Trwa ładowanie...
d1inecf
d1inecf

Jeff Goldblum

Najnowsze informacje
4.4
(56 głosów)
Oceń:
Miejsce urodzenia:

Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Filmografia:

Życzenie śmierci (1974) (Przestępca)

Łańcuch szczęścia (2000) (Avnet)

Bractwo strażników ciemności (1977) (Jack)

Next Stop, Greenwich Village (1976) (Clyde Baxter)

Psy i koty (2001) (Profesor Dad Brody)

Tim and Eric's Billion Dollar Movie (2012) (Chef Goldblum)

Park jurajski 3D (1993) (Ian Malcolm)

Ziemskie dziewczyny są łatwe (1988) (Mac)

Książe Egiptu (1998) (Aaron (głos))

Cudotwórca (1998) (Ricky Hayman)

Dzień Niepodległości (1996) (David Levinson)

Zaginiony świat: Jurassic Park (1997) (Ian Malcolm)

Jej pierwszy raz (2006) (Mike Rudell)

Powder (1995) (Donald Ripley)

Gracz (1992) (Siebie)

Mucha (1986) (Seth Brundle)

Tall Guy, The (1989) (Dexter King)

Kryjówka diabła (1995) (Hatch Harrison)

Silverado (1985) (Slick)

Transylvania 6-5000 (1985) (Jack Harrison)

Thor: Ragnarok (2017)

Bezwstydny Mortdecai (2015)

Zambezia (2012) (Ajax)

Dzień Niepodległości: Odrodzenie (2016)

Grand Budapest Hotel (2014) (Kovacs)

Tak to się teraz robi (2010) (Leonard)

Człowiek roku (2006) (Alan Stewart)

Podwodne życie ze Stevem Zissou (2004) (Hennessey)

Auggie Rose (2000) (John Nolan)

Between the Lines (1977) (Max Arloft)

One of the Hollywood Ten (2000) (Herbert Biberman)

War Stories (2002) (Ben)

Run Ronnie Run! (2002)

Dziewięć miesięcy (1995) (Sean Fletcher)

Vibes (1988) (Nick Deezy)

Beyond Therapy (1987) (Bruce)

Dzień dobry TV (2010) (Roger Friedlander)

Special Delivery (1976) (Snake)

Sentinel, The (1997) (Jack)

Mad Monkey, The (1990) (Dan Gillis)

Pan Frost (1990) (Pan Frost)

Shooting Elizabeth (1992) (Howard Pigeon)

Wielka biała pięść (1996) (Mitchell Kane)

Barenaked in America (1999) (Siebie)

Perfume (2001) (Jamie)

Darker Saints (2001)

Dallas and Rusty (2003) (Bob)

Remember My Name (1978) (Pan Nudd)

California Split (1974) (Lloyd Harris)

Nashville (1975) (Tricycle Man)

Thank God It's Friday (1978) (Tony Di Marco)

Wielki chłód (1983) (Michael Goldman)

Invasion of the Body Snatchers (1978) (Jack Bellicec)

Fathers & Sons (1992) (Max)

Deep Cover (1992) (David Jason)

Ucieczka w noc (1985) (Ed Okin)

Mad Dog Time (1996) (Mickey Holliday)

Annie Hall (1977) (Gość z inprezy u Lacey)

Pierwszy krok w kosmos (1983) (Recruiter)

Threshold (1981) (Aldo Gehring)

Igby Goes Down (2002) (D.H.)

Wyspa psów (2018) (Książę)

Jurassic World: Upadłe królestwo (2018) (Dr Ian Malcolm)

Hotel Artemis (2018) (Niagara)

Zdjęcie

Amerykański aktor, producent i reżyser filmowy, ulubieniec publiczności i krytyków. Brał udział w trzech z dziesięciu najbardziej kasowych filmów wszech czasów: światowym sukcesie Stevena Spielberga "Jurassic Park", jego sequelu "Zaginiony Świat: Jurassic Park", i w thrillerze science-fiction "Dzień Niepodległości".

* Jeffery Lynn Goldblum urodził się 22 października 1952 roku w Pittsburghu w stanie Pensylwania w USA.* Wychowywał się w rodzinie ortodoksyjnych Żydów. Jest jednym z pięciorga dzieci moderatora radiowego, dr-a Harolda Goldbluma. Ma dwie siostry – Shirley i Pamelę – i dwóch braci – Lee i Ricka. Jego dziadek pochodził z Rosji. Po ukończeniu Carnegie Mellon University w Pittsburghu, mając siedemnaście lat, przeprowadził się do Nowego Jorku, gdzie studiował aktorstwo w renomowanej szkole Neighborhood Playhouse pod kierunkiem Sanforda Meisnera.

Goldblum rozpoczął swoją karierę aktorską w Nowym Jorku w znanej sztuce broadwayowskiej "Two Gentlemen of Verona", następnie został obsadzony w dwóch filmach z serii "Życzenie Śmierci", i w filmach Roberta Altmana, "California Split" i "Nashville". Długa lista filmów z udziałem Goldbluma zawiera "Holy Man", animowanego "Księcia Egiptu" (głos Aarona), popularną komedię Chrisa Columbusa "Dziewięć miesięcy"; "Annie Hall" Woody’ego Allena; "The Big Chill", "Silverado", "Muchę", "Deep Cover", "The Next Stop Greenwich Village" Paula Mazursky’ego, "Remember My Name", "Inwazję Pożeraczy Ciał", oraz "The Right Stuff".

Jeff Goldblum występował także w "Augie Rose" z Anne Heche, w reżyserii Matta Tabaka; "One of the Hollywood Team" z Gretą Scacchi, w reżyserii Karla Francisa, opowiadający o aktorach, scenarzystach i reżyserach, którzy w latach trzydziestych znajdowali się na czarnej liście Hollywood oraz "Perfume" Michaela Rymera, który zadebiutował na festiwalu w Sundance.

W telewizji, Goldblum grał między innymi w filmie "Lush Life", na temat nowojorskiej sceny jazzowej. Jako reżyser Goldblum był nominowany do Nagrody Akademii za krótki film fabularny "Little Surprises". Był też członkiem jury na festiwalu w Cannes w 1999 roku.

Po roli ekscentrycznego matematyka, doktora Iana Malcolma, w thrillerze sci-fi Stevena Spielberga* „Park Jurajski” (1993) i sequelu „Zaginiony Świat: Park Jurajski” (1997) oraz kreacji odkrywcy planów kosmitów w thrillerze Rolanda Emmericha „Dzień niepodległości”* (1996), stał się jednym z najbardziej profesjonalnych aktorów Hollywoodu.

Jeff Goldblum był dwukrotnie żonaty; z Patricią Gaul (od 4 lipca 1980 do 1986) i Geeną Davis (od 1 listopada 1987 do 17 października 1990). Spotykał się także z Laurą Dern (1992-1997), Kristin Davis (2002) i Catherine Wreford.

d1inecf
d1inecf
d1inecf
d1inecf