Trwa ładowanie...
d1giq6f
d1giq6f

John Hannah - Najnowsze informacje

Trwa ładowanie...
Miejsce urodzenia:

East Kilbride, Szkocja, Wielka Brytania

Filmografia:

Huragan (1999)

Między wierszami (2012)

Randka z Lucy (2002) (Doug)

Cztery wesela i pogrzeb (1994) (Matthew)

Mumia (1999) (1999) (Jonathan Carnahan)

Przypadkowa dziewczyna (1998) (James Hammerton)

Mumia powraca (2001) (Jonathan Carnahan)

Oszustwo (2000) (Leo)

Agenci T.A.R.C.Z.Y. ()

Intruz (2000)

Spartakus: Bogowie areny () (Batiatus)

Mumia: Grobowiec cesarza smoka (2008) (Jonathan Carnahan)

Pandaemonium (2000) (William Wordsworth)

I że ci nie odpuszczę (2018) (Colin)

Atlantyda ()

Zdjęcie
Podziel się

Brytyjski aktor. Szerokiej publiczności znany głownie z trylogii filmowej „Mumia” oraz z serialu „Spartakus: Krew i piach”.

John David Hannah urodził się 23 kwietnia 1962 roku w East Kilbride w Szkocji, w Wielkiej Brytanii. Przez cztery lata, zanim został aktorem, był elektrykiem. Po dostaniu się do szkoły aktorskiej w Glasgow zrezygnował z tego zajęcia.

Debiut nastąpił w 1990 roku w filmie "Harbour Beat". W 1994 roku zagrał w komedii romantycznej z Hugh Grantem "Cztery wesela i pogrzeb" (1994).Za swoja rolę brytyjska Akademia Filmowa nominowała go do nagrody BAFTA dla najlepszego aktora drugoplanowego.

W kolejnych latach zagrał w serialu "McCallum" (1995) oraz "Out of the Blue" (1995).Widzieliśmy go również w filmach telewizyjnych, między innymi w "Faith" (1994), "Truth or Dare" (1996), "Rebus: Black and Blue (2000) i "Rebus: The Hanging Garden" (2000).

d1giq6f

Największym sukcesem w karierze aktora był występ w filmie przygodowym "Mumia" (1999).John wcielił się w Jonathana Carnahana, brata głównej bohaterki Evelyn (Rachel Weisz). W 2001 roku zagrał w sequelu tej produkcji pt. „Mumia powraca”. W 2008 roku wystąpił po raz trzeci w roli Jonathana w filmie „Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka”.

W 2010 roku aktor dołączył do obsady historycznego serialu produkcji HBO pt. „Spartakus: Krew i piach”. Wcielił się w rolę Batiatusa.

Od 20 stycznia 1996 roku John Hannah jest mężem Joanny Roth. Mają dwójkę dzieci - bliźnięta Astrid i Gabriela (ur. 11 lutego 2004).

d1giq6f
d1giq6f