w niezależnej produkcji w reżyserii Rafała Buksa i Pawła Czarzastego „1409. Afera na zamku Bartenstein”. Prowadził prywatną szkołę aktorską (od 1999 roku).

Zmarł 20 listopada 2008 roku na zawał serca w warszawskim Szpitalu Bielańskim w wieku 80 lat. Pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie.

WP
Data urodzenia

03.07.1928

Miejsce urodzenia

Łódź, Polska

Data śmierci

20.11.2008

Filmografia

Przystań (1997) (1997) (dyrektor)

Kingsajz (1987) (Kwintek)

Tajemnica Enigmy (1979) (pułkownik Rudolf)

Ekstradycja 2 (1996) (Prezes)

"Awatar", czyli zamiana dusz (1964) (Hrabia Olgierd Łabiński)

Kiler (1997) (nadinspektor)

Kiler-ów 2-óch (1999) (Generał Policji)

Stan strachu (1989) (ojciec Janka)

I skrzypce przestały grać (1988) (Kruger)

D.I.L. (2002) (pan Andrzej 'boss')

Docent H. (1964) (profesor Foss)

Deja Vu (1989) (Cimino)

Cudze szczęście (1997) (dziadek)

Vabank (1981) (Henryk Kwinto)

Vinci (2004) (Hagen)

Podróż za jeden uśmiech (1972) (Stanisław Wanatowicz)

Ale się kręci () (Władysław Toporski)

Bohater naszych czasów (2005) (Profesor)

Ostatnia akcja (2008) (Dziadek Zygmunt)

Nie ma takiego numeru (2005) (Kwintowski)

Miasteczko (2000) (2000) (Kostek)

Życie wewnętrzne (1986) (teść)

Królowa Bona (1980) (ochmistrz Wolski)

Album Polski (1970) (Piotr)

Prawdziwie magiczny sklep (1969) (autor)

Tabliczka marzenia (1968) (ten pan)

Upiór (1967) (Runiewski)

Wyspa złoczyńców (1965) (Tomasz)

Poznańskie słowiki (1965) (dyrygent chóru)

Drugi człowiek (1961) (Karol)

Kolorowe pończochy (1960) (nauczyciel)

Historia jednego myśliwca (1958) (Staszek)

Ostatni dzień lata (1958) (On)

Gra (1968) (1968) (Joachim)

Polska śmierć (1994) (pułkownik)

Sąsiedzi (1969) (1969) (major)

Odwiedziny prezydenta (1961) (doktor)

Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny (1982) (ochmistrz Wolski)

Vabank II czyli Riposta (1984) (Henryk Kwinto)

Rachunek sumienia (1964) (porucznik UB)

Pamiętnik pani Hanki (1963) (Fred Van Houben)

Najważniejszy dzień życia (1974) (inżynier Urban Budny)

Doręczyciel () (Fryderyk Gradoń)

Miłość w przejściu podziemnym (2007) (ksiądz redaktor naczelny)

Co słonko widziało (2005) (fotograf)

Paryż - Warszawa bez wizy (1967)

Pomiędzy wilki (1988) (generał Jastrzębski)

Sonata Marymoncka (1987) (Herbinger)

Dyrektorzy (1975) (lekarz)

Z tamtej strony tęczy (1972) (Adwokat Jan)

Rzeczpospolita babska (1969) (kapitan Staszek)

Daleka jest droga (1963) (porucznik Adam Włodarczyk)

I Ty zostaniesz Indianinem (1962) (kapitan MO)

Historia współczesna (1960) (Janek)

Trzy opowieści (1953) (junak SP)

Wolne miasto (1958) (Janek)

Orzeł (1959) (porucznik Piłecki)

Pogoń za Adamem (1970) (Stefan Zawada)

Pierwszy pawilon (1965) (profesor Foss)

Ekstradycja 3 (1998) (były prezes Geobanku)

Opowieści niezwykłe (1967) (hrabia Olgierd Łabiński)

Indeks (1977) (ojciec Andrzeja)

Dziś w nocy umrze miasto (1961) (jeniec angielski)

Lalka (1968) (Ochocki)

Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) (hrabia Pena Flor)

Zabij mnie glino (1987) (Pułkownik, szef Popczyka)

Cudowne dziecko (1986) (wojskowy)

Psy 2. Ostatnia krew (1994) (Major Walenda)

Psy (1992) (major)

WP
WP