Trwa ładowanie...
ycipk-26nqgw
ycipk-26nqgw

John Corbett - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

Wheeling, West Virginia, USA

Filmografia:

Igraszki losu (2001) (Lars Hammond)

Nie cierpię walentynek (2009) (Greg)

Zabójcza blondynka (2004) (Miles Taylor)

Kraina marzeń (2006) (Henry)

Moje wielkie greckie wesele (2002) (Ian Miller)

Kochanie, jestem w ciąży! (2009) (Danny Chambers)

Ponad niebem (2005) (Michael Degan / Christian)

Szansa na sukces (2004) (nauczyciel muzyki)

Mama na obcasach (2004) (pastor Parker)

Moje wielkie greckie wesele 2 (2015) (Ian Miller)

Chłopak z sąsiedztwa (2015) (Garrett Peterson)

NCIS: Red () (Roy Haines, analityk wywiadu)

Ramona i Beezus (2010) (Bob Quimby)

Seks w wielkim mieście 2 (2010) (Aidan Shaw)

Wszystkie wcielenia Tary () (Max Gregson)

Posłańcy (2007) (Burwell Rollins)

The Visitor (1997) (1997) (Adam MacArthur)

Danie dnia (2000) (Ken)

Tombstone (1993) (Barnes)

Wulkan (1997) (Norman Calder)

Bóg nie umarł: Światło w ciemności (2018) (Pearce Hill)

Do wszystkich chłopców, których kochałam (2018) ( Dr Dan Covey )

Zdjęcie
Podziel się

Amerykański aktor filmowy i telewizyjny, znany z seriali „Wszystkie wcielenia Tary”, „Przystanek Alaska”, a także „Seksu w wielkim mieście”.

John Corbett (właściwie John Joseph Corbett Junior) urodził się 9 maja 1961 roku w Wheeling w Wirginii Zachodniej w Stanach Zjednoczonych. Dorastał w rodzinie rzymskokatolickiej Johna Josepha Corbetta Seniora. W 1979 roku ukończył szkołę średnią Wheeling Central High School w Wheeling. Zrezygnował z dalszej edukacji w Cerritos Junior College.

Przeniósł się do Kalifornii, by znaleźć pracę w fabryce stali. Pracował w niej przez sześć lat, póki nie doznał kontuzji. Rozpoczął studia i pewnego dnia, z nudów wybrał się na zajęcia kółka teatralnego. Aktorstwo go wciągnęło i zaczął występować w uczelnianych produkcjach.

W wieku 19 lat John Corbett zadebiutował na dużym ekranie w komedii „Użyteczne przedmioty” (1981). Pojawił się potem w jednym z odcinków słynnego serialu stacji ABC pt. „Cudowne lata” (1988) jako Louis. Wielką sławę przyniosła mu rola DJ Chrisa Stevensa w serialu CBS „Przystanek Alaska” (1990-95), za którą zdobył nominację do nagrody Emmy (1992) i Złotego Globu (1993). Za postać Adama MacArthura w serialu sci-fi 20th Century Fox „Przybysz” (1997-98) był nominowany do nagrody Saturna.

ycipk-26nqgw

Zagrał trzecioplanowe role w sensacyjnym filmie wojennym „Lot Intrudera” (1991) z Willemem Dafoe, Rosanną Arquette i Bradem Johnsonem, a także w westernie „Tombstone” (1993) z Kurtem Russellem, Valem Kilmerem i Joanną Pacułą. Następnie wykazał się w komediach –* „Weselny blues” (1996), „Moje wielkie greckie wesele” (2002) w roli zaręczonego Iana Millera i „Mama na obcasach”(2004) jako pastor Dan Parker. Rola Aidana Shaw, partnera głównej bohaterki granej przez Sarah Jessicę Parker *w serialu HBO „Seks w wielkim mieście” (2000-2003), przyniosła mu drugą nominację do Złotego Globu (2002).

Jest nie tylko aktorem, ale i muzykiem – nagrywa ze swoim zespołem, John Corbett Band. Pod koniec 2004 roku zaczął mówić o porzuceniu aktorstwa na rzecz muzyki, która jest jego największą pasją.

John Corbett spotykał się prywatnie w 2000 roku z modelką Nathalie Cox, następnie w 2001 roku z redaktorką magazynu „Vogue” Jill Demling, a także z gospodynią programów rozrywkowych, Vanną White. Od 2004 roku jest związany z aktorką Bo Derek.

ycipk-26nqgw
ycipk-26nqgw