Trwa ładowanie...
djj1nv9
djj1nv9

Janusz Rewiński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Żary, Polska

Filmografia:

To tylko rock (1983) (Żelazny)

Dziewczynka z hotelu Excelsior (1988) (instruktor K.O.)

Gulczas, a jak myślisz? (2001) (Ojciec Karoliny)

Yyyreek !!! Kosmiczna nominacja (2002) (Karol)

Porcelana w składzie słonia (1984) (Dyrektor fabryki sztucznego miodu)

Podróże Pana Kleksa (1985) (Bosman Bank)

Sny i marzenia (1983) (szef redakcji w tv)

Klementynka i Klemens - gęsi z Doliny Młynów (1986)

Kiler (1997) (Siara)

Kiler-ów 2-óch (1999) (Siara)

Pierścień i róża (1986) (Król Padello)

Superprodukcja (2002) (Dzidek Niedzielski)

Ale się kręci () (w)

Dziki () (szef mafii)

Pierścień i róża (serial) () (Padello)

Ryś (2006) (Koziczek)

Sukces (2000) (2000) (ataman Żurak, gość UPM z Ukrainy)

Uprowadzenie Agaty (1993) (wiceminister)

Cesarskie cięcie (1987)

Siara w kuluarach ()

Zdjęcie
Podziel się

Charakterystyczny polski aktor komediowy, satyryk i polityk. Poseł na Sejm I kadencji. Wystąpił w licznych rolach filmowych, m.in. w Podróżach Pana Kleksa i Kilerze (jako Siara).

Janusz Rewiński urodził się 16 września 1949 roku w Żarach.Ukończył Technikum Budowy Silników Lotniczych (Lotniczych Zakładów Naukowych) we Wrocławiu, następnie w 1972 roku studia na Wydziale Aktorskim PWST w Krakowie. Już podczas studiów występował w prowadzonych przez Wiesława Dymnego „Spotkaniach z Balladą” oraz w „Piwnicy Pod Baranami” (wtedy powstał monolog „Fiut” rozszyfrowywany jako „Film i uwentualnie telewizja”).

Jest aktorem Teatru Polskiego w Poznaniu, gdzie grał w roli Wacława, a potem Papkina w „Zemście” Aleksandra Fredry.Po udanym debiucie w Poznaniu przez kilka lat wraz z Zenonem Laskowikiem występował w kabarecie Tey. W latach 80. pojawił się m.in. w duecie z Bohdanem Smoleniem.

Popularność przyniosły mu występy w Kabarecie Olgi Lipińskiej, w którym wcielił się w rolę gruboskórnego prezesa Miśka. Wystąpił w licznych rolach filmowych, m.in. w „Podróżach Pana Kleksa”, „Kilerze” (jako Siara) i w serialach „Zmiennicy”, „Tygrysy Europy”. Grywał zwykle ludzi wpływowych, lecz nieokrzesanych. Wystąpił także w dwóch produkcjach Jerzego Gruzy: „Gulczas, a jak myślisz” (2001) oraz „Yyyreek!!! Kosmiczna nominacja” (2002). W rolach głównych obu tych filmów wystąpili bohaterowie popularnego reality show „Big Brother”.

djj1nv9

Na początku lat 90. Janusz Rewiński znalazł się wśród założycieli programu telewizyjnego i stowarzyszenia "Skauci Piwni", przekształconego później w Polską Partię Przyjaciół Piwa. W wyborach parlamentarnych w 1991 z listy tego ugrupowania został wybrany posłem I kadencji. W Sejmie przewodził jednej z frakcji PPPP, zwanej jako Duże Piwo, przekształconej w Polski Program Gospodarczy, której większość posłów w 1992 wraz z posłami KLD współtworzyła Polski Program Liberalny. W tym samym roku został usunięty ze stanowiska prezydenta PPPP przez stronników Leszka Bubla. W 1993 bez powodzenia ubiegał się o reelekcję z listy liberałów, w związku z czym wycofał się z działalności politycznej.

W połowie lat 90. Rewiński pełnił funkcję prezesa firmy Centrum Komputerowe Bonair USA Sp. z o.o. (1994–1995), był też członkiem zarządu Unitra Multimedia S.A. (1995–1996). Później zamieszkał we wsi Nowodwór koło Mińska Mazowieckiego, zajmuje się rolnictwem i hodowlą.

W 1993 po dwuletniej przerwie na okres sprawowania mandatu posła, wrócił do Kabaretu Olgi Lipińskiej, gdzie wcielił się ponownie w rolę Miśka, tym razem próbującego dostosować zespół do wymogów gospodarki rynkowej. W latach 1998–2004 występował wraz z Krzysztofem Piaseckim w programie kabaretowym „Ale plama” w TVN (krótko program ukazywał się również w TVP). Również z Krzysztofem Piaseckim tworzył program „Szkoda gadać” w TVP1. Od 12 września do 3 października 2010 roku na antenie tej samej stacji prowadził program „Siara w kuluarach” wraz z dziennikarką Joanną Fudalą. W październiku 2010 roku został odznaczony Srebrnym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis.

Prywatnie Janusz Rewiński jest mężem aktorki Iwony Biernackiej. Mają dwójkę synów - Aleksandra i Jonasza.

djj1nv9
djj1nv9
djj1nv9