Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Jerzy Stefan Stawiński - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Zdjęcie
Podziel się
Qaqwqwrqw

Wybitny scenarzysta filmowy Jerzy Stefan Stawiński, autor tekstów, na podstawie których powstały m.in. "Kanał" Andrzeja Wajdy oraz "Eroica" i "Zezowate szczęście" Andrzeja Munka.

Ma w dorobku m.in. scenariusze do filmów: Andrzeja Munka - "Człowiek na torze" (1956), "Eroica" (1957) i "Zezowate szczęście" (1960), do "Kanału" Andrzeja Wajdy (1956), "Krzyżaków" Aleksandra Forda (1960), "Zamachu" Jerzego Passendorfera (1958), "Akcji pod Arsenałem" Jana Łomnickiego (1977), "Godziny W" Janusza Morgensterna (1979), "Pułkownika Kwiatkowskiego" Kazimierza Kutza (1995), "Jutro idziemy do kina" Michała Kwiecińskiego (2007) oraz "Rozwodów nie będzie" (1963, we własnej reżyserii).

Data urodzenia

01.07.1921

Miejsce urodzenia

Zakręt koło Otwocka

Data śmierci

12.06.2010

Reżyser
Scenarzysta
Filmografia

Kanał (1956) (1956) (dziewczyna podająca wodę powstańcom)

Pułkownik Kwiatkowski (1995) (Pułkownik Kwiatkowski)

Jutro idziemy do kina (2007) (starosta, ojciec Ani)

Akcja pod Arsenałem (1977) (Stanisław Broniewski (pseud. Stefan Orsza))

Eroica (1957) (oficer węgierski, porucznik Kolya)

Krzyżacy (1960) (Fulko de Lorche)

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw