WP
WP

Jean Reno - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
WP

Francuski aktor hiszpańskiego pochodzenia, po dziś dzień utożsamiany przede wszystkim z pamiętną rolą „Leona”.

Urodził się w Casablance, w Maroku 20 lipca 1948 roku. Egzotyczne miejsce urodzenia wiązało się z faktem konieczności ucieczki rodziców – Andaluzyjczyków - przed reżimem generała Franco, do pobliskiej Afryki. Maroko było jeszcze wówczas jedną z koloni francuskich, nic dziwnego więc, że z czasem (w 1960 roku) cała rodzina wylądowała we Francji. Po ukończeniu szkoły średniej zapisał się do szkoły dramatycznej w Paryżu. Zarówno na scenie (sztuka „Ecce Homo”) jak i w telewizji zadebiutował w 1974 roku. Debiut na dużym ekranie nastąpił 4 lata później, za sprawą filmu „L'Hypothese du tableau vole”.

W 1983 roku po raz pierwszy spotkał się na planie z reżyserem Lukiem Bessonem, z którym wiązać się będą wszystkie przyszłe przełomowe role aktora. Ich pierwszy wspólny film nosił tytuł „Ostatnia walka” (1983), kolejne to „Metro” (1987), przełomowy „Wielki błękit” (1988), „Nikita” (1990), czy wreszcie „Leon Zawodowiec” (1994).

Wcześniej zagrał m.in. u Bertranda Bliera w „Naszej historii” (1984) z Alainem Delonem, czy w „Kocham cię” (1986) Marka Ferreriego. Tuż przed przełomową, jeśli chodzi o światowy sukces (także dla reżysera) kreacją w „Leonie”, wystąpił w głównej roli w głośnej francuskiej komedii fantasy „Goście, goście” (1993, sequele w 1998 i 2001).

W 1995 roku pojawił się w nowelowym filmie zrealizowanym w mistrzowskiej kolaboracji Michelangela Antonioniego i Wima Wendersa – „Po tamtej stronie chmur”. Dzięki sukcesowi „Leona” gładko przemknął do czołówki gwiazdorskiej Hollywoodu i bez problemu otrzymywał intratne propozycje.

WP

W 1996 roku wystąpił w „Mission: Impossible” Briana De Palmy, obok Toma Cruise’a i Jona Voighta, w 1998 – w „Roninie” Johna Frankerheimera, obok Roberta De Niro i „Godzilli” Rolanda Emmericha. Rok 2001 to główna rola w amerykańskim sequelu „Goście w Ameryce” oraz występ w japońsko- amerykańskim filmie według scenariusza Bessona „Wasabi – Hubert Zawodowiec”.

Jednocześnie grywał też w produkcjach francuskich m.in. „Jak kochają czarownice” 1997, „sequel „Goście, goście II-korytarz czasu” (1998), „Purpurowe rzeki” z Vincentem Casselem (2000, sequel w 2004), francusko - brytyjska komedia romantyczna z Juliette Binoche „Mężczyzna moich marzeń” (2002), komedia kryminalna „Przyjaciel gangstera” z Gérardem Depardieu (2003), komedia „Grunt to rodzinka” (2004), czy „Imperium wilków” (2005). W 2004 roku pojawił się gościnnie na planie głośnego „Hotelu Ruanda”.

W 2005 zagrał u Roberta Benigniego (i wraz z nim) w filmie „Tygrys i śnieg”, zaś* rok później w głośnej adaptacji „Kodu Da Vinci” (2006) z Tomem Hanksem i Audrey Tautou oraz w komedii kryminalnej „Różowa pantera”.*

W 2007 roku zagrał rolę u Neila Jordana w „Borgii” (obok Scarlett Johansson, Johna Malkovicha i Colina Farrella) oraz wystąpił w amerykańskim dramacie „Margaret”. W 2009 roku zagrał w filmie "Różowa Pantera 2", "Opancerzony" oraz "Zamknięty krąg".Rok 2010 to role w filmie "Obława" oraz "22 Kule". Rok później wystąpił w filmie "Margaret".

Aktor trzykrotnie nominowany był do nagrody Francuskiej Akademii Filmowej – Césara, za role w „Wielkim błękicie”, komedii „Goście, goście” oraz kultowym już dziś „Leonie”.W 2000 roku otrzymał Honorową Europejską Nagrodę Filmową za europejski wkład w kino światowe.

WP
Data urodzenia

30.07.1948

Miejsce urodzenia

Casablanca, Maroko Francuskie (obecnie Maroko)

Filmografia

Wielki błękit (1988) (Enzo Molinari)

Rollerball (2002) (Petrovich)

Goście w Ameryce (2001) (Count Thibault)

Mężczyzna moich marzeń (2002) (Felix)

Przyjaciel gangstera (2003) (Ruby)

Wasabi - Hubert zawodowiec (2001) (Hubert Fiorentini)

Notre histoire (1984) (sąsiad)

Ronin (1998) (Vincent)

Nikita (1990) (Victor)

Leon zawodowiec (1994) (Leon)

Godzilla (1998) (Philippe Roaché)

Purpurowe rzeki (2000) (Pierre Niemans)

Mission: Impossible (1996) (Franz Krieger)

Po tamtej stronie chmur (1995) (Carlo)

Faceci od kuchni (2012) (Alexandre Lagarde)

22 kule (2010) (Charly Mattei)

Vis, La (1993) (Monsieur K)

Aniołowie apokalipsy (2004) (komisarz Niemans)

Last Face, the (2016)

Mój przyjaciel orzeł (2015)

Lato w Prowansji (2014) (Paul)

Jak dogonić szczęście (2014) (Diego Baresco)

Ca$h - Pojedynek oszustów (2008) (Maxime (Dubreuil))

Jo () (Jo St-Clair)

Ja, Alex Cross (2012) (Leon Mercier)

Raj dla par (2009) (Marcel)

Różowa Pantera 2 (2009) (Ponton)

Margaret (2011) (Ramon)

Imperium wilków (2005) (Jean Louis Schiffer)

Kod da Vinci (2006) (detektyw Bezu Fache)

Opancerzony (2009) (Quinn)

Flyboys - Bohaterska eskadra (2006) (Captain Thenault)

Wpuszczony w kanał (2006) (Deja Ba)

Różowa Pantera (2005) (Ponton)

Tygrys i śnieg (2005) (Fuad)

Grunt to rodzinka (2004) (Ange Leoni)

Tourtereaux, Les (2003) (Ruby)

Hypothèse du tableau volé, L (1978)

Voulez-vous un bébé Nobel? (1980) (Bernier)

Nieznajoma z Sans - Souci (1982)

Strictement personnel (1985) (Vilchez)

Homme au masque d`or, L (1990) (Victorio Gaetano)

Loulou Graffiti (1991) (Pique la Lune)

Flight from Justice (1993) (Charlie)

Goście, goście (1993) (Godefroy de Papincourt, Comte de Montmirail)

Truffes, Les (1995) (Patrick)

Jaguar, Le (1996) (Campana)

Jak kochają czarownice (1997) (Molok)

Grób Roseanny (1997) (Marcello)

Goście, goście II - korytarz czasu (1998) (Comte Godefroy de Montmirail, dit Godefroy le Hardi)

Clair de femme (1979)

On n`est pas des anges... elles non plus (1981)

Bidasses grandes manoeuvres, Les (1982) (Lieutenant Zag)

Signes extérieurs de richesse (1983) (Marc Letellier)

Ostatnia walka (1983) (The Brute)

Subway (1985) (dobosz)

Tender Is the Night (1985) (Dr. Dangen)

Kocham Cię (1986) (dentysta)

Zone rouge (1990) (Leccia)

Opération Corned-Beef, L (1991) (Kaptain Philippe Boulier)

Francuski pocałunek (1995) (Jean-Paul)

Purpurowe rzeki II: Aniołowie Apokalipsy (2004) (Komisarz Niemans)

Dziewczyna we mgle (2017) (Augusto Flores)

WP
WP