WP
WP

Jarosław Żamojda - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Zadebiutował jako operator filmem "Pożegnanie jesieni". Zrealizował zdjęcia do filmów "Odjazd" w reż. Magdy i Piotra Łazarkiewiczów, "Obywatel świata" R.Rowińskiego, "Lazarus" i "Pierwszy milion" W. Dzikiego oraz "Dotknięcie ręki" i "Cwał" Krzysztofa Zanussiego. W 1995 roku wyreżyserował według własnego scenariusza "Młode wilki". Film stał się przebojem kinowym, a dla wielu młodych ludzi filmem kultowym. Na Festiwalu Filmów Fabularnych w Gdyni otrzymał nagrodę za debiut reżyserski, a na festiwalu Polskich Filmów w Chicago główną nagrodę - nagrodę publiczności. W 1998 roku na ekrany kin wszedł film "Młode wilki 1/2", który osiągnął jeszcze większy sukces komercyjny. W 1999 roku Jarosław Żamojda wyreżyserował 23 odcinki telenoweli "Czułość i kłamstwa" oraz spektakl teatru telewizji "Farrago", który otrzymał nagrodę za reżyserię na Festiwalu Teatralnym w Katowicach.
Jarosław Żamojda ukończył Wydział Operatorski Łódzkiej Szkoły Filmowej, a jesienią 1995 r. ukończył kurs reżyserii filmów akcji
W lutym 2001 r. wejdzie na ekrany kin jego najnowszy film fabularny - "6 dni Strusia". Zaczął też pracę nad "Krzyżakami". Będzie gościł na FPFF w Gdyni. Przyjął także nasze czatowe zaproszenie.

WP
Data urodzenia

17.04.1960

Miejsce urodzenia

Bydgoszcz, Polska

Reżyser

Sześć dni Strusia (2000)

Skorumpowani (serial) ()

Rh+ (2005) (Agata)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Ania)

Skorumpowani (2008) (Burzyński)

Młode wilki (1995) (żona dyrektora banku)

Scenarzysta
Filmografia

Zad wielkiego wieloryba (1987) (zdjęcia, operator kamery)

Pożegnanie Jesieni (1990) (zdjęcia)

Młode Wilki 1/2 (1997) (Ania)

Napoleon (1990) (1990) (Chopin Fryderyk)

Na srebrnym globie (1976) (operator kamery)

Obywatel świata (1991) (zdjęcia)

Młode wilki (1995) (żona dyrektora banku)

WP
WP