ycipk-47wuz4
ycipk-47wuz4

Jennifer Love Hewitt - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
ycipk-47wuz4

Ulubienica nastoletniej części publiczności oraz jedna z najbardziej znanych amerykańskich gwiazd małego i dużego ekranu. Sławę zdobyła przede wszystkim dzięki udziałowi w thrillerze „Koszmar minionego lata” oraz jego kontynuacji „Koszmar następnego lata”.

Urodziła się 21 lutego 1979 roku w niewielkim, teksańskim miasteczku Waco, w rodzinie o korzeniach włosko - niemieckich.

Imię Jennifer otrzymała dzięki starszemu bratu, który - w czasie gdy się narodziła - zakochany był w dziewczynie o tym właśnie imieniu, z kolei drugie imię: Love wybrane zostało ku pamięci najlepszej przyjaciółki jej matki. Jej rodzice rozwiedli się, gdy była jeszcze niemowlakiem.

Od najmłodszych lat śpiewała i tańczyła na scenie. Jako dziecięca członkini grupy Texas Show Team odbyła tournée po ZSRR i Europie. Doświadczenie to sprawiło, że bez trudu otrzymała angaż w programie Disneya „Kids Incorporated” (1989-91), jak tylko przeprowadziła się wraz z rodziną do Los Angeles.

W kolejnych latach kontynuowała występy w telewizyjnych i filmowych produkcjach komediowych i młodzieżowych. W 1992 roku zadebiutowała na dużym ekranie w komedii sci-fi „Mój kumpel Munchie” Jima Wynorskiego, spotykając się z reżyserem rok później na planie „Małej milionerki” (1993).

ycipk-47wuz4

W tym samym roku pojawiła się też w niewielkiej roli w sequelu znanej komedii „Zakonnica w przebraniu 2” z Whoopi Goldberg.

Nieustannie gościła na małym ekranie. Zanim zdobyła sławę dzięki roli Sarah w serialu „Ich pięcioro” (1994-1999) oraz jego kontynuacji „A życie kołem się toczy” (1999-2000), wystąpiła w takich serialach jak m.in.: „Shaky Ground” (1992), „Ucieczka do raju” (1994) i „Rodzina McKenna” (1994).

* Rok 1995 to udział w komedii familijnej „Areszt domowy” z Jamie Lee Curtis, a 1996 – ogromny sukces kasowy thrillera „Koszmar minionego lata”, który dwa lata później doczekał się kontynuacji w postaci filmu „Koszmar następnego lata (1998).*

Poza serialową rolą Sary i rolą Julie James w głośnych, wymienionych wyżej thrillerach, Love Hewitt kojarzona jest przede wszystkim z licznymi występami w komediach, często romantycznych: „Ten pierwszy raz” (1997), „Szalona impreza” (1998), „Mówię ci” (1998), „Wielki powrót” (1999), „Naga prawda o miłości” (2004) oraz najbardziej znana produkcja – „Wielki podryw” (2001), z udziałem Sigourney Weaver i Raya Liotty.

* Ma na swoim koncie kreację wybitnej aktorki w biograficznym filmie TV „Historia Audrey Hepburn” (2000), rolę u boku Jackie Chana w komedii sensacyjnej „Smoking” (2002) oraz gwiazdorski występ w dramacie fantasy „Jeśli tylko” (2004) z Tomem Wilkinsonem.*

ycipk-47wuz4

W latach 2004 i 2006 grała jedną z głównych ról w filmowej wersji „Garfielda”. W 2004 roku wcieliła się w postać tytułowego Diabła w filmie Aleka Baldwina „Diabeł i Daniel Webster” z Anthonym Hopkinsem w roli głównej, a w latach 2005 -2008 zasłynęła jako odtwórczyni głównej roli w odcinkowym dramacie fantasy „Zaklinacz dusz”.

Często użycza swojego głosu postaciom z filmów dla dzieci: „Dzwonnik z Notre Dame” II (2002), „Przygody Tomcia Palucha i Calineczki” (2002), „Opowieść wigilijna” (2004).

Wzięła także udział w licznych teledyskach, m.in. w klipie do utworu Enrique Iglesiasa „Hero”.

Jest wielbicielką talentu Gwyneth Paltrow. W przeddzień Oscarowej nocy, podczas której Gwyneth otrzymała statuetkę, Hewitt wysłała jej wielki bukiet róż i list z wyrazami podziwu dla jej dokonań aktorskich. List - odpowiedź na miłe słowa aktorka trzyma oprawiony w ramce. Obie panie miały okazję spotkać się w 2000 roku podczas wręczenia Złotych Globów, gdzie Gwyneth uściskiem podziękowała Jennifer za tamten przedoskarowy gest.

Data urodzenia

21.02.1979

Miejsce urodzenia

Waco, Texas, USA

Reżyser

Client List, The ()

Zaklinacz dusz ()

Scenarzysta

Client List, The ()

Filmografia

Koszmar następnego lata (1998) (Julie James)

Wielki podryw (2001) (Page Conners)

Ich pięcioro (1994) (Sarah Reeves Merrin)

Smoking (2002) (Del Blaine)

Garfield (2004) (Liz Wilson)

Herkules (1997) (Medusa)

Koszmar minionego lata (1997) (Julie James)

Areszt domowy (1996) (Brooke Figler)

Na skróty do szczęścia (2001) (Diabeł)

Szalona impreza (1998) (Amanda Beckett)

Ten pierwszy raz (1997) (Leah)

Chłopiec poznaje świat (1993)

Delgo (2008) (Księżniczka Kyla)

Rozpalić Cleveland () (Emmy Chase)

Kawiarenka (2011) (Claire)

Client List, The ()

Jaja w tropikach (2008) (jako ona sama)

Prawo i porządek: Sekcja specjalna () (Vicki Sayers)

Zaklinacz dusz ()

Naga prawda o miłości (2004) (Alice Holbrook)

Hunchback of Notre Dame II, The (2001) (Madellaine)

Garfield 2 (2006) (dr Liz Wilson)

Suburbans, The (1999) (Cate)

Later with Greg Kinnear (1994)

Kids Incorporated (1984) (Robin (1989-1991))

Little Miss Millions (1993) (Heather Lofton)

McKenna (1994) (Cassidy McKenna)

Senior Prom, The (1997) (prowadząca)

Telling You (1998) (Deb Friedman)

Adventures of Tom Thumb and Thumbelina, The (2000) (Thumbelina (głos))

Audrey Hepburn Story, The (2000) (Audrey Hepburn)

View, The (1997) (siebie)

Home Team with Terry Bradshaw (1997) (siebie)

Arthel & Fred (1997)

TRL (1998) (siebie)

Dance! Workout with Barbie (1991) (siebie)

Munchie (1992) (Andrea)

Shaky Ground (1992) (Bernadette Moody)

Zakonnica w przebraniu 2: Powrót do habitu (1993) (Margaret)

Byrds of Paradise, The (1994) (Franny Byrd)

Time of Your Life (1999) (Sarah Reeves Merrin)

ycipk-47wuz4
ycipk-47wuz4